Kachelbouwer
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep kachelbouwer
• Werken als kachelbouwer
• Schoorsteenkanaal aanleggen
• Blauwe vlam in de houtkachel
• Schoorsteenkanaal vegen
• Welk openhaardhout gebruiken?
• Film: testen van een houtkachel:
• Film: installeren van een houtkachel:
Opleidingen tot kachelbouwer
Bedrijven waar een kachelbouwer werkzaam kan zijn
Competenties kachelbouwer
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als kachelbouwer
Arbeidsvoorwaarden en salaris kachelbouwer
Eigen bedrijf starten als Kachelbouwer
Boekhoudprogramma vergelijken Kachelbouwer
Beroep kachelbouwer
Een kachelbouwer is een vakman die kachels installeert die op hout of gas gestookt worden, in woningen en andere soorten gebouwen. De werkzaamheden die een kachelbouwer uitvoert kunnen per installatie verschillen, maar komen grofweg neer op het plaatsen van de houtkachel, het aanleggen van het rookkanaal en het eventueel ombouwen van de houtkachel als het een inbouw houtkachel betreft. Ook het boren van de benodigde gaten in gevels en muren kan tot de verantwoordelijkheid van een kachelbouwer behoren. Het installeren van houtkachels zal in de meeste gevallen uitgevoerd worden door specialisten, die werkzaam zijn voor een houtkachel winkel, omdat het specialistische werkzaamheden betreft. Andere werkzaamheden van een kachelbouwer kunnen ook zijn het testen van houtkachels, het onderhouden van houtkachels en het eventueel vegen van schoorsteenkanalen. Houtkachels die veel gebruikt worden moeten ook regelmatig onderhouden worden, omdat bijvoorbeeld het vuurvast koord en/of de vuurvaste stenen vervangen moeten worden als ze versleten zijn. Het laten installeren van een houtkachel door een kachelbouwer is belangrijk, omdat houtkachels alleen goed werken als ze op de juiste manier geïnstalleerd worden. Het laten installeren van een houtkachel door een kachelbouwer is ook belangrijk, omdat houtkachels op een veilige manier gebruikt moeten kunnen worden. Houtkachels zijn tegenwoordig redelijk populair te noemen, omdat moderne houtkachels een fraai uiterlijk kunnen hebben dat prima past binnen interieurs. Daarnaast beschikken moderne houtkachels over een hoog rendement. De nieuwe houtkachels hebben dan ook een rendement dat wel kan oplopen tot negentig procent. Naar schatting hebben ongeveer tien a vijftien procent van alle huishoudens een houtkachel in huis. Het beroep kachelbouwer moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat het prima denkbaar is dat een kachelbouwer ook verantwoordelijk is voor andere werkzaamheden.
Werken als kachelbouwer
Moderne houtkachels kunnen niet meer vergeleken worden met de houtkachels en open haarden van vroeger, omdat moderne houtkachels een veel beter rendement hebben. De nieuwe moderne houtkachels geven dan ook veel meer stralingswarmte door hun slimme bouw en door het voorverwarmen van de lucht in de houtkachel. Daarnaast branden moderne houtkachels veel schoner, wat leidt tot minder rook en roetdeeltjes. Doordat steeds meer mensen een houtkachel laten installeren komt het ook steeds meer voor dat andere mensen hier overlast van hebben. Wie een houtkachel wil laten installeren doet er dan ook goed aan zich te laten informeren door een installateur en het gemeentebeleid na te gaan. Soms kan een andere plek van de schoorsteen of het verlengen van de schoorsteen veel problemen voorkomen. Vooral bij het aansteken of het vullen van een houtkachel kan er veel rook ontstaan, omdat de kachel dan niet optimaal brandt. Pas als een houtkachel optimaal aan het branden is zal er sprake zijn van weinig of geen rook. Een andere belangrijke voorwaarde is dat er gebruikgemaakt wordt van goed stookhout dat droog is, om overlast te voorkomen. Tegenwoordig komt het stoken op kolen en turf bijna niet meer voor.
