Kraamverzorger

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep kraamverzorger
Carriere maken als kraamverzorger
Wat doet een kraamverzorgster?
Werken als kraamverzorger
Kraamzorg regelen
Taken van een kraamverzorger:
Werken als kraamverzorger:
Opleiding kraamverzorgende:
Opleidingen tot kraamverzorger
Bedrijven waar een kraamverzorger werkzaam kan zijn
Competenties kraamverzorger
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als kraamverzorger
Arbeidsvoorwaarden en salaris kraamverzorger
Eigen bedrijf starten als Kraamverzorger
Boekhoudprogramma vergelijken Kraamverzorger

Beroep kraamverzorger

Een kraamverzorger is gespecialiseerd in het bieden van kraamzorg. Kraamzorg heeft betrekking op de zorg voor de bevalling, tijdens de bevalling en de zorg na de bevalling. Als kraamvrouwen thuis bevallen is het gebruikelijk dat de kraamverzorger tijdens de bevalling al aanwezig is om hulp te bieden aan de verloskundige en de kraamvrouw. De kraamverzorger zal veel aandacht besteden aan de kraamvrouw, de baby, en de kraamvrouw voorzien van voorlichting, zoals hoe borstvoeding gegeven moet worden en andere relevante zaken. Ook zal de kraamverzorger hulp in het huishouden bieden. Een kraamverzorger zal ongeveer acht werkdagen hulp bieden aan het gezin. De werkzaamheden als kraamverzorger moeten gezien worden als belangrijke ondersteunende werkzaamheden, waarbinnen ook het geven van advies een belangrijke rol speelt. Als kraamverzorger werk je over het algemeen met vastgestelde zorgplannen en voer je verpleegtechnische handelingen uit. Ander belangrijk werk, dat toebehoort tot een kraamverzorger, is het waarborgen van de hygiëne. Denk hierbij aan het schoonmaken van de badkamer en het toilet, en aan het verschonen van het bed van de kraamvrouw en de baby. Ook het schoonmaken en uitkoken van spenen en flessen en de borstkolf vallen hieronder. In alle gevallen is het controleren en verzorgen van de kraamvrouw en de baby de belangrijkste hoofdtaak van een kraamverzorger. Het is niet zo dat kraamverzorgers er alleen zijn voor de kraamvrouw en de baby. Kraamverzorgers zijn op een brede manier verantwoordelijk voor het ondersteunen van het gezin en het ontvangen van bezoekers. Ook het uitvoeren van algemene facilitaire zaken behoort tot de werkzaamheden van een kraamverzorger. Al deze verschillende werkzaamheden moeten aangemerkt worden als ondersteunende werkzaamheden. Daarnaast is een kraamverzorger verantwoordelijk voor het geven van instructies en voorlichting.

Carriere maken als kraamverzorger

De belangrijkste taken van een kraamverzorger is het bieden van zorg aan de kraamvrouw en de baby. Tijdens een thuisbevalling zal de kraamverzorger ook de verloskundige helpen bij het opwekken van de weeën en werkmaterialen aangeven aan de verloskundige. Als de baby eenmaal geboren is zal de kraamverzorger de kraamvrouw uitleg geven over de borstvoeding. Ook het voeden van de baby zal de kraamverzorger voordoen. De kraamverzorger ziet erop toe dat een baby voldoende drinkt en grijpt in als dit niet het geval is, in overleg met de verloskundige. Ook het regelmatig controleren van de lichaamsfuncties van de baby behoort tot de taken van een kraamverzorger. Als een kraamverzorger merkt dat er iets mis is met de baby of kraamvrouw dan schakelt de kraamverzorger een specialist in voor verder onderzoek.

Wat doet een kraamverzorgster?

