Stewardess
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep stewardess
• Verantwoordelijk voor het toezien op de veiligheid
• Werken als stewardess
• Stewardess worden
• Make-up en kleding van een stewardess of steward
• Hoe lang moet je zijn voor stewardess?
Wat verdient een stewardess?
• Wat doet een stewardess:
• Film: Wat doet een stewardess:
• Film: Stewardess Transavia:
Opleidingen tot stewardess
Bedrijven waar een stewardess werkzaam kan zijn
Competenties stewardess
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als stewardess
Arbeidsvoorwaarden en salaris stewardess
Eigen bedrijf starten als Stewardess
Boekhoudprogramma vergelijken Stewardess
Beroep stewardess
Een stewardess of steward is werkzaam aan boord van een verkeersvliegtuig en is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden, die te maken hebben met veiligheid en dienstverlening. Als stewardess maak je onderdeel uit van het cabinepersoneel en ben je werkzaam onder de purser. De hoofdtaak van een stewardess is het toezien op de veiligheid aan boord van het vliegtuig en niet het rondbrengen van eten en drinken, ondanks dat deze taak toebehoort tot de werkzaamheden van een stewardess. Een stewardess is een belangrijk visitekaartje van de vliegmaatschappij en kan daarom gezien worden als gastvrouw. Het beroep stewardess heeft een grote aantrekkingskracht op mensen die graag meer van de wereld willen zien, en kan aangemerkt worden als populair beroep binnen de reiswereld. Het worden van stewardess is niet aan iedereen voorbehouden, omdat de meeste vliegtuigmaatschappijen strenge toelatingsnormen hanteren. Ook de opleiding is pittig te noemen, omdat een stewardess verschillende trainingen moet doorlopen. Denk hierbij aan het uitvoeren van evacuatieprocedures, aan brandbestrijding en aan het op de juiste manier handelen in noodsituaties. Ook bieden van in-flight service maakt een belangrijk onderdeel uit van de opleiding. Een belangrijke toevoeging hierbij is dat een stewardess in de eerste plaatst verantwoordelijk is voor het toezien op de veiligheid. Het bieden van service is in alle gevallen ondergeschikt aan de veiligheid. Een stewardess zal bijvoorbeeld geen eten of drinken aanbieden tijdens turbulentie. In dat geval zal een stewardess controleren of passagiers hun gordel om hebben en controleren of de tafels ingeklapt zijn. Omdat de meeste vluchten normaal verlopen is het zo dat stewardessen in-flight service kunnen aanbieden. Andere werkzaamheden zijn het begroeten van passagiers, het controleren van de boarding passen, het helpen met de handbagage, het beantwoorden van vragen en het geven van veiligheidsinstructies.
Verantwoordelijk voor het toezien op de veiligheid
Een stewardess is dus verantwoordelijk voor het toezien op de veiligheid en boord van een verkeersvliegtuig en is daarnaast verantwoordelijk voor het bieden van in-flight service. Een andere benaming voor stewardess of steward kan ook zijn luchtvaartdienstverlener. Als stewardess ben je verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden. Denk hierbij aan het aanwijzen van de juiste stoelen, het toezien op de handbagage (niet te groot), het geven van veiligheidsinstructies en aan het helpen van passagiers die minder mobiel zijn. Andere werkzaamheden zijn het voorbereiden van etenswaren, het verkopen van etenswaren en drank en het aanbieden van andere producten, zoals parfum of horloges. Voor de aanvang van de vlucht krijgt het cabinepersoneel een briefing over alle bijzonderheden van de vlucht. Tijdens de briefing worden alle aspecten van de vlucht doorgenomen, zoals het aantal passagiers, de weersomstandigheden en de route van de vlucht. Als alle passagiers aan boord zijn zal de stewardess of steward uitleggen aan de passagiers wat ze moeten doen in geval van nood. Ook tijdens de vlucht zal een stewardess op de veiligheidsregels letten, zoals het om hebben van de gordel en het inklappen van de tafels.
Werken als stewardess
Het beroep stewardess moet niet onderschat worden, omdat het werken als stewardess redelijk zwaar te noemen is. Stewardessen die binnen Europa vliegen hebben in de meeste gevallen te maken met verschillende vluchten op een dag. Daarnaast heeft een stewardess iedere keer te maken met vaste protocollen, waardoor de werkzaamheden aangemerkt kunnen worden als eenzijdig. Een ander accept is dat stewardessen te maken kunnen krijgen met geïrriteerde passagiers. Een stewardess moet hier tegen kunnen en professioneel blijven. Ook het maken van lange dagen en de verschillende tijdzones is iets waarmee een stewardess om moet kunnen gaan. Een ander belangrijk punt is dat vliegtuigen relatief veel lawaai maken en dat de luchtvochtigheid aan boord van vliegtuigen laag is. Het beroep stewardess is een mooi beroep, echter moet het beroep wel bij je passen. Tegenwoordig zijn stewardessen ook steeds vaker verantwoordelijk voor het schoonmaken van het vliegtuig nadat de passagiers vertrokken zijn. Dit kan wel per luchtvaartmaatschappij verschillen.
Stewardess worden
Stewardess worden heeft een grote aantrekkingskracht op mensen, die meer van de wereld willen zien. Vliegtuigmaatschappijen krijgen veel aanmeldingen van mensen, die een carrière ambiëren als stewardess of steward, en hanteren strenge eisen voordat iemand aan de opleiding mag beginnen. De eisen kunnen per vliegtuigmaatschappij verschillen, maar enkele belangrijke eisen zijn dat een stewardess of steward minimaal achttien jaar moet zijn, minimaal een havo diploma met bezitten, de Engelse taal moet beheersen, geen strafblad mag hebben, moet kunnen zwemmen, geen grote oogafwijking mag hebben, vriendelijk moet zijn en dat het gewicht moet passen bij de lengte. Het is niet zo dat een stewardess een model hoeft te zijn. Het uiterlijk is niet bepalend om in aanmerking tot komen voor een baan als stewardess. Wel is het zo dat kandidaat stewardessen en stewards te maken krijgen met een recruiter en psycholoog. Dit heeft vooral betrekking op het ondergaan van een rollenspel om de geschiktheid te toetsen.
Make-up en kleding van een stewardess of steward
Als stewardess of steward ben je het visitekaartje van de luchtvaartmaatschappij en heb je te maken met strike regels met betrekking tot bedrijfskleding en uiterlijke verzorging. Niet alleen de kleding is voorgedragen, ook de manier van dragen is vastgelegd. Een ander belangrijk punt is dat een stewardess of steward geen zichtbare tatoeages mag hebben. Ook tongpiercings en neuspiercings zijn niet toegestaan. Ook het dragen van make-up is aan regels gebonden. Verder moet de uiterlijke verzorging netjes zijn en passen bij de werkzaamheden. Denk hierbij aan de lengte van de nagels en aan het niet dragen van opzichtige horloges of sieraden. Met andere woorden moet een stewardess of stewardess het juiste imago uitstralen.
Hoe lang moet je zijn voor stewardess?
De vereiste lengte voor stewardessen kan variëren afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij. Er was vroeger een minimum lengte vereiste voor stewardessen, maar tegenwoordig hanteren veel luchtvaartmaatschappijen geen strikte lengte vereiste meer. Het is echter belangrijk dat stewardessen een bepaalde lengte hebben om hun taken veilig en efficiënt uit te voeren, zoals het bereiken van de bagagecompartimenten, het bedienen van de veiligheidsuitrusting en het assisteren van passagiers.
Over het algemeen wordt van stewardessen verwacht dat ze een minimale lengte hebben van ongeveer 1,58 meter, maar er zijn ook luchtvaartmaatschappijen die iets andere vereisten hebben. Overigens is de maximale lengte voor een stewardess meestal 1,90 meter.
Wat verdient een stewardess?
Het salaris van een stewardess kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de luchtvaartmaatschappij, het aantal jaren ervaring, het type vluchten (korteafstandsvluchten of intercontinentale vluchten) en het functieniveau binnen de organisatie. Over het algemeen ligt het salaris van een stewardess in Nederland tussen de € 2.000 en € 3.500 bruto per maand.
Bij sommige luchtvaartmaatschappijen kunnen er aanvullende voordelen zijn, zoals maaltijdvergoedingen, vergoedingen voor overnachtingen tijdens buitenlandse vluchten, vergoedingen voor uniformen en extra betalingen voor werken op feestdagen of in het weekend. Het is belangrijk om op te merken dat deze salarisindicatie slechts een algemeen beeld geven en dat individuele salarissen kunnen variëren afhankelijk van de specifieke luchtvaartmaatschappij en de individuele omstandigheden.
Wat doet een stewardess:
- Het controleren van de veiligheidsuitrusting.
- Het klaarmaken van etenswaren en drankjes.
- Het geven van hulp tijdens een noodgeval.
- Het helpen van minder mobiele passagiers.
- Het geven van veiligheidsinstructies.
- Het uitdelen van kussen en dekens.
- Het beantwoorden van vragen.
- Het begroeten van passagiers.
- Het aanwijzen van de stoelen.
Film: Wat doet een stewardess:
Film: Stewardess Transavia:
Opleidingen tot stewardess
Wie een carrière ambieert als stewardess of steward kan tegenwoordig uit verschillende opleidingsmogelijkheden kiezen. Er bestaat ook een Mbo-opleiding stewardess/steward, echter is deze opleiding meer gericht op grondstewardessen. Daarnaast zijn er genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. De selectieprocedure waarmee een stewardess of steward te maken krijgt zijn wel streng, en lang niet alle kandidaten mogen deelnemen aan de opleiding. De opleidingsduur tot stewardess kan per opleiding verschillen tussen de zes maanden en twee jaar. Na de opleiding mag je jezelf luchtvaartdienstverlener noemen, en ben je klaar voor het echte werk. Een stewardess opleiding is dus meerdere manieren te volgen.
Bedrijven waar een stewardess werkzaam kan zijn
Een stewardess of stewardess is werkzaam voor een luchtvaartmaatschappij. Daarnaast kan een stewardess of steward werkzaam zijn voor bedrijven, die privévluchten aanbieden. In dat geval heb je te maken met invloedrijke mensen, zoals artiesten, directeuren of ambassadeurs. Vanzelfsprekend zijn de meeste stewardessen en stewards werkzaam op verkeersvliegtuigen.
Competenties stewardess
De belangrijkste competentie van een stewardess of steward is dat je moet beschikken over de juiste motivatie. Daarnaast moet je aangemerkt kunnen worden als gastvrouw of gastheer. Het willen bieden van service staat hoog aangeschreven voor een stewardess of steward. Een andere belangrijke competentie is verantwoordelijkheidsgevoel. Een stewardess of stewardess is verantwoordelijk voor het toezien op de algemene veiligheid. Omdat je te maken hebt met verschillende passagiers moet je beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Algemeen belangrijke woorden zijn samenwerken, controleren, inspecteren, waakzaamheid, energie, passie, dienstbaarheid, plannen, organiseren en stressbestendigheid.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als stewardess
Het arbeidsmarktperspectief van een stewardess of steward is goed te noemen. De meeste luchtvaartmaatschappijen zijn continu op zoek naar nieuwe stewardessen en stewardess. Wel is het zo dat lang niet alle kandidaten aan de opleiding mogen beginnen. Er zijn veel mensen die willen werken als stewardess of steward, en dat maakt de concurrentie groot. Doorgroeimogelijkheden van een stewardess of steward moeten gezien worden in het doorgroeien tot purser.
Arbeidsvoorwaarden en salaris stewardess
Een stewardess of steward zal in de meeste gevallen onder de cao cabinepersoneel vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn, afhankelijk van de werkgever. Een stewardess of steward zal in de meeste gevallen een salaris verdienen tussen de 2500 en 3900 bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, dienstjaren en verdere verantwoordelijkheden. Stewardessen en stewards hebben te maken met daggeld, reiskostenvergoeding en onregelmatigheidstoeslagen, waardoor het salaris kan oplopen. Dit kan wel verschillen per luchtvaartmaatschappij.
Eigen bedrijf starten als Stewardess
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Stewardess, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Stewardess
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Stewardess bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Stewardess.
Mijnzzp.nl