Dierenarts
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep dierenarts
• Dierenarts worden: veel mensen willen het
• Studeren voor dierenarts
• Huisdieren Nederland
• Film Diergeneeskunde:
• Film: Wat doet een dierenarts:
Opleidingen tot dierenarts
Bedrijven waar een dierenarts werkzaam kan zijn
Competenties dierenarts
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als dierenarts
Arbeidsvoorwaarden en salaris dierenarts
Eigen bedrijf starten als Dierenarts
Boekhoudprogramma vergelijken Dierenarts
Beroep dierenarts
Een dierenarts is een arts die gewonde of zieke dieren behandelt. Ook het nemen van preventieve maatregelen zoals het inenten van dieren behoort tot de werkzaamheden van een dierenarts. Een dierenarts is dan ook gespecialiseerd in diergeneeskunde waarbinnen alles draait om diergezondheid en dierwelzijn. Het beroep dierenarts spreekt veel mensen aan omdat dieren voor veel mensen bijzonder zijn. Het worden van dierenarts is niet heel makkelijk omdat het een zware studie betreft. Een opleiding tot dierenarts zal over het algemeen minimaal zes jaar in beslag nemen waarbij ook de toelatingseisen nog eens een belangrijke factor vormen. Omdat de studie diergeneeskunde een populaire studie betreft, zal er in de meeste gevallen geloot moeten worden om toegelaten te worden tot de studie. Veel mensen kunnen dan ook niet starten met de opleiding omdat ze uitgeloot worden. Als dierenarts bestaan er verschillende specialisaties die voor een belangrijk deel zullen bepalen welke werkzaamheden de dierenarts precies zal uitvoeren. De werkzaamheden hebben wel in alle gevallen met het welzijn van dieren te maken. Het beroep dierenarts is een veelzijdig beroep dat veel mensen aanspreekt. In Nederland is er alleen een opleiding tot dierenarts mogelijk in Utrecht, namelijk de faculteit diergeneeskunde. In het kort kunnen we de werkzaamheden van dierenarts het beste omschrijven als het onderzoeken en behandelen van zieke of gewonde dieren waarbij het stellen van de juiste diagnose erg belangrijk is. Zoals eerder omschreven is het beroep dierenarts aan te merken als zeer populair beroep. Het is niet zo dat alle dierenartsen dezelfde werkzaamheden uitvoeren, omdat dierenartsen ook gespecialiseerd kunnen zijn in bepaalde vormen van dierengeneeskunde. Denk bijvoorbeeld aan veterinaire chirurgie, veterinaire radiologie en aan pathologie (ziekteleer).
Dierenarts worden: veel mensen willen het
Dat er zoveel mensen dierenarts willen worden is niet heel moeilijk te begrijpen. Dieren zijn een aanvulling voor mensen, en mensen houden van hun dieren. Deze dieren hebben vroeg of laat ook verzorging nodig en komen dan bij een dierenarts terecht. De dierenarts kan dan medicijnen voorschrijven of een operatie uitvoeren. Ook kan een dierenarts dieren inenten tegen verschillende soorten ziektes, zoals hondsdolheid en rabiës. Maar ook het geven van voedingstips en andere voorlichting is een belangrijke taak van de dierenarts. Een dierenarts is niet alleen gespecialiseerd in dierenwelzijn omdat een dierenarts ook een onderzoeker is. Een dierenarts kan bijvoorbeeld ook onderzoeken hoe consumptiedieren van een veehouder meer productie kunnen geven. Welke werkzaamheden een dierenarts precies zal uitvoeren is geheel afhankelijk van de gekozen specialisatie als dierenarts. Dierenartsen zijn wettelijk bevoegd om elke diersoort te behandelen. Dit neemt niet weg dat een dierenarts ook over aanvullende erkende specialisaties kan beschikken. Een veterinair chirurg is bijvoorbeeld een dierenarts die beschikt over een aanvullende specialisatie tot specialist. Een erkende veterinaire chirurg is dan ook opgenomen in het officiële specialistenregister. Dit wil niet inhouden dat gewone dierenartsen geen chirurgische behandelingen mogen uitvoeren. De specialisatie veterinaire chirurg geeft alleen aan dat er sprake is van een specialist. Dit is een groot verschil met bijvoorbeeld huisartsen, die geen chirurgische behandelingen mogen uitvoeren. Een huisarts is een generalist en geen specialist.
Studeren voor dierenarts
Na het eerste jaar krijgen studenten diergeneeskunde de keus of ze met groot vee willen gaan werken of juist met kleine dieren willen werken zoals konijnen, honden en katten. Dit is een belangrijke keuze, omdat dit zal bepalen waar een dierenarts werkzaam zal zijn, het platteland of in een stad. Het werken moet koeien en/of varkens is heel iets anders dan het werken met katten en honden. Als dierenarts bestaan er meerde mogelijkheden en kan je er ook voor kiezen om juist meer wetenschappelijk onderzoek uit te voeren. Een andere benaming voor de studie diergeneeskunde kan ook zijn veterinaire geneeskunde.
Huisdieren Nederland
In Nederland zijn er totaal ongeveer 31 miljoen huisdieren. Tegenwoordig heeft 74 procent van alle mensen een huisdier in huis. Dit kunnen dieren zijn voor de gezelligheid of om een sport mee te beoefenen. Het populairste huisdier binnen Nederland is de kat. Huisdieren brengen in veel huishoudens extra gezelligheid met zich mee, en zijn vaak een goed excuus om even een frisse neus te halen zoals bij honden die toch vier keer per dag even naar buiten moeten. Huisdieren zijn gedomesticeerde dieren waaronder ook landbouwhuisdieren kunnen vallen zoals paarden, varkens, geiten, koeien en schapen omdat deze ook gevoed en verzorg worden door mensen.
Film Diergeneeskunde:
Film: Wat doet een dierenarts:
Opleidingen tot dierenarts
Om als dierenarts te kunnen werken zal men de universitaire opleiding diergeneeskunde in Utrecht moeten volgen en afronden. In Nederland kan je alleen in Utrecht terecht voor de opleiding dierengeneeskunde en nergens anders. Met de afgeronde opleiding dierengeneeskunde kan je verschillende richtingen op, zoals de richting gezelschapsdieren, paarden of landbouwhuisdieren. De voltijdse opleiding duurt over het algemeen zes jaar, afhankelijk van je vooropleiding. Wel is het zo dat er zeer veel belangstelling is voor de opleiding dierengeneeskunde en de beschikbare plaatsen zeer beperkt zijn. Als dierenarts is het belangrijk je te beseffen dat je nooit uitgeleerd zal zijn. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.
Bedrijven waar een dierenarts werkzaam kan zijn
Een dierenarts kan op verschillende manieren werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan een dierenkliniek waarbinnen meerdere dierenartsen werkzaam zijn, of aan een eigen dierenkliniek als ondernemer. Daarnaast kan een dierenarts werkzaam zijn voor fabrikanten van veevoeder, grote veehouderijen en voor landbouworganisaties. Ook een baan bij de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit behoort tot de mogelijkheden. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit is een inspectiedienst, waarbinnen verschillende vaklieden werkzaam zijn.
Competenties dierenarts
Als dierenarts is je belangrijkste competentie het welzijn van dieren en hun verzorging. Maar ook het adviseren van diereigenaren met betrekking tot hun huisdieren moet aangemerkt worden als belangrijke competentie. Omdat een dierenarts met veel verschillende mensen te maken krijgt moet een dierenarts over goede communicatieve vaardigheden beschikken. Ook de juiste motivatie mag niet ontbreken als dierenarts, omdat het werken als dierenarts soms ook redelijk zwaar is. Als dierenarts is het ook belangrijk om beslissingen te nemen, die soms niet makkelijk zijn. Omdat redelijk veel dierenartsen werkzaam zijn als ondernemer moet een dierenarts ook over ondernemingsvaardigheden beschikken. In dat opzicht kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn onderzoeken, samenwerken, veterinair handelen, passie, energie, stressbestendigheid en conflictbeheersing.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als dierenarts
Als goed opgeleide dierenarts is het doorgaans geen enkel probleem om werk te vinden, mede doordat er steeds vraag is naar nieuwe dierenartsen en er relatief weinig nieuwe dierenartsen afstuderen. De meeste dierenartsen werken in een eigen praktijk of hebben met andere collega's een praktijk die ze samen runnen. Het doorgroeien als dierenarts moet gezien worden als het starten van je eigen dierenpraktijk of je werkzaamheden te combineren met bijvoorbeeld lesgeven. Ook het verder specialiseren tot dierenartsspecialist behoort tot de mogelijkheden. Een andere mogelijkheid is het promoveren als wetenschapper.
Arbeidsvoorwaarden en salaris dierenarts
Een dierenarts werkt doorgaans veel in de avonduren of in het weekend met afwisselende diensten. De werktijden als dierenarts houden niet op als de klok vijf uur slaat. Als dierenarts in loondienst heb je doorgaans een inkomen tussen de 4000 en 6000 euro bruto per maand. Een dierenarts met zijn eigen praktijk kan meer verdienen dan in loondienst, maar zal wel een drukke praktijk moeten hebben om voldoende inkomsten te hebben. Er zijn relatief veel dierenklinieken te vinden, wat het starten van je eigen kliniek lastig kan maken.
Eigen bedrijf starten als Dierenarts
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Dierenarts, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Dierenarts
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Dierenarts bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Dierenarts.
Mijnzzp.nl