Gewichtsconsulent
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep gewichtsconsulent
• Werken als gewichtsconsulent
• Gezondere leefstijl
• Strijd tegen overgewicht
• Gewichtsconsulente:
Opleidingen tot gewichtsconsulent
Bedrijven waar een gewichtsconsulent werkzaam kan zijn
Competenties gewichtsconsulent
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als gewichtsconsulent
Arbeidsvoorwaarden en salaris gewichtsconsulent
Eigen bedrijf starten als Gewichtsconsulent
Boekhoudprogramma vergelijken Gewichtsconsulent
Beroep gewichtsconsulent
Een gewichtsconsulent is iemand die zich gespecialiseerd heeft in het adviseren en begeleiden van gezonde mensen, die te maken hebben met overgewicht. Een belangrijk onderdeel hierbij is voeding en bewegingsvoorlichting, maar ook de motivatie. Een gewichtsconsulent behandelt geen cliënten die door een medische of psychische oorzaak aan overgewicht lijden. Ook als er sprake is van extreem-overgewicht kunnen mensen niet terecht bij een gewichtsconsulent. Een gewichtsconsulent heeft dus alleen te maken met gezonde mensen, die te veel wegen. Het begeleiden van cliënten speelt meestal een belangrijke rol, omdat het voor veel mensen moeilijk is om zelfstandig af te vallen zonder goede begeleiding. Over het algemeen is het zo dat gewichtsconsulenten gebruikmaken van verschillende coachingsmethodes om mensen te kunnen helpen. Ook het op de juiste manier motiveren van mensen is als gewichtsconsulent erg belangrijk. Als laatste is het niet onbelangrijk om te benoemen dat een gewichtsconsulent ook veel aandacht zal besteden aan voedingsleer, omdat voeding een belangrijk onderdeel uitmaakt bij overgewicht. De werkzaamheden van een gewichtsconsulent kunnen niet zomaar vergeleken worden met de werkzaamheden van een diëtist, omdat een diëtist ook te maken krijgt met mensen die een bepaalde ziekte of allergie hebben. Het beroep gewichtsconsulent kent verder geen beroepsbescherming en iedereen mag zich gewichtsconsulent noemen. Een gewichtsconsulent begint meestal met een intakegesprek om achter de persoonlijke situatie te komen van de cliënt. Ook zal de gewichtsconsulent de diverse maten en het vetpercentage van de cliënt opmeten. De gewichtsconsulent kan tot slot ook vragen om een aantal dagen het eten en drinken bij te houden in een zogenaamd voedingsdagboek om tot een plan van aanpak te komen. De behandeling door een gewichtsconsulent wordt meestal vergoed door de zorgverzekeraar.
Werken als gewichtsconsulent
Een gewichtsconsulent is dus gespecialiseerd in het adviseren en begeleiden van mensen die te maken hebben met overgewicht. Zoals eerder omschreven kan een gewichtsconsulent niet aangemerkt worden als diëtist, omdat een diëtist mensen zal begeleiden, die overgewicht hebben in combinatie met een medische aandoening. Denk bijvoorbeeld aan mensen die net een operatie ondergaan hebben, een allergie hebben of aan mensen die suikerziekte hebben. Het beroep diëtist kent ook beroepsbescherming. Met andere woorden is het verboden om jezelf diëtist te noemen zonder de juiste opleidingen en inschrijving in het BIG-register. Een gewichtsconsulent heeft dan ook met cliënten te maken en niet met patiënten. Een gewichtsconsulent is wel gespecialiseerd in voedingsleer en in het op een gezonde manier afvallen. Gewichtsconsulenten krijgen meestal te maken met mensen die obesitas hebben. De term obesitas staat voor ernstige overgewicht. Bij mensen spreken we bij een bmi van vijfentwintig van overgewicht en bij een bmi van dertig of hoger van obesitas. De afkorting mbi staat voor body mass index. Overgewicht kan voor iemand een grote belemmering zijn in het dagelijks leven, waardoor iemand zich niet prettig voelt. Ook kan overgewicht gezondheidsklachten met zich meebrengen, zoals diabetes II, hart- en vaatziekten, gewrichtsklachten en een te hoge bloeddruk veroorzaken. Er zijn steeds meer mensen, waaronder ook kinderen die te veel wegen, wat een gezonde manier van leven in de weg kan staan. Vooral bij kinderen met een overgewicht is het belangrijk om in te grijpen.
Gezondere leefstijl
Een gewichtsconsulent kan cliënten helpen met het aanleren van een gezondere levensstijl door de cliënt te leren waar ze op moeten letten. Denk hierbij aan het leren kiezen van gezonde voeding en wat deze voeding precies doet in het lichaam. Ook het regelmatig bewegen is een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. Zoals eerder omschreven is een gewichtsconsulent gespecialiseerd in gezonde voeding en in het op een verantwoorde manier afvallen. Het op een verantwoorde manier afvallen is belangrijk om het uiteindelijke doel te halen. Mensen die extreem weinig eten in combinatie met te veel sporten geven vroeg of laat vaak op. Dit is dan ook geen gezonde manier van afvallen. Het is veel beter om voor een gezonde balans te kiezen waarbij eten en sport op een goede manier gecombineerd worden. Afvallen kan het beste niet gezien worden als diëten, omdat het diëten geestelijk gezien aangeeft dat het om een tijdelijke maatregel gaat. Bij het afvallen is het juist veel belangrijker om je levensstijl aan te passen. Denk bijvoorbeeld aan het minder eten van koolhydraten en vet in combinatie met een actievere levensstijl.