Schoorsteenkanaal aanleggen
Een kachelbouwer zal in de meeste gevallen ook gespecialiseerd zijn in het aanleggen en onderhouden van schoorsteenkanalen. Het is erg belangrijk dat schoorsteenkanalen goed aangelegd worden en goed schoon gehouden worden. Als een schoorsteenkanaal te veel roet bevat is de kans aanwezig dat er een keer een schoorsteenbrand ontstaat. Veel verzekeringsmaatschappijen verlangen daarom ook dat schoorsteenkanalen jaarlijks schoongemaakt worden, om schoorsteenbranden te voorkomen. Een kachelbouwer kan de juiste informatie verstrekken als iemand een schoorsteenkanaal aan wil leggen, zoals voor een houtkachel. Vooral als men een open haard of houtkachel wil gaan installeren is goed advies belangrijk. Zo kan een bepaalde houtkachel een minimale diameter buis nodig hebben om zijn rookgassen af te kunnen voeren en is er een speciale kap nodig op het dak, die de trek in de buis bevordert. Ook kan het nodig zijn de buis te isoleren met korrels of door een dubbelwandige buis te plaatsen om creosoot te voorkomen. Creosoot kan ontstaan door het stoken van nat hout of door het stoken op een te lage temperatuur. Als er sprake is van veel creosoot in een schoorsteenkanaal zal dit er vroeg of laat voor zorgen dat er een schoorsteenbrand zal ontstaan.
Blauwe vlam in de houtkachel
Wie een zichtbare blauwe vlam heeft in de houtkachel is goed bezig, omdat een blauwe vlam aangeeft dat er sprak, is van optimale verbranding. Een blauwe vlam zal ook inhouden dat er geen of nauwelijks sprak, is van rook of roetvorming door de optimale verbranding. Het creëren van een blauwe vlam in de houtkachel heeft niet alleen te maken met de houtsoort, omdat ook de luchttoevoer zal bepalen of er sprake is van een blauwe vlam. Een houtkachel verbruikt veel zuurstof, waardoor het soms handig is om een raam of deur op een kier te zetten, zodat de houtkachel niet kan verstikken.
Schoorsteenkanaal vegen
Wie een houtkachel installeert moet wel beseffen dat het schoorsteenkanaal regelmatig schoongemaakt moet worden. Hoe vaak dit precies nodig is, hangt af van het stookgedrag, de houtsoort en hoe vaak de kachel gebruikt wordt. Een stelregel is dat schoorsteenkanalen minimaal één keer per jaar geveegd moeten worden door een schoorsteenveger. Als een houtkachel veel gebruikt wordt is het raadzaam om het schoorsteenkanaal vaker te vegen om problemen te voorkomen. Het is wel belangrijk om gebruik te maken van erkende schoorsteenveegbedrijven omdat dit belangrijk is voor de verzekering.
Welk openhaardhout gebruiken?
Bij het kiezen van openhaardhout is het belangrijk om hout te selecteren dat geschikt is voor efficiënte verbranding en aangename warmte. Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten openhaardhout die vaak worden gebruikt:
- Hardhout: Hardhoutsoorten zoals eiken, beuken, esdoorn, essen en fruitbomen worden vaak aanbevolen voor open haarden. Ze hebben een hoge energiewaarde en branden langzaam en gelijkmatig, waardoor ze efficiënt warmte afgeven. Hardhout zorgt ook voor een mooie en knapperige vlam.
- Zachthout: Zachthout zoals grenen, sparren en ceder kunnen ook worden gebruikt in open haarden, maar ze hebben over het algemeen een lagere energiewaarde dan hardhout. Zachthout kan snel branden en veel vonken veroorzaken, dus het kan het beste worden gemengd met hardhout voor een betere verbranding.
- Gemengd hout: Een combinatie van hardhout en zachthout kan een goede keuze zijn. Het gebruik van een mix van houtsoorten kan zorgen voor een evenwichtige verbranding, waarbij het harde hout voor langdurige warmte zorgt en het zachte hout voor een snelle ontbranding.
Bij het selecteren van openhaardhout zijn er nog een paar belangrijke punten om rekening mee te houden:
- Droogte: Het is essentieel om droog hout te gebruiken, omdat vochtig hout inefficiënt brandt en meer rook produceert. Het ideale vochtgehalte van openhaardhout is minder dan 20%. Het hout moet goed zijn gedroogd voordat het wordt gebruikt, idealiter gedurende minimaal zes maanden tot een jaar.
- Opslag: Zorg ervoor dat het hout op de juiste manier wordt opgeslagen om het droog te houden. Bewaar het hout op een droge, goed geventileerde plaats, bij voorkeur afgedekt om het te beschermen tegen regen en sneeuw.
