Feestorganisator
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep feestorganisator
• Wat doet een feestorganisator
• Feest organiseren
• Werken als professioneel feestorganisator
• Diverse taken als feestorganisator:
• Film: feestorganisator
Opleidingen tot feestorganisator
Bedrijven waar een feestorganisator werkzaam kan zijn
Competenties feestorganisator
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als feestorganisator
Arbeidsvoorwaarden en salaris feestorganisator
Eigen bedrijf starten als Feestorganisator
Boekhoudprogramma vergelijken Feestorganisator
Beroep feestorganisator
Een feestorganisator is een organisator die werkzaam is binnen de entertainmentbranche. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een feestorganisatie het beste omschrijven als het organiseren en begeleiden van feesten, wat betrekking kan hebben op verschillende soorten feesten. Het organiseren van een feest is meestal veel werk, afhankelijk van het soort feest. Als feestorganisator ben je meestal verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden dat ook betrekking hebben op de veiligheid van feesten. Als het om een groot feest gaat, is het tegenwoordig in veel gevallen verplicht om een vergunning aan te vragen, waarbinnen precies is opgenomen aan welke voorwaarden de feestorganisator zich moet houden. Dit heeft bijvoorbeeld betrekking op de aanwezigheid van beveiligers en de aanwezigheid van eventuele EHBO'ers. Wat de voorwaarden precies inhouden om een feest te kunnen organiseren is afhankelijk van het feest, het aantal bezoekers en de locatie van het feest. Het organiseren van professionele feesten moet niet onderschat worden, omdat het organiseren van feesten veel werk kan zijn. De werkzaamheden van een feestorganisator moeten heel ruim gezien worden, omdat een feestorganisator verantwoordelijk kan zijn voor het organiseren van verschillende feesten zoals bruiloften, bedrijfsfeesten en openbare feesten waarop veel bezoekers kunnen afkomen. De inhoudelijke werkzaamheden kunnen ook per feest verschillen, omdat het organiseren van feesten in de meeste gevallen maatwerk zal zijn. Het beroep feestorganisator moet verder dus vrij algemeen gezien worden, omdat feestorganisators te maken kunnen hebben met het organiseren van kleine feesten tot zeer grote feesten. Het organiseren van kleine feesten kan niet zomaar vergeleken worden met het organiseren van grote feesten. Een feestorganisator kan in sommige gevallen ook aangemerkt worden als impresariaat.
Wat doet een feestorganisator
Afhankelijk van het feest, de locatie van het feest en het aantal te verwachten feestgangers kan het in eerste instantie belangrijk zijn dat de feestorganisator met de gemeente zal overleggen over mogelijke vergunningen. Over het algemeen is het zo dat voor openbare feesten een vergunning aangevraagd moet worden. In de vergunning is alle belangrijke informatie opgenomen zoals het aantal verplichte evenementenbeveiligers die ingezet moeten worden en het aantal EHBO'ers dat aanwezig moet zijn tijdens het feest. Of een feestorganisator met vergunningen te maken zal krijgen is afhankelijk van het feest, omdat een feestorganisator niet in alle gevallen te maken zal krijgen met vergunningen. Denk bijvoorbeeld ook aan een bruiloft in een zalencentrum, waarvoor meestal geen vergunning nodig zal zijn afhankelijk van de bruiloft en de activiteiten. In dat geval is de feestorganisator meestal alleen verantwoordelijk voor het regelen van de juiste artiesten, catering, verlichting en geluid dat nodig is om de feestavond succesvol te maken. Zoals eerder omschreven komt het beroep feestorganisator in de praktijk op verschillende manieren voor. Niet alle feestorganisators hebben automatisch te maken met mogelijke vergunningen.
Feest organiseren
Een feestorganisator weet over het algemeen precies hoe een feest compleet gemaakt kan worden en kan opdrachtgevers hierbij helpen. Om een feest te kunnen organiseren is het belangrijk dat er in een vroeg stadium overleg is tussen de opdrachtgever en de feestorganisator om alle wensen door te nemen. Wellicht moeten er ook artiesten geboekt worden zoals volkszangers of bijvoorbeeld jazzmuzikanten, die tijdig aangevraagd moeten worden zodat ze kunnen optreden tijdens het feest. Ook het op tijd regelen van etenswaren zoals catering behoort over het algemeen tot de werkzaamheden van een feestorganisator. Ook is het belangrijk om een duidelijk budget vast te stellen als feestorganisator, en het budget te bewaken. In dat geval kan het ook belangrijk zijn om gebruik te maken van duidelijke contacten, zodat alle partijen precies weten met welke voorwaarden ze te maken hebben. Zoals als eerder omschreven weet een feestorganisator precies welke artiesten het beste passen bij een feest. Denk bijvoorbeeld ook aan het inschalen van een clown of verhalenverteller om de eventuele kinderen te vermaken tijdens het feest. Daarnaast is een feestorganisator verantwoordelijk voor het inschakelen van tentenbouwers.
Werken als professioneel feestorganisator
Het worden van feestorganisator binnen de entertainmentbranche is over het algemeen niet heel makkelijk, omdat een feestorganisator over de juiste persoonlijkheid moet beschikken. Een feestorganisator moet zelf in veel gevallen ook aan te merken zijn als entertainer, omdat van een feestorganisator verwacht mag worden hoe mensen het beste vermaakt kunnen worden. Daarnaast zal een feestorganisator over goede organisatorische vaardigheden moeten beschikken, omdat het mogelijk maken van grotere feesten om veel organisatietalent zal vragen. Een feest organiseren is teamwork en wordt eigenlijk nooit alleen gedaan. Bij een groot feest zijn meestal meerdere bedrijven betrokken. Deze verschillende bedrijven zijn vaak afhankelijk van de feestorganisator die alles coördineert. Het is denkbaar dat een feestorganisator gebruikmaakt van event managers.
Diverse taken als feestorganisator:
- Het aanvragen van eventuele vergunningen.
- Het begeleiden van de werkzaamheden.
- Het coördineren van alle werkzaamheden.
- Het controleren van alle werkzaamheden.
- Het fungeren als operationeel manager.
- Het overleggen met andere partijen.
- Het regelen en boeken van verschillende artiesten.
- Het regelen van etenswaren en drank.
Film: feestorganisator
Opleidingen tot feestorganisator
Er zijn enkele opleidingen beschikbaar voor het organiseren van feesten zoals de hbo-opleiding vrijetijdsmanagement van ongeveer drie tot vier jaar. Als feestorganisator ben je doorgaans een zelfstandige die feesten organiseert. Wel is een sterke affiniteit met de muziekwereld erg belangrijk als feestorganisator. Ook een opleiding in bedrijfseconomie kan helpen om succesvol een feest organisatiebureau te starten. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als feestorganisator hoef je niet te beschikken over een gerichte beroepsopleiding, omdat iedereen werkzaam kan zijn als feestorganisator. Het beroep feestorganisator ken verder geen beroepsbescherming. Iedereen kan dus werkzaam zijn als feestorganisator. Dit neemt niet weg dat de juiste kennis als feestorganisator wel belangrijk is. Een feestorganisator moet ook aangemerkt kunnen worden als operationeel manager. Dit is het geval, omdat je te maken krijgt met veel verschillende artiesten, technici, ambtenaren en andere soorten vaklieden. Denk bijvoorbeeld ook aan een officier van dienst als het grote evenementen betreft. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.
Bedrijven waar een feestorganisator werkzaam kan zijn
Een feestorganisator zal in veel gevallen aangemerkt moeten worden als ondernemer. In dat geval zal een feestorganisator werkzaam zijn binnen een eigen feest organisatiebureau. Daarnaast kunnen de meeste feestorganisators aangemerkt worden als artiestenbemiddelaar. In sommige gevallen kan een feestorganisator ook aangemerkt worden als impresario. Een impresario is werkzaam binnen een impresariaat. De werkzaamheden van een impresario gaan over het algemeen wel verder dan alleen het organiseren van feesten. Eem impresario is gespecialiseerd in het verkopen van complete evenementen, zoals concerten, theatershows en festivals. Zoals eerder omschreven moet de term feestorganisator wel vrij algemeen gezien worden. Ook een caféhouder kan bijvoorbeeld een feest organiseren. Daarnaast kan er sprake zijn van een congresplanner, die besloten congressen organiseert. Ook ceremoniemeesters of weddingplanners kunnen feesten organiseren.
Competenties feestorganisator
De competenties als feestorganisator kunnen verschillen per feestorganisator, omdat lang niet alle feestorganisators werkzaam zijn als professioneel feestorganisator. Van een professioneel werkende feestorganisator mag over het algemeen verwacht worden dat hij of zij beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden en organisatietalent. Daarnaast moet een feestorganisator stressbestendig zijn, omdat het organiseren van grotere feest stressvol kan zijn. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, zelfkennis, samenwerken, netwerken, flexibiliteit, betrouwbaarheid, plannen, controleren, bewaken en monitoren. Ook goed gastheerschap kan aangemerkt worden als belangrijke competentie. Als je werkzaam bent als ondernemer zal je ook over een commerciële instellingen moeten beschikken.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als feestorganisator
Het arbeidsmarktperspectief van een feestorganisator is niet zomaar aan te geven, omdat feestorganisators op verschillende manieren werkzaam kunnen zijn. Daarnaast bestaat er een groot verschil tussen het organiseren van kleine feesten en het organiseren van grote evenementen. Over het algemeen is het zo dat de meeste feestorganisators werkzaam zijn als ondernemer. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door het binnenhalen van voldoende opdrachten. In het algemeen is het zo dat er voldoende werk te verkrijgen is als feestorganisator, omdat er veel verschillende feesten gehouden worden. De doorgroeimogelijkheden van een feestorganisator moeten aangemerkt worden in het opbouwen van een goede naam, waardoor het aantal opdrachten zal toenemen.
Arbeidsvoorwaarden en salaris feestorganisator
Arbeidsvoorwaarden voor een feestorganisator zijn niet van toepassing, omdat het om een zelfstandige gaat. Als feestorganisator werk je doorgaans lange dagen om alles tot in de puntjes voor te bereiden. Ook tijdens het feest en na afloop zullen de werkzaamheden doorgaan. Het salaris van een feestorganisator is sterk wisselend en niet zomaar aan te geven. Als feestorganisator kan je een vast tarief afspreken of een bepaalde opbrengst krijgen uit de inkomsten. Bij de kleine feesten wordt er over het algemeen gewerkt tegen een vaste prijs. Bij de grote feesten kan dit verschillen per opdrachtgever.
Eigen bedrijf starten als Feestorganisator
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Feestorganisator, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Feestorganisator
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Feestorganisator bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Feestorganisator.
Mijnzzp.nl