Dierenverzorger

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep dierenverzorger
Een carrière starten als dierenverzorger
Werken als dierenverzorger
Hoe word je dierenverzorger in een dierentuin?
Verschil dierenverzorger en dierenassistent
Wat doet een dierenverzorger allemaal:
Beroepsfilm dierenverzorger:
Burgers' Zoo over dierenverzorging:
Opleidingen tot dierenverzorger
Bedrijven waar een dierenverzorger werkzaam kan zijn
Competenties dierenverzorger
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als dierenverzorger
Arbeidsvoorwaarden en salaris dierenverzorger
Eigen bedrijf starten als Dierenverzorger
Boekhoudprogramma vergelijken Dierenverzorger

Beroep dierenverzorger

Dierenverzorger is een algemene benaming voor mensen die verantwoordelijk zijn voor het verzorgen van dieren. Als dierenverzorger kan je te maken krijgen met gezelschapsdieren, vee of wilde dieren. Een dierenverzorger moet om te beginnen veel om dieren geven om dit beroep op een goede manier uit te kunnen oefenen. Dieren zijn geen mensen en kunnen niet door te praten aangeven, wat ze precies willen. Het is daarom zo belangrijk dat een dierenverzorger dit zelf kan inschatten, om dieren op de juiste manier te kunnen verzorgen. Als dierenverzorger kan je op veel verschillende plekken aan het werk, zoals in een dierentuin, manege, dierenasiel, kinderboerderij of als zelfstandige starten met een dierenpension. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een dierenverzorger het beste omschrijven als het dagelijks verzorgen van dieren die worden gehouden in een verblijf, zoals op een kinderboerderij of in een dierentuin. Een dierenverzorger is verantwoordelijk voor het welzijn van dieren en de verzorging van dieren. De werkzaamheden waarmee een dierenverzorger te maken krijgt zijn onder andere het verschonen van de verblijven, het voeren van dieren, het assisteren van andere specialisten zoals de dierenarts en het monitoren van het gedrag van dieren om mogelijke problemen vroegtijdig te kunnen signaleren. Om in Nederland als dierenverzorger te kunnen werken heb je een vierjarige opleiding op Mbo-niveau nodig, waarbij je ook stage zal lopen. Ook zal er tijdens de opleiding een keuze gemaakt moeten worden qua specialisatie. Met een opleiding als dierenverzorging zijn de carrièrekansen als dierenverzorger redelijk goed te noemen. Wel is het zo dat er redelijk veel dierenverzorgers het liefst in een dierentuin willen werken. Een baan verkrijgen in een dierentuin is over het algemeen niet heel makkelijk. Waar een dierenverzorger precies komt te werken is ook afhankelijk van de gekozen specialisatie.

Een carrière starten als dierenverzorger

Een dierenverzorger kan dus met verschillende dieren werkzaam zijn en kan voor verschillende werkgevers werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan een dierenverzorger die werkzaam is binnen een dierenpension, of aan een dierenverzorger die werkzaam is voor een paardenfokker. Daarnaast kan er sprake zijn van meer specifieke benamingen, zoals de benaming dolfijnentrainer, dierenoppasser of dierentrainer. De inhoudelijke werkzaamheden van een dierenverzorger zijn over het algemeen sterk afhankelijk van het opleidingsniveau. Het verzorgen van katten en cavia's kan bijvoorbeeld niet zomaar vergeleken worden met het trainen van dolfijnen of het verzorgen van wilde dieren binnen een dierentuin. Ook voor het fokken van gezelschapsdieren is de juiste opleiding belangrijk, omdat fokkers met strenge regels te maken hebben. In algemene zin moet een dierenverzorger over voldoende kennis beschikken van verzorging, voeren, hanteren, monitoren en hygiëne. Ook het op de juiste manier onderhouden van de leefomgeving van dieren is belangrijk. Denk hierbij vooral aan het op de juiste manier schoonmaken van de dierenhokken en/of stallen.

Werken als dierenverzorger

Het werken als dierenverzorger is niet alleen leuk, het is soms ook zwaar. Het schoonmaken van de hokken en voeren van de dieren kan zwaar zijn. Ook moet een dierenverzorger ertegen kunnen als een dier ziek wordt of misschien wel sterft. Vooral bij dieren waar lang voor gezorgd is kan dit nogal eens zwaar zijn. De werkzaamheden van een dierenverzorger kunnen per wel bedrijf verschillen. In een asiel ben je als dierenverzorger meer verantwoordelijk voor het verzorgen van de dieren en in een dierenwinkel juist meer voor het adviseren van mensen over hun dieren en voeding. Een dierenverzorger die werkt in een dierentuin is vaak erg gespecialiseerd in bepaalde dieren. In een dierentuin spelen hele andere zaken mee dan bij gewone huisdieren, zoals de natuurlijke omgeving en het wild houden van de dieren, zoals bij tijgers. Ook zijn de veiligheidsmaatregelen heel streng. Bij een manege daarentegen komen er veel mensen om hun sport te beoefenen. Hier kan het zijn dat de dierenverzorger de paarden moet klaar maken voor de groepsles. Het werken in een dierenpension is ook heel anders als dierenverzorger, omdat de dieren binnen een dierenpension bijna allemaal, maar voor een paar weken verblijven als hun baasjes op vakantie zijn. In dat geval zul je als dierenverzorger ook rekening moeten houden met de persoonlijke wensen van diereigenaren. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de baasjes hun eigen eten meenemen voor de dieren, omdat ze anders van slag af kunnen raken.

Hoe word je dierenverzorger in een dierentuin?

Dierentuinen maken gebruik van verschillende dierverzorgers om de dagelijkse zorg en het welzijn van de dieren te waarborgen. Als je geïnteresseerd bent om een dierenverzorger te worden in een dierentuin, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om deze carrière na te streven. Het is in dat geval echt belangrijk om minimaal de vier jaar durende mbo-opleiding dierverzorging af te ronden met de juiste specialisatie. Met een verkorte mbo-opleiding maak je over het algemeen niet veel kan om in een dierentuin te kunnen werken. Het helpt ook om stage te lopen in verschillende dierentuinen.

Verschil dierenverzorger en dierenassistent

Het belangrijkste verschil tussen een dierenverzorger en dierenassistent zijn de verantwoordelijkheden. Een dierenverzorger is alleen verantwoordelijk voor het verzorgen van dieren, het adviseren over voeding en het eventueel verlenen van eerste hulp aan dieren. Een dierenassistent moet meer gezien worden als de rechterhand van de dierenarts. Een andere benaming voor dierenassistent kan ook zijn dierenassistent paraveterinair. Een dierenassistent beschikt over de bevoegdheid om zelfstandig bepaalde medische diergeneeskundige behandelingen te mogen uitvoeren. Dit mag alleen gedaan worden door gediplomeerde dierenassistenten, die ook bij de overheid geregistreerd staan. Een dierenassistent mag alleen bepaalde kleine medische handelingen uitvoeren. In de praktijk zal het voorkomen dat een dierenassistent ook verantwoordelijk is voor meer algemene werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan algemene baliewerkzaamheden binnen een dierenartsenpraktijk.

Wat doet een dierenverzorger allemaal:

  • Het voorbereiden en uitdelen van voer.
  • Het trainen van dieren (spelen met dieren).
  • Het inplannen van afspraken.
  • Het monitoren van dieren.
  • Het naleven van wettelijke regelgeving.
  • Het schoonmaken en desinfecteren van dierverblijven.
  • Het verplaatsen van dieren (verschillende verblijven).
  • Het opstellen en bijhouden van de voederlijsten.
  • Het uitvoeren van algemene verzorgingstaken.

Beroepsfilm dierenverzorger:

Burgers' Zoo over dierenverzorging:

Opleidingen tot dierenverzorger

Om als dierenverzorger te kunnen werken kan het beste de opleiding dierverzorger op Mbo-niveau gevolgd worden. De opleiding tot dierverzorger duurt over het algemeen twee tot drie jaar. Tijdens de opleiding leer je alles wat te maken heeft met dierenverzorging, zoals het voeren van dieren en het oppikken van signalen zoals mogelijke ziektes. Daarnaast leer je ook de werk- of leefomgeving van dieren te verzorgen. Ook de voortplanting van dieren zal tijdens de opleiding aan bod komen. Er zijn verschillende richtingen mogelijk als het om dierenverzorger gaat. Een dierenverzorger opleiding is tegenwoordig op verschillende manieren te volgen. Ook is het soms mogelijk om een specifieke cursus dierenverzorging te volgen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een dierenverzorger werkzaam kan zijn

Een dierenverzorger kan voor verschillende bedrijven werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan een dierenpension, hondenkennel, manege, dierenasiel of aan een dierentuin. Daarnaast kan je als dierenverzorger werkzaam zijn in een dierenkliniek om de dierenarts te ondersteunen in zijn dagelijkse werkzaamheden. Ook binnen grote tuincentrums kan een dierenverzorger werkzaam zijn. Een andere mogelijkheid is het werken voor een grote veehouder. Het is ook denkbaar dat een dierenverzorger aangemerkt kan worden als ondernemer. Dit is over het algemeen wel sterk afhankelijk van de specifieke werkzaamheden. In sommige gevallen kan een dierenverzorger aangemerkt worden als vrijwilliger.

Competenties dierenverzorger

De belangrijkste competentie van een dierenverzorger is de algemene vakinhoudelijke kennis van dierverzorging. Daarnaast moet een dierenverzorger over veel passie en motivatie beschikken, omdat je anders niet op een goede manier werkzaam kan zijn als dierenverzorger. Ook het routinematig werken mag als dierenverzorger geen problemen zijn. Omdat je als dierenverzorger in de meeste gevallen zal samenwerken met verschillende collega's en diereigenaren moet je over goede communicatieve vaardigheden beschikken. Algemeen belangrijke woorden zijn controleren, waakzaamheid, inspecteren, overleggen, energie, flexibiliteit, besluitvaardigheid, lef, adviseren en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als dierenverzorger

Als dierenverzorger met een afgeronde opleiding is er doorgaans voldoende werk te vinden. Wel is het vinden van werk in een dierentuin lastig door het grote aanbod. Er zijn niet veel vacatures dierverzorger dierentuin beschikbaar. Om als dierenverzorger door te groeien zullen extra opleidingen noodzakelijk zijn, zoals de Mbo-opleiding dierverzorger recreatiedieren of de Mbo-opleiding dierenartsassistent paraveterinair. Met deze opleidingen mag je als dierenverzorger ook kleine handelingen zelfstandig uitvoeren, zoals het geven van injecties of het afnemen van bloed.

Arbeidsvoorwaarden en salaris dierenverzorger

De arbeidsvoorwaarden als dierenverzorger zijn lastig aan te geven, omdat deze te verschillend zullen zijn per werkgever. Een dierenverzorger in loondienst zal afhankelijk van de opleiding en leeftijd tussen de 1900 en 2900 euro bruto per maand verdienen. Er zijn ook veel dierenverzorgers die hun werkzaamheden niet fulltime uitvoeren en misschien maar een paar uur per week werken. Ook zijn er relatief veel vrijwilligers te vinden als het gaat om dierenverzorging.

Eigen bedrijf starten als Dierenverzorger

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Dierenverzorger, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Dierenverzorger

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Dierenverzorger bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Dierenverzorger.

Mijnzzp.nl