Modelbouwer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Hobby modelbouwer
Wat doet een modelbouwer
Wat bouwen modelbouwers
Informatiefilm over modelbouw:
Opleidingen tot modelbouwer
Bedrijven waar een modelbouwer werkzaam kan zijn
Bijzondere vermelding branche hobby
Eigen bedrijf starten als Modelbouwer
Boekhoudprogramma vergelijken Modelbouwer

Hobby modelbouwer

Een modelbouwer is iemand, die voorwerpen namaakt op schaal, wat men modelbouw noemt. Modelbouw komt binnen verschillende beroepen en als hobby voor. Denk bijvoorbeeld aan architecten die gebruik van schaalmodellen, die men ook wel maquette noemt, om projecten visueel inzichtelijk te maken. Maar ook hobbyisten maken schaalmodellen, van verschillende soorten materialen. Hobbyisten die actief zijn als modelbouwer kunnen verschillende voorwerpen nabouwen op schaal. Denk bijvoorbeeld aan vliegtuigen, spoorbanen, helikopters, kermisattracties en voertuigen. In veel gevallen zal een modelbouwer de modellen zo opbouwen dat ze technisch gezien ook functioneren. Denk bijvoorbeeld aan op afstand bestuurbare vliegtuigen of aan op afstand bestuurbare voertuigen, zoals vrachtwagens. Ook professionele organisaties kunnen gebruikmaken van modelbouw, zoals het leger en politie, die schaalmodel vliegtuigen inzetten om verkenningsvluchten mee uit te voeren. De grote voordelen van het gebruik van schaalmodellen voor het leger en politie zijn de lage kosten, geen bemanning aan boord en de flexibiliteit van schaalmodellen. De term modelbouwer zal in veel gevallen betrekking hebben op hobbyisten, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Architecten maken al heel lang gebruik van modelbouw (maquettes). Deze maquettes worden gemaakt om een betere indruk te krijgen van gebouwen en de omgeving waar ze in komen te staan. Ondanks dat er steeds meer gewerkt wordt met het 3D programma CAT zijn maquettes nog niet verdwenen. Met een maquette kan iemand in één blik zien hoe een bepaald gebouw gaat passen in de omgeving. Maar ook hele wijken of bijvoorbeeld parken worden op schaalmodel gemaakt om een totale indruk te krijgen. Het is dus niet zo dat alle modelbouwers aangemerkt kunnen worden als hobbyist, omdat schaalmodellen op veel verschillende manieren toegepast kunnen worden. De hobby modelbouwer betreft een geliefde hobby voor redelijk veel mensen.

Wat doet een modelbouwer

Een modelbouwer is dus iemand die schaalmodellen maakt van bepaalde voorwerpen. Vooral spoorbanen, kermisattracties, vliegtuigen en voertuigen zijn populair als we spreken van de hobby modelbouwer. Daarnaast kan een modelbouwer gebouwen op schaalmodel nabouwen. Wat een modelbouwer precies zal bouwen is persoonlijk en maakt verder niet uit. Een modelbouwer kan bijvoorbeeld ook gewoon een bijzonder schip nabouwen als hobby. De meeste bekende vorm van modelbouw zijn de spoorbanen. Modelsporen zijn dan ook op veel zolders en modelbouwclubs te vinden. Het maken van een spoor is vaak niet het werk, maar wel alles wat daar bij komt kijken, zoals de bomen, bergen, tunnels en alle andere aankleding, die men, maar kan bedenken. Deze vaak zeer actieve hobbyisten steken erg veel tijd in hun hobby. Het op een realistische manier nabouwen speelt binnen de modelbouw een belangrijke rol. De meeste modelbouwers zijn dan ook erg lang bezig om alle verhoudingen precies goed te kunnen krijgen.

Wat bouwen modelbouwers

Zoals eerder omschreven kunnen modelbouwers veel verschillende voorwerpen nabouwen. Daarnaast kunnen modelbouwers bepaalde geschiedkundige onderwerpen nabouwen. Denk bijvoorbeeld aan het nabouwen van bekende veldslagen. In dat geval zal een modelbouwer op schaal een veldslag nabootsen door het toepassen van verschillende tinnen soldaatjes en aanverwante voorwerpen, zoals kanonnen, paarden en vaandeldragers. Modelbouwers die militaire figuren willen nabootsen maken over het algemeen veel gebruik van zogenaamde tinnen soldaatjes. Dit is vooral het geval omdat modelbouwers zelfstandig tinnen soldaatjes kunnen gieten door het gebruiken van speciale mallen. Als een modelbouwer een veldslag of andere geschiedkundige voorstelling op een realistische manier nabootst, noemt men dit ook wel een diorama. Vooral binnen museums zijn diorama's veel te vinden om bezoekers een realistische indruk van de werkelijkheid te geven. Een andere vorm van modelbouw zijn weer de bekende raceauto's waarmee ook wedstrijden gereden worden.

Informatiefilm over modelbouw:

Opleidingen tot modelbouwer

Er zijn geen opleidingen tot modelbouwer. De meeste modelbouwers moeten aangemerkt worden als hobbyist, die uit plezier en interesse schaalmodellen ontwerpen en bouwen. Het leren maken van schaalmodellen is over het algemeen een kwestie van veel oefenen. Wel is het denkbaar dat nieuwe modelbouwers extra ondersteuning krijgen van meer ervaren modelbouwers, die in dat geval aangemerkt kunnen worden als leermeester. Als we spreken van het beroep maquettebouwer zal er wel een gerichte opleiding gevolgd moeten worden. Er is overigens ook een Nederlandse Vereniging van Modelbouwers waar u meer informatie kan vinden over modelbouw. Als startende ondernemer, is het belangrijk om de financiële administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhoudsoftware. Hiervoor is het wel nodig om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot de juiste software voor de zzp boekhouding als modelbouwer.

Bedrijven waar een modelbouwer werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een modelbouwer niks te maken hebben met mogelijke werkgevers. Het werken als modelbouwer zal in de meeste gevallen alleen aangemerkt kunnen worden als hobby. Dit neemt niet weg dat modelbouwers zeer professioneel actief kunnen zijn met hun hobby. Wel is het zo dat de politie en de brandweer op een professionele manier gebruik kunnen maken van modelbouwers. Denk bijvoorbeeld aan het inzetten van verkenningsvliegtuigen om vroegtijdig mogelijke bosbranden te kunnen ontdekken. Dit betreft wel zeer specialistische werkzaamheden. Een gewone modelbouwer zal in de meeste gevallen alleen hobbymatig actief zijn.

Bijzondere vermelding branche hobby

Competenties, arbeidsmarktperspectief, doorgroeimogelijkheden, arbeidsvoorwaarden en salaris als modelbouwer zijn niet van toepassing op de branche hobby zoals wij die in alle andere branche wel hebben omschreven. Voor meer specifieke informatie over beroepen verzoeken wij u bij de beroepen te kijken. De branche hobby is opgenomen op Mijnzzp.nl omdat er wel degelijk hobby's zijn die raakvlakken kunnen hebben met werkgerelateerde beroepen.

Eigen bedrijf starten als Modelbouwer

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Modelbouwer, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Modelbouwer

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Modelbouwer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Modelbouwer.

Mijnzzp.nl