Cameraman
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep cameraman
• Een carrière starten als cameraman
• Werken als cameraman
• Wat doet een cameraman allemaal?
• Beroepsfilm cameraman:
• Cameraman aan het werk:
Opleidingen tot cameraman
Bedrijven waar een cameraman werkzaam kan zijn
Competenties cameraman
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als cameraman
Arbeidsvoorwaarden en salaris cameraman
Eigen bedrijf starten als Cameraman
Boekhoudprogramma vergelijken Cameraman
Beroep cameraman
Een cameraman of cameravrouw is iemand die een camera of videocamera bedient en opnames maakt. Het beroep cameraman is een veelzijdig beroep te noemen en is zelden saai. Tegenwoordig werken vrij veel cameramensen als zelfstandig ondernemer, die dan over een eigen productiebedrijf beschikken en zich verhuren aan verschillende opdrachtgevers. Zo kan het voorkomen dat een cameraman zelfstandig opdrachten uitvoert en de volgende keer voor een bekende televisieomroep aan het werk is. Dat er onder de cameramensen redelijk veel zelfstandig ondernemers actief zijn, komt vooral omdat de mogelijkheden als cameraman de afgelopen jaren behoorlijk toegenomen zijn. Er zijn bijvoorbeeld steeds meer bedrijven die een professionele cameraman inhuren om een bedrijfsfilm te laten maken. De meeste cameramensen kunnen dit soort opdrachten volledig zelfstandig uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het maken van opnames, aan het bewerken van opnames en aan het monteren van films. Om goede opnames te kunnen maken maakt een cameraman gebruik van een professionele camera. Een camera is een optisch apparaat dat bewegend beeld en geluid kan vastleggen. Moderne camera's werken elektronisch en kunnen behoorlijk complex zijn qua instellingen en bedieningsmogelijkheden. Het beroep cameraman is aan te merken als een mooi beroep, waarbinnen je verantwoordelijk bent voor verschillende soorten opnames en producties. Denk bijvoorbeeld aan het opnemen van documentaires, films, soaps en aan het opnemen van eigen producties. Afhankelijk van de opnames zal een cameraman ook te maken hebben met een geluidsman, acteurs of verslaggevers. Als cameraman ben je over het algemeen veel op verschillende locaties werkzaam. Het beroep cameraman betreft een redelijk populair beroep onder audiovisuele liefhebbers.
Een carrière starten als cameraman
Een cameraman is dus werkzaam binnen de audiovisuele sector en kan voor verschillende opdrachtgevers werkzaam zijn. In de meeste gevallen heb je als cameraman te maken met verschillende vaklieden tijdens je werkzaamheden, zoals een opnameleider of een regisseur, die voor een groot deel zullen bepalen hoe bepaalde opnames opgenomen moeten worden. Het bewerken van camerabeelden zal in veel gevallen uitgevoerd worden door een speciale editor. Dit is meestal afhankelijk van de soort opdracht, omdat een cameraman hiervoor soms ook zelf verantwoordelijk kan zijn. Bij grotere opnames, zoals een filmopname of binnen televisieomroepen, zijn er meestal speciale editors aangesteld die de beelden bewerken voor de cameraman. Het werken als cameraman is de laatste jaren wel aan het veranderen, omdat bijvoorbeeld in televisiestudio's sprake is van camerarobots, die bediend worden zonder dat er een cameraman achter de camera staat. Dit soort camera's wordt bediend vanuit de regiekamer door een cameraman of door een andere specialist. Het is overigens niet zo dat het beroep aan het uitsterven is, omdat cameramensen nog steeds erg belangrijk zijn. Vooral voor buitenopnames, zoals voor een reportage of een filmopname, zijn de cameramensen onmisbaar, omdat deze werkzaamheden niet uitgevoerd kunnen worden door een robot.
Werken als cameraman
Het beroep cameraman is dus aan te merken als veelzijdig beroep, waarbinnen je op verschillende manieren werkzaam kan zijn. Het is niet zo dat cameramensen alleen werkzaam zijn binnen een productiestudio, omdat cameramensen juist veel in het veld werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld ook aan het maken van filmopnames van een concert of aan het maken van opnames van een theatervoorstelling. Een cameraman werkt meestal met een team van andere specialisten samen, zoals één of meerdere geluidsmensen, lichttechnici en presentatoren. Als cameraman maak je dus onderdeel uit van een groter team van specialisten, die samen de opnames mogelijk maken. De geluidsman zorgt voor de geluidsopname, de lichttechnicus voor de juiste verlichting, de presentator presenteert het verhaal en de cameraman zorgt voor de juiste beelden bij het verhaal. De werktijden als cameraman zijn vaak onregelmatig en soms komt het voor dat je in het buitenland opnames maakt. In dat geval kan je bijvoorbeeld samen met een correspondent opnames maken.
Wat doet een cameraman allemaal?
Een cameraman is in de kern verantwoordelijk voor het maken van audiovisuele producties. Daarnaast kan een cameraman verantwoordelijk zijn voor het opstellen van een draaiplan en het uitwerken van verschillende concepten samen met de opnameleider of regisseur. Het is niet zo dat alle cameramensen te maken hebben met een draaiplan, omdat dit per opdracht kan verschillen. Vooral voor nieuwsverslaggeving is er meestal geen sprake van een draaiplan. In dat geval zal een cameraman naar eigen inzicht opnames maken. Ook het selecteren van de juiste beelden en het bewerken en monteren van de opnames kan tot de verantwoordelijk behoren van de cameraman. Andere belangrijke werkzaamheden van een cameraman zijn het onderhouden van de audiovisuele apparatuur, het archiveren van beeldmateriaal en het registeren van de gebruiksrechten. Ook het uitzoeken van bijzondere opnamelocaties kan tot de werkzaamheden van een cameraman behoren. Zoals eerder omschreven kan een cameraman ook samenwerken met een documentairemaker.