Een kraamverzorgster is een specialist in de gezondheidszorg die gespecialiseerd is in het bieden van zorg en ondersteuning aan moeders en pasgeboren baby's tijdens de kraamperiode, die begint na de geboorte van een baby en meestal enkele weken duurt. De taken en verantwoordelijkheden van een kraamverzorgster kunnen onder meer het volgende omvatten:

  • Verzorging van de moeder: Een kraamverzorgster biedt persoonlijke verzorging en ondersteuning aan de moeder na de bevalling. Dit kan onder meer het helpen bij hygiëne, het controleren van de lichamelijke conditie, het bieden van emotionele ondersteuning en het bevorderen van het herstel van de moeder na de bevalling.
  • Babyverzorging: Een belangrijk aspect van het werk van een kraamverzorgster is het zorgen voor de pasgeboren baby. Ze helpen bij het geven van borstvoeding of flesvoeding, controleren de voeding en de gewichtstoename van de baby, verschonen luiers, geven badjes en ondersteunen bij de algemene verzorging en hygiëne van de baby.
  • Begeleiding en ondersteuning bij borstvoeding: Als de moeder ervoor kiest om borstvoeding te geven, biedt een kraamverzorgster begeleiding en ondersteuning bij het opstarten en onderhouden van de borstvoeding. Ze kunnen technieken aanleren, helpen bij het aanleggen van de baby, advies geven over het oplossen van problemen en eventuele zorgen of vragen van de moeder beantwoorden.
  • Huishoudelijke taken: Een kraamverzorgster helpt ook bij lichte huishoudelijke taken die verband houden met de zorg voor de moeder en de baby. Dit kan het bereiden van maaltijden, het schoonmaken van de kraamkamer, het doen van boodschappen en het verzorgen van het wasgoed van de baby omvatten. Het doel hiervan is om de moeder te ontlasten, zodat ze zich kan concentreren op het herstel en de zorg voor de baby.
  • Voorlichting en educatie: Een kraamverzorgster speelt een belangrijke rol in het bieden van voorlichting en educatie aan de ouders over verschillende aspecten van de zorg voor de baby. Ze kunnen informatie verstrekken over voeding, verzorging, slaappatronen, veiligheid, het herkennen van tekenen van ziekte en andere belangrijke onderwerpen die van invloed zijn op de gezondheid en het welzijn van de baby.

Het doel van een kraamverzorgster is om de overgang naar het ouderschap zo soepel mogelijk te laten verlopen, de gezondheid en het welzijn van de moeder en de baby te bevorderen en ondersteuning te bieden tijdens de eerste cruciale weken na de geboorte. Ze werken vaak nauw samen met verloskundigen, artsen en andere zorgverleners om een geïntegreerde en holistische zorgervaring te bieden aan gezinnen

Werken als kraamverzorger

Als kraamverzorger beschik je dus over een gecombineerd beroep, waarbinnen je niet alleen verantwoordelijk bent voor verzorgingswerkzaamheden. Een kraamverzorger is juist ook verantwoordelijk zijn voor licht huishoudelijke werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan het schoonmaken, koken, wassen, strijken en aan het helpen wassen van de kraamvrouw en de baby als dat nodig mocht zijn. Ook het ontvangen en begeleiden van kraambezoek behoort specifiek tot de werkzaamheden van de kraamverzorger. De begeleiding kan bijvoorbeeld betrekking hebben op het wegsturen van kraambezoek, zodat de kraamvrouw, baby en andere gezinsleden voldoende rust krijgen. Ondanks dat een kraamverzorger meestal zal samenwerken met een verloskundige kan het ook voorkomen dat je te maken hebt met huisartsen of wijkverpleegkundige.

Kraamzorg regelen

Binnen Nederland heeft iedereen recht op kraamzorg. Wel is het belangrijk om kraamzorg vroegtijdig aan te vragen. Twee maanden voor de uitgerekende datum zal er een medewerker van de kraamzorg het aanstaande gezin bezoeken om alles door te nemen. Binnen dit gesprek kunnen alle wensen en vragen besproken worden, zodat iedereen precies weet wat ze aan elkaar hebben na de bevalling. Hoeveel kraamzorg een gezin precies zal krijgen is meestal afhankelijk van de verzekeringspolis.

Taken van een kraamverzorger:

  • Bezoek ontvangen.
  • Bedden verschonen.
  • Controleren van urine en ontlasting.
  • Helpen met de borstvoeding.
  • Huishoudelijk werk.
  • Lichaamstemperatuur controleren.
  • Maaltijden bereiden.
  • Medische controles uitvoeren.
  • Medische zorg bieden.
  • Op de gezondheid van de moeder en baby letten.
  • Verzorgen moeder en baby.
  • Voorlichting geven aan het gezin.

Werken als kraamverzorger:

Opleiding kraamverzorgende:

Opleidingen tot kraamverzorger

Er bestaan verschillende opleidingsmogelijkheden om als kraamverzorger opgeleid te worden. De Mbo-opleiding verzorgende kraamzorg duurt over het algemeen één tot drie jaar, afhankelijk van je vooropleiding. De meeste opleidingen bestaan uit werken in de praktijk gedurende vier dagen in de week en één dag in de week theorie op school. Tijdens de opleiding komen onder meer de volgende onderwerpen naar voren: het bieden van zorg, ondersteuning en begeleiding, het opstellen en bijstellen van het zorgplan, het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen en het geven van voorlichting, advies en instructie aan moeders. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Een kraamverzorgende opleiding is dus op meerdere manieren te volgen. Ook de boekhouding op de juiste manier bijhouden is belangrijk als zzp kraamverzorger.

Bedrijven waar een kraamverzorger werkzaam kan zijn

Als kraamverzorger kan je werkzaam zijn in ziekenhuizen, verloskundigenpraktijken of werkzaam zijn bij kraamvrouwen thuis. In dat geval kan ook de benaming thuiszorgmedewerker van toepassing zijn. Daarnaast kan een kraamverzorger werkzaam zijn als ondernemer. In veel gevallen is een kraamverzorger verbonden aan een praktijk voor verloskundige.

Competenties kraamverzorger

De belangrijke competentie van een kraamverzorger is de algemene vakinhoudelijke kennis van kraamzorg. Ook communicatie moet aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat je meestal met veel verschillende collega's en cliënten te maken krijgt. Tijdens de opleiding tot kraamverzorger is er veel aandacht voor communicatie en het geven van advies. Daarnaast heb je als kraamverzorger een groot inlevingsvermogen en respecteer je de wensen van de cliënten. Natuurlijk moet je het ook gewoon leuk vinden om voor de moeder en haar kind te zorgen. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, luisteren, zorgzaamheid, plannen, energie, motiveren, verantwoordelijkheidsgevoel, integriteit en stressbestendigheid. Vanzelfsprekend is een kraamverzorger ook verantwoordelijk voor verpleegtechnische handelingen, het bieden van zorg, het opstellen van geboortezorg-plannen en het bieden van persoonlijke verzorging.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als kraamverzorger

Het arbeidsmarktperspectief van een kraamverzorger is over het algemeen goed te noemen. De meeste kraamverzorgers die een opleiding aan het volgen zijn groeien vanuit het stageadres automatisch door tot een vaste baan. Binnen de gezondheidssector is het over het algemeen geen probleem om werkt te verkrijgen als je beschikt over de juiste diploma's. De doorgroeimogelijkheden van een kraamverzorger moeten gezien worden in het volgen van extra vervolgopleidingen. Denk bijvoorbeeld aan een vervolgopleiding tot verpleegkundige.

Arbeidsvoorwaarden en salaris kraamverzorger

Als kraamverzorger kunnen je arbeidsvoorwaarden nogal verschillen per instelling waar je werkzaam bent. Een kraamverzorger verdient in loondienst tussen 1700 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd en dienstjaren. Het beroep kraamverzorger komt als zelfstandig ondernemer voor zover wij weten niet voor. Hiervoor is dan ook geen salarisindicatie te geven.

Eigen bedrijf starten als Kraamverzorger

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Kraamverzorger, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Kraamverzorger

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Kraamverzorger bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Kraamverzorger.

Mijnzzp.nl