Strijd tegen overgewicht
Het aangaan van de strijd tegen overgewicht is vaak moeilijk voor mensen, mede omdat het probleem al jaren speelt en mensen geen oplossing meer zien. Veel mensen met overgewicht starten meerdere keren met een dieet en proberen zo van hun overgewicht af te komen. Voor veel mensen is dit een zware opgave, die zonder steun van familie, vrienden of een partner moeilijk te voltooien is. De gewichtsconsulent kan voor mensen de aangewezen persoon zijn om te helpen tegen overwicht. Door het bespreken van het probleem en het opstellen van een plan kunnen er resultaten behaald worden die men eigenlijk niet voor mogelijk had gehouden. Er zijn steeds meer mensen die simpelweg te zwaar zijn en eigenlijk wel wat kilo's kwijt kunnen. Mensen met overgewicht zitten vaak minder lekker in hun vel en zien vaak geen oplossing meer, omdat er veel aanbieders zijn van diëten, speciaal eten, pillen en fitnessprogramma's. Wie wil beginnen met een gezonde levensstijl doet er dan ook goed aan zich goed te laten informeren, voordat men besluit om geld te gaan uitgeven aan middeltjes, die achteraf helemaal niet blijken te werken. Ook een goed gesprek met een life coach of therapeut kan voor sommige mensen nuttig zijn.
Gewichtsconsulente:
Opleidingen tot gewichtsconsulent
Om als gewichtsconsulent te kunnen werken kan men verschillende opleidingen volgen die ook verschillen kunnen per niveau, zoals Mbo- en hbo-niveau. De Mbo-opleidingen duren over het algemeen één jaar, waarna je als zelfstandige kunt starten als gewichtsconsulent. Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor diëtetiek, voedingsleer, begeleidingskunde en alles wat er komt kijken bij het starten van je eigen praktijk. Er worden voor de Mbo-opleidingen geen specifieke vooropleidingen vereist. De hbo-opleiding voeding en diëtetiek gaat nog verder qua opleiding en kent verschillende onderdelen zoals eetstoornissen en overgewicht, voeding in de gehandicaptenzorg, sport en voeding, voedselallergie, overgevoeligheid, obesitas, kindertherapie en zorgmanagement. De hbo-opleiding gaat dus verder dan alleen over- of ondergewicht van cliënten. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Er is ook een beroepsvereniging voor de gewichtsconsulent, namelijk de BGN wat voor Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland staat. Ook de boekhouding op de juiste manier opzetten en bijhouden is belangrijk als zelfstandig werkende gewichtsconsulent.
Bedrijven waar een gewichtsconsulent werkzaam kan zijn
Over het algemeen zal een gewichtsconsulent aangemerkt moeten worden als ondernemer, die werkzaam is binnen een eigen praktijk. Het beroep gewichtsconsulent komt ook voor binnen ziekenhuizen, verpleeghuizen en binnen de thuiszorg. Daarnaast zijn er andere vaklieden, die aangemerkt kunnen worden als gewichtsconsulent. Denk bijvoorbeeld aan personal trainers en aan sportinstructeurs. In de praktijk is het zo dat de meeste gewichtsconsulenten werkzaam zijn als ondernemer. Een gewichtsconsulent kan ook verbonden zijn aan een sportschool of huisartsenpost.
Competenties gewichtsconsulent
De belangrijkste competentie van een gewichtsconsulent is voedingsleer in combinatie met het op een gezonde manier afvallen. Daarnaast speelt het kunnen coachen een belangrijke rol als gewichtsconsulent. Het kunnen coachen van cliënten heeft betrekking op het motiveren en inspireren van cliënten. Het geven van voorlichting is eigenlijk één van de belangrijkste taken van een gewichtsconsulent, evenals het bespreken van de voortgang. Algemeen belangrijke woorden zijn professioneel, adviseren, evalueren, begeleiden, plannen, administratie, controleren, communicatie, zelfkennis, zelfstandigheid, inlevingsvermogen en daadkracht. Als je werkzaam bent als ondernemer kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als gewichtsconsulent
Het arbeidsmarktperspectief van een gewichtsconsulent is over het algemeen goed te noemen. Wel is het zo dat relatief veel gewichtsconsulenten werkzaam zijn als ondernemer binnen een eigen praktijk. Het beroep gewichtsconsulent kan ook een aanvulling zijn op andere beroepen. Voor de specifieke functie gewichtsconsulent zijn in de praktijk niet snel vacatures te vinden. De doorgroeimogelijkheden van een gewichtsconsulent moeten gezien worden in het starten van je eigen praktijk. Daarnaast kan een gewichtsconsulent doorleren tot diëtist. Zoals eerder omschreven gaan de inhoudelijke werkzaamheden van een diëtist wel verder dan alleen het geven van voedingsadvies.
Arbeidsvoorwaarden en salaris gewichtsconsulent
De precieze arbeidsvoorwaarden voor een gewichtsconsulent zijn lastig aan te geven, omdat de meeste gewichtsconsulenten werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer en dus hun eigen arbeidsvoorwaarden bepalen. Ook het geven van een salarisindicatie is daarom niet goed mogelijk. De inkomsten als gewichtsconsulent zullen over het algemeen bepaald worden door je eigen succes als zelfstandig ondernemer.
Eigen bedrijf starten als Gewichtsconsulent
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Gewichtsconsulent, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Gewichtsconsulent
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Gewichtsconsulent bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Gewichtsconsulent.
Mijnzzp.nl