- Grootte: Het hout moet worden gekloofd tot geschikte afmetingen voor de open haard of houtkachel. Meestal worden stukken hout van ongeveer 25-30 cm lengte aanbevolen.
Het is ook belangrijk om te vermelden dat het gebruik van geverfd, gebeitst of behandeld hout in de open haard wordt afgeraden, omdat dit schadelijke dampen kan afgeven. Kies altijd voor schoon, onbehandeld hout voor de beste verbrandingsresultaten en om de levensduur van uw open haard of houtkachel te verlengen. Turf, kolen en briketten in de houtkachel stoken kan prima. Wel is het dan belangrijk om dit te mixen met openhaardhout.
Film: testen van een houtkachel:
Film: installeren van een houtkachel:
Opleidingen tot kachelbouwer
Er zijn geen beroepsopleidingen voor het beroep kachelbouwer. Een kachelbouwer moet over het algemeen gezien worden als een allround monteur, die beschikt over de nodige praktijkervaring. Het leren installeren van houtkachels en/of gaskachels betreft over het algemeen werkzaamheden die in de praktijk aangeleerd zullen worden door ervaren collega's, die gezien kunnen worden als leermeester. Wel is het zo dat voor het werken met gas als we spreken van gaskachels er sprake is van aanvullende opleidingen. Het is dus denkbaar dat een kachelbouwer ook aangemerkt kan worden als gasfitter. De werkzaamheden van een gasfitter gaan wel veel verder dan alleen het aansluiten van gaskachels. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de financiële administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhoudsoftware. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot de juiste software voor de zzp boekhouding.
Bedrijven waar een kachelbouwer werkzaam kan zijn
Een kachelbouwer is over het algemeen werkzaam voor gespecialiseerde kachelwinkels, die verschillende soorten houtkachels en gaskachels verkopen. Daarnaast is het prima denkbaar dat een kachelbouwer aangemerkt kan worden als ondernemer, die beschikt over een eigen kachelwinkel. In de meeste gevallen betreft dit gespecialiseerde winkels, die verder geen andere werkzaamheden uitvoeren met betrekking tot installaties. Een kachelwinkel kan dus niet gezien worden als gebruikelijk installatiebedrijf.
Competenties kachelbouwer
De belangrijkste competentie van een kachelbouwer is de vakinhoudelijke kennis van houtkachels, gaskachels en alle bijkomende installatiewerkzaamheden. Het op een goede en veilig manier kunnen gebruiken van kachels is alleen mogelijk als kachels geïnstalleerd worden door vakmensen. Omdat een kachelbouwer in veel gevallen ook gezien kan worden als belangrijke adviseur kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Een andere belangrijke competentie is het op een veilige manier kunnen werken. Als kachelbouwer zul je bijvoorbeeld regelmatig gaten moeten boren met relatief zware boormachines. Ook het op hoogte werken komt als kachelbouwer regelmatig voor. Tijdens dit soort werkzaamheden is het heel belangrijk om op je eigen veiligheid te letten. Algemeen belangrijke woorden zijn samenwerken, secuur, presteren, plannen en organiseren. Als je werkzaam bent als ondernemer kan ook het netwerken gezien worden als belangrijke competentie.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als kachelbouwer
Het arbeidsmarktperspectief van een kachelbouwer is over het algemeen niet heel groot te noemen. Dit komt ook doordat het zeer specifieke werkzaamheden betreft. Er zijn nu eenmaal relatief gezien niet veel kachelwinkels. Het is wel zo dat er voor handige mensen over het algemeen voldoende arbeidsmogelijkheden zijn. Met andere woorden zal een vakman niet snel zonder werk komen te zitten. Er zijn als kachelbouwer verder geen echte doorgroeimogelijkheden, omdat de werkzaamheden daarvoor te specifiek zijn. Wel is het denkbaar dat een kachelbouwer vroeg of laat ook mogelijke klanten zal bezoeken als vertegenwoordiger.
Arbeidsvoorwaarden en salaris kachelbouwer
Als kachelbouwer in loondienst verdien je afhankelijk van je leeftijd tussen de 1800 en 2500 euro bruto per maand. Als zelfstandig ondernemer is er geen voorbeeld te geven, omdat het beroep niet veel voorkomt als zelfstandig ondernemer.
Eigen bedrijf starten als Kachelbouwer
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Kachelbouwer, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Kachelbouwer
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Kachelbouwer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Kachelbouwer.
Mijnzzp.nl