Beroepsfilm cameraman:
Cameraman aan het werk:
Opleidingen tot cameraman
Om als cameraman of cameravrouw te kunnen werken zijn er diverse opleidingsniveaus die je kunt volgen. Ook op Mbo-niveau is er een speciale richting voor het beroep cameraman, namelijk de opleiding cameraman AV productie op niveau vier. Daarna kan het beste nog een hbo-opleiding gekozen worden, zoals aan de Nederlandse Filmacademie. Met alleen de Mbo-opleiding zijn de kansen gering op het vinden van een baan als cameraman. De Nederlandse Filmacademie biedt diverse richtingen, zoals camera/licht, productie, regie, production design, sound design, montage en interactieve media. Afhankelijk van de gekozen richting kan je cameraman worden of bijvoorbeeld regisseur, opnameleider, editor of scenarioschrijver. De opleiding tot cameraman zal over het algemeen vier jaar in beslag nemen. De hbo-opleiding tot cameraman is zeker geen makkelijke opleiding en vraagt veel doorzettingsvermogen en zelfstandigheid. Om toegelaten te worden aan de Nederlandse Filmacademie zal er doorgaans een intakegesprek gehouden worden, waarin je duidelijk moet motiveren waarom de opleiding bij je past. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten als zzp cameraman, dan is het nodig om de boekhouding op de juiste manier te organiseren. De meeste zzp'ers gebruiken voor de zzp administratie een goed online boekhoudpakket voor zzp'ers.
Bedrijven waar een cameraman werkzaam kan zijn
Een cameraman kan voor verschillende bedrijven werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan een cameraman die werkzaam is voor een televisieomroep of programmamaker. Daarnaast kan een cameraman werkzaam zijn voor een reclamebureau. Zoals eerder omschreven zijn er tegenwoordig redelijk veel cameramensen die aangemerkt moeten worden als ondernemer. In dat geval kan ook de benaming filmproductie specialist van toepassing zijn. Zelfstandig werkende cameramensen kunnen zich verhuren als freelancer en/of eigen producties maken voor verschillende opdrachtgevers. Daarnaast kan een cameraman ook werkzaam met betrekking tot dagelijkse soaps die op televisie uitgezonden worden.
Competenties cameraman
De belangrijkste competentie van een cameraman is de allround kennis van techniek. Dit is het geval omdat camera's en andere audiovisuele apparatuur behoorlijk complex is. Daarnaast moet een cameraman beschikken over veel creativiteit, flexibiliteit, doorzettingsvermogen, inspiratie en motivatie. Ook goede communicatieve vaardigheden mogen als cameraman niet ontbreken, omdat je meestal zal samenwerken met verschillende vaklieden. Als je werkzaam bent als ondernemer kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie. Het netwerken is belangrijk om in aanraking te kunnen komen met de juiste mensen en eventuele opdrachtgevers. Algemeen belangrijke woorden zijn zelfstandigheid, samenwerken, stressbestendigheid, inzicht, passie, presteren, plannen en organiseren.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als cameraman
Het arbeidsmarktperspectief van een cameraman is over het algemeen redelijk goed te noemen. Wel is het zo dat redelijk veel cameramensen werkzaam zijn als freelancer en voor verschillende opdrachtgevers werkzaam zijn. Het verkrijgen van een baan bij een regionale of landelijke televisieomroep is tegenwoordig niet makkelijk meer. Dit zijn vaak cameramensen die beschikken over veel ervaring en zich opgewerkt hebben. Dit neemt niet weg dat het arbeidsmarktperspectief van een cameraman redelijk goed te noemen is. Een cameraman kan tegenwoordig op verschillende manieren werkzaam zijn. De doorgroeimogelijkheden van een cameraman moeten gezien worden in het mogen opnemen van belangrijke producties of het starten van een eigen filmproductie bedrijf. Ook het starten van een eigen YouTube-kanaal met bijzonder producties kan gezien worden als doorgroeien binnen je carrière. Daarnaast kun je ook starten als videograaf.
Arbeidsvoorwaarden en salaris cameraman
Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden voor een cameraman aan te geven, omdat de arbeidsvoorwaarden per werkgever te verschillend zullen zijn. Wanneer je als zelfstandig cameraman werkt, bepaal je natuurlijk zelf je arbeidsvoorwaarden. Het salaris van een cameraman kan sterk verschillen per cameraman, omdat het salaris doorgaans sterk afhankelijk is van je ervaring, bekendheid en kwaliteit is als cameraman. Daarnaast hebben ook andere factoren een grote invloed op je salaris, zoals waar moet je filmen en komen er wel of niet onkostenvergoedingen bij. Een cameraman die filmt in oorlogsgebied voor zijn werk zal natuurlijk extra premies krijgen voor zijn gevaarlijke werkzaamheden. Een cameraman in loondienst verdient doorgaans tussen de 1800 en 3800 euro bruto per maand, afhankelijk van zijn leeftijd, ervaring, werkzaamheden en bekendheid. Een zelfstandig werkende cameraman met zijn eigen productiebedrijf werkt doorgaans voor een vaste vergoeding per project, en kan bij voldoende opdrachten meer verdienen dan in loondienst. Wel is het zo dat er relatief veel productiebedrijven te vinden zijn en de concurrentie dus groot kan zijn als cameraman.
Eigen bedrijf starten als Cameraman
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Cameraman, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Cameraman
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Cameraman bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Cameraman.
Mijnzzp.nl