Lactatiekundige IBCLC
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep lactatiekundige IBCL
• Werken als lactatiekundige
• Lactatiekundige hulp
• Wanneer een lactatiekundige inschakelen:
• Wat doet een lactatiekundige:
• Beroepsfilm lactatiekundige:
Opleidingen tot lactatiekundige IBCLC
Bedrijven waar een lactatiekundige IBCLC werkzaam kan zijn
Competenties lactatiekundige IBCLC
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als lactatiekundige IBCLC
Arbeidsvoorwaarden en salaris lactatiekundige IBCLC
Eigen bedrijf starten als Lactatiekundige IBCLC
Boekhoudprogramma vergelijken Lactatiekundige IBCLC
Beroep lactatiekundige IBCL
Een lactatiekundige is een zorgmedewerker, die zich gespecialiseerd heeft in borstvoeding. Een lactatiekundige is dan ook verantwoordelijk voor het geven van professionele begeleiding aan moeders met betrekking tot borstvoeding. Een lactatiekundige kan daarom ook gezien worden als borstvoedingsspecialist. De meeste moeders die te maken krijgen met een lactatiekundige ervaren bepaalde problemen tijdens het geven van borstvoeding. Een lactatiekundige kan moeders in dat geval op diverse manieren helpen om op een goede manier borstvoeding te geven. In de meeste gevallen gaat het geven van borstvoeding vanzelf, maar soms kan er hulp nodig zijn van een lactatiekundige. Lactatiekundigen werken meestal zelfstandig of zijn verbonden aan een ziekenhuis, kraamcentrum of consultatiebureau. Het is niet zo dat alle moeders automatisch te maken krijgen met een lactatiekundige, omdat een lactatiekundige alleen nodig is als er bepaalde problemen zijn bij het geven van borstvoeding. Denk bijvoorbeeld aan baby's die moeite hebben met drinken, of aan baby's die het niet lukt om te drinken. Ook als het geven van borstvoeding pijn doet kan een lactatiekundige uitkomst bieden. Een lactatiekundige moet dus gezien worden als allround expert op het gebied van borstvoeding. Ook kraamverzorgers en andere zorgprofessionals kunnen een lactatiekundige raadplegen als er sprake is van bepaalde borstvoedingsproblemen. Lactatiekunde is een specialisatie die niet onderschat moet worden, omdat lactatiekundigen een pittige opleiding moeten volgen. De meeste lactatiekundigen zijn ook verantwoordelijk voor het onderwijzen van andere zorgverleners. Dit heeft over het algemeen betrekking op theorie en praktische vaardigheden. Lactatiekundige kunnen helpen bij verschillende borstvoedingsproblemen. Denk hierbij aan aanlegproblemen, het weigeren van de borst, borstontsteking, borstvoeding bij medicijngebruik, borstvoeding na een operatie en aan borstvoeding bij vroeggeboorte.
Werken als lactatiekundige
Een lactatiekundige is dus op een brede manier gespecialiseerd in borstvoeding. Zoals eerder omschreven is het niet zo dat alle moeders te maken krijgen met een lactatiekundige. In de meeste gevallen is het de kraamverzorger (of moeder), die merkt dat er bepaalde problemen zijn bij het geven van borstvoeding. In dat soort gevallen is het raadzaam om een lactatiekundige in te schakelen om de problemen te verhelpen. Een goede lactatiekundige zal luisteren naar de moeder en proberen te analyseren, wat nu precies het probleem is met betrekking tot het geven van borstvoeding. In alle gevallen is het belangrijk om vroegtijdig hulp in te schakelen, zodat er in een vroeg stadium gewerkt kan worden aan een oplossing. Een lactatiekundige is geen arts, maar is wel gespecialiseerd in borstvoeding. Ook het doorverwijzen naar een huisarts is iets wat de lactatiekundige kan doen als dat nodig mocht zijn. Ook andere medisch specialisten kunnen een lactatiekundige inschakelen om problemen met borstvoeding te voorkomen of te verhelpen. Denk bijvoorbeeld aan neonatologen, die te maken hebben met zieke en/of te vroeg geboren kinderen (prematuren). Ook verpleegkundigen en verloskundigen kunnen een lactatiekundige inschakelen.
Lactatiekundige hulp
De laatste jaren zijn er steeds meer lactatiekundigen bijgekomen, die ook werkzaam kunnen zijn als zelfstandig ondernemer in hun eigen praktijk. Als dit het geval is, is het wel belangrijk om na te gaan of eventuele behandelingen vergoed worden door een zorgverzekeraar, omdat er soms een speciale doorverwijzing nodig zal zijn. Daarnaast specialiseren zich steeds meer lactatiekundige op het gebied van het geven van voorlichting aan andere zorgverleners. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het geven van voorlichting aan kraamverzorgers met betrekking tot borstvoeding.
Wanneer een lactatiekundige inschakelen:
- Bij het weigeren van de borst door de baby.
- Bij onvoldoende melkproductie.
- Bij pijnklachten.
- Bij problemen bij het aanleggen van de baby.
- Bij terugkerende borstontstekingen.
- Bij voorlichting over borstvoeding.
- Bij vroeggeboorte.
- Bij ziekte of een handicap van de moeder of baby.
Wat doet een lactatiekundige:
Beroepsfilm lactatiekundige:
Opleidingen tot lactatiekundige IBCLC
Om als lactatiekundige te mogen werken zal er een opleiding gevolgd moeten worden aan de hogeschool van Utrecht. De opleiding is gebaseerd op het beroepsprofiel van de NVL (Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen). De opleiding leidt je ook op voor het internationale examen (IBCLC). Het behalen van het examen is voorwaarde om als lactatiekundige IBCLE te mogen werken. Na vijf jaar zal je als lactatiekundige IBLCE herexamen moeten doen om de titel te mogen blijven voeren. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk wanneer je in de zorg werkzaam bent als zzp'er.
Bedrijven waar een lactatiekundige IBCLC werkzaam kan zijn
Een lactatiekundige moet over het algemeen aangemerkt worden als ondernemer, die consult geeft aan moeders en zorgmedewerkers. Een lactatiekundige is meestal verbonden aan een ziekenhuis, kraamcentrum of consultatiebureau. De meeste lactatiekundigen zijn werkzaam als ondernemer en niet werkzaam in loondienst.
Competenties lactatiekundige IBCLC
De belangrijkste competentie van een lactatiekundige is het professioneel kunnen begeleiden van cliënten, alsmede de vakinhoudelijke kennis van borstvoeding. Een lactatiekundige moet ouders (en baby's) bij alle aspecten van de lactatie kunnen adviseren en begeleiden. Ook het geven van voorlichting en educatie moet aangemerkt worden als belangrijke competentie. In het algemeen zal je ook over goede communicatieve vaardigheden moeten beschikken, omdat je met veel verschillende mensen te maken krijgt. Algemeen belangrijke woorden zijn coachen, monitoren, geduld, plannen, overleggen, samenwerken, ondersteunen en sociaal.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als lactatiekundige IBCLC
Het arbeidsmarktperspectief van een lactatiekundige is over het algemeen goed te noemen als je beschikt over een erkende opleiding en certificering. Wel is het zo dat de meeste lactatiekundigen werkzaam zijn als ondernemer. Het beroep lactatiekundige komt relatief gezien niet veel voor. De doorgroeimogelijkheden van een lactatiekundige zijn beperkt, omdat het zeer specifieke werkzaamheden betreft. Binnen de zorgsector zijn de doorgroeimogelijkheden sterk afhankelijk van het opleidingsniveau en je eigen competenties.
Arbeidsvoorwaarden en salaris lactatiekundige IBCLC
Over het algemeen zal een lactatiekundige in loondienst onder het cao kraamzorg vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een lactatiekundige in loondienst zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 2500 en 3500 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Zoals eerder omschreven zijn de meeste lactatiekundigen werkzaam als ondernemer. De meeste lactatiekundigen werken met vaste tarieven en niet met een uurvergoeding.
Eigen bedrijf starten als Lactatiekundige IBCLC
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Lactatiekundige IBCLC, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Lactatiekundige IBCLC
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Lactatiekundige IBCLC bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Lactatiekundige IBCLC.
Mijnzzp.nl