Stukadoor
Overzichtspagina
Wat doet een Stukadoor?
Een stukadoor is een afbouwspecialist die verantwoordelijk is voor het aanbrengen van afwerklagen van specie of gips. Over het algemeen is het zo dat een allround stukadoor zowel muren als plafonds kan stukadoren. De afwerklaag die een stukadoor aanbrengt kan bestaan uit verschillende samenstellingen, dat afhankelijk is van de gebruiksdoeleinden. In vroeger dