Reisleider
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep reisleider
• Wat doet een reisleider
• Werkzaamheden reisleider
• Werken als reisleider
• Het begeleiden van bijzondere vakanties
• Diverse taken van een reisleider zijn:
• Film: reisleider het werk:
Opleidingen tot reisleider
Bedrijven waar een reisleider werkzaam kan zijn
Competenties reisleider
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als reisleider
Arbeidsvoorwaarden en salaris reisleider
Eigen bedrijf starten als Reisleider
Boekhoudprogramma vergelijken Reisleider
Beroep reisleider
Een reisleider is verantwoordelijk voor diverse werkzaamheden die met reisbegeleiding te maken hebben. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een reisleider het beste omschrijven als het organisatorisch en logistiek mogelijk maken van reizen. Als reisleider zal je over het algemeen gedurende een langere periode in het buitenland verblijven, afhankelijk van de soort werkzaamheden. Als reisbegeleider werk je meestal voor een bepaalde reisorganisatie in het buitenland om ter plaatse de vakantiegangers te begeleiden namens de reisorganisatie. De taken van een reisleider zijn zeer divers te noemen en houden meer in dan alleen het opvangen van de reizigers op de luchthaven. Een reisleider is ook verantwoordelijk voor het informeren van vakantiegangers, het boeken en mogelijk maken van excursies, het in- en uitchecken van vakantiegangers, het eventueel inschakelen van gidsen en het op een passende manier handelen tijdens eventuele noodsituaties of andere soorten calamiteiten. Ook het afhandelen van mogelijke klachten behoort tot de verantwoordelijkheden van een reisleider. Een andere belangrijke verantwoordelijkheid als reisleider is het verstrekken van belangrijke achtergrondinformatie over het land en de vakantiebestemming. Denk hierbij aan het informeren over mogelijke lokale gewoontes of aan het waarschuwen over mogelijke veelvoorkomende criminaliteit. Het beroep reisleider moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat een reisleider geen reisbegeleider hoeft te zijn. Met andere woorden kunnen de inhoudelijke werkzaamheden en verantwoordelijkheden per reisleider verschillen. Het is dus niet zo dat alle reisleiders ook automatisch gezien kunnen worden als reisbegeleider. Een reisleider kan ook alleen verantwoordelijk zijn voor het opvangen van vakantiegangers en het verstrekken van belangrijke basisinformatie. In dat geval is er over het algemeen geen intensief contact gedurende de vakantie, als er geen sprake is van mogelijke klachten of andere soorten problemen.
Wat doet een reisleider
Als reisleider heb je een belangrijke ondersteunende dienstverlenende functie en ben je in alle gevallen een belangrijk contactpersoon voor vakantiegangers. Het is de reisleider die precies weet wat de leuke tripjes zijn op de vakantiebestemming, en het is de reisleider die deze tripjes kan organiseren samen met lokale agenten, buschauffeurs en gidsen. Als een reisleider zelf betrokken is bij mogelijke excursies moet de reisleider ook gezien kunnen worden als reisbegeleider. Ook is het prima denkbaar dat een reisbegeleider gezien kan worden als gids. In dat geval moet een reisleider en/of reisbegeleider ook aangemerkt kunnen worden als educatief medewerker. Over het algemeen is het zo dat een reisleider bekend is met de vakantiebestemming. Deze lokale kennis is erg belangrijk, omdat vakantiegangers ook specifieke vragen kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld aan vakantiegangers die om tips vragen met betrekking tot een goed restaurant of een leuk café. Het is de reisleider die dit soort tips kan verstrekken. Een andere benaming voor reisleider kan ook zijn host, echter hoeft een host niet te maken te hebben met vakantiegangers.
Werkzaamheden reisleider
Andere belangrijke taken van een reisleider is het bemiddelen als er mogelijke klachten zijn. Denk bijvoorbeeld aan vakantiegangers die niet tevreden zijn over hun hotel of hotelkamer. In dat geval kan een reisleider verantwoordelijk zijn voor overleggen met de hotelmanager om de klachten te kunnen verhelpen. Ook het begeleiden van vakantiegangers die een huisarts moeten bezoeken kan voorkomen als reisleider. Ook het vooraf melden van ongewenste praktijken aan vakantiegangers is belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan het waarschuwen voor lokaal veelvoorkomende fraudepraktijken en het adviseren met betrekking tot opdringerige proppers, die vaak actief zijn in het buitenland. Reisleiders zijn in de meeste gevallen precies op de hoogte van alle relevante informatie dat voor vakantiegangers belangrijk kan zijn.
Werken als reisleider
Het beroep reisleider is aan te merken als een mooi beroep, echter is het beroep ook aan te merken als redelijk zwaar beroep. De werkdagen van een reisleider zijn over het algemeen lang en kunnen veel vragen van de reisleider. Als reisleider is het dan ook belangrijk dat je stevig in de schoenen staat. Als reisleider zal je zelf over het algemeen niet veel kunnen genieten van de vakantiebestemming, omdat de vakantiegangers in alle gevallen voorgang hebben. Vaak verloopt een vakantie volgens plan en is er eigenlijk niks aan de hand voor de reisleider. Toch kunnen er onverwachts drukke tijden aanbreken voor een reisleider als er zaken wel mis gaan, zoals een bus die niet komt opdagen als de gasten naar het vliegveld moeten, of als een hotel verzaakt en de gasten dus niet krijgen waar ze recht op hebben. Dit zijn vaak stressvolle momenten, die op een professionele manier opgelost moeten worden door de reisleider. Ook het afhandelen van individuele klachten moet zorgvuldig gedaan worden.
Het begeleiden van bijzondere vakanties
Zoals eerder omschreven kan een reisleider op verschillende manieren werkzaam zijn. Het is niet zo dat alle reisleiders alleen te maken hebben met vakantiegangers die een hotel geboekt hebben. Een reisleider en/of reisbegeleider kan ook intensief betrokken zijn bij vakantiegangers. Een voorbeeld hiervan is de zogenaamde zeilvakantie. Tijdens een zeilvakantie kan het voorkomen dat een reisbegeleider zelf ook gedurende de zeilvakantie zal zeilen op een eigen zeilboot. De reisbegeleider zal in dit geval tijdens de zeilvakantie op zijn eigen zeilboot zeilen en de vakantiegangers de hele week begeleiden van plek naar plek. Het samen zeilen met andere vakantiegangers, die ieder over een eigen zeilboot beschikken, noemt men ook wel flottielje zeilen. De reisbegeleider blijft in contact met de verschillende zeilers door middel van een radio en helpt tijdens het aanmeren en afmeren als zeilers dit wensen. In de meeste gevallen zal een reisbegeleider tijdens dit soort vakanties ook verantwoordelijk zijn voor het organiseren van verschillende groepsactiviteiten.
Diverse taken van een reisleider zijn:
- Het begeleiden van vakantiegangers.
- Het bieden van passende hulp bij problemen.
- Het werken als gids.
- Het helpen in- en uitchecken van vakantiegangers.
- Het informeren van vakantiegangers.
- Het onderhouden van contact met de reisorganisatie.
- Het organiseren, regelen en boeken van excursies.
- Het uitvoeren van administratieve handelingen.
- Het verzorgen van transfers naar de luchthaven en de accommodatie.
- Het voorlichten van vakantiegangers.
Film: reisleider het werk:
Opleidingen tot reisleider
Er zijn verschillende geschikte opleidingsmogelijkheden tot reisleider, die over het algemeen allemaal op Mbo-niveau gezien moeten worden, zoals de Mbo-opleiding reisleider en de Mbo-opleiding leisure & hospitality. Op Hbo-niveau kan de hbo-opleiding internationaal toeristisch management aangemerkt worden als geschikte opleiding. Over het algemeen zal een reisleider minimaal achttien jaar oud moeten zijn om te kunnen werken als reisleider, echter kan dit verschillen per werkgever en soort werkzaamheden van de reisleider. In veel gevallen zal een reisleider ook een interne training moeten volgen, omdat serviceverlening erg belangrijk is voor reisorganisaties. Ook moet een reisleider minimaal de Engelse taal beheersen. In sommige gevallen zal een reisleider ook de Franse en Duitse taal moeten beheersen. Daarnaast verwachten de meeste reisorganisaties dat je beschikt over het rijbewijs. Een belangrijke aanvulling op het beroep reisleider is dat een reisleider niet in alle gevallen hoeft te beschikken over een specifieke toeristische opleiding, omdat motivatie en enthousiasme in veel gevallen de doorslag zullen geven. Dit kan wel per reisorganisatie verschillen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste boekhoudprogramma voor de zzp administratie.
Bedrijven waar een reisleider werkzaam kan zijn
Over het algemeen zal een reisleider werkzaam zijn voor een reisorganisatie of touroperator. In welk land een reisleider precies werkzaam is voor een reisorganisatie of touroperator is over het algemeen afhankelijk van de eigen voorkeur als reisleider. Enkele populaire landen als reisleider zijn Spanje, Griekenland, Italië, Frankrijk, Turkije en Portugal. Afhankelijk van het soort werkzaamheden en vakantieland kan een reisleider in sommige gevallen aangemerkt worden als tijdelijke reisleider. Dit zijn dan vaak studenten, die gedurende een bepaalde periode werken als reisleider.
Competenties reisleider
Als reisleider ben je het visitekaartje van een reisorganisatie in het buitenland. Met andere woorden zal een reisleider gezien moeten kunnen worden als gastheer of gastvrouw, die begrijpt hoe de gastvrijheidssector werkt. Omdat een reisleider verantwoordelijk is voor het organiseren en begeleiden van reizen moet een reisleider beschikken over organisatietalent. Organisatietalent heeft ook betrekking op het kunnen multitasken. Het kunnen multitasken als reisleider is een belangrijke competentie. Ook communicatie in het algemeen kan aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat een reisleider met veel verschillende vakantiegangers en collega's te maken krijgt. Als reisleider kan het soms hard werken zijn, waardoor een reisleider stressbestendig moet zijn. Een andere belangrijke competentie van een reisleider is conflictbeheersing. Natuurlijk zal een reisleider moeten beschikken over veel motivatie en enthousiasme, omdat je anders niet geschikt bent voor het beroep reisleider. Als laatste is het ook belangrijk dat een reisleider geen last mag hebben van heimwee, omdat de meeste reisleiders gedurende een langere periode in het buitenland werkzaam zijn. Algemeen belangrijke woorden als reisleider zijn inspiratie, zelfstandigheid, verantwoordelijkheidsgevoel, energie, passie, flexibiliteit, aanpassingsvermogen, service, plannen, organiseren en betrouwbaarheid. Wanneer je aan de competenties voldoet dan zal het beroep goed bij je passen. Ander is het niet het juiste beroep voor je. Het juiste beroep vinden is natuurlijk belangrijk. Vrije tijd is als reisleider bijvoorbeeld schaars. Om je werk goed te kunnen doen moet je vol met passie zitten.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als reisleider
Het arbeidsmarktperspectief van een reisleider is over het algemeen redelijk goed te noemen. Wel komt het beroep reisleider op verschillende niveaus voor in de praktijk, waardoor het arbeidsmarktperspectief per functie kan verschillen. Met andere woorden kan het wel belangrijk zijn dat je beschikt over de juiste opleidingen als reisleider. Daarnaast is er tijdens de zomermaanden over het algemeen meer vraag naar reisleiders dan gedurende de andere seizoenen van het jaar. Over het algemeen zijn vacatures reisleider voldoende te vinden. De doorgroeimogelijkheden van een reisleider zijn over het algemeen sterk afhankelijk van de ervaring en de genoten opleiding. Een mogelijke vervolgfunctie als reisleider is het beroep hospitality manager. Dit is over het algemeen alleen het geval als er sprake is van meerdere reisleiders binnen een bepaalde regio. Dit betreft over het algemeen alleen de drukkere populaire vakantielanden.
Arbeidsvoorwaarden en salaris reisleider
Een reisleider zal over het algemeen onder de cao Reiswerk vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. In de meeste gevallen zal de werkgever ook voor de huisvesting, vluchten en verzekeringen zorgen. Een reisleider zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 1700 en 2500 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Het salaris van een reisleider kan ook lager uitvallen, omdat het beroep reisleider in de praktijk op verschillende manieren voorkomt. Daarnaast is het denkbaar dat een reisleider extra inkomsten kan verdienen, omdat de reisleider in sommige gevallen aangemerkt kan worden als commercieel medewerker. Een reisleider kan bijvoorbeeld extra inkomsten verdienen aan het verkopen van voldoende excursies.
Eigen bedrijf starten als Reisleider
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Reisleider, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Reisleider
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Reisleider bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Reisleider.
Mijnzzp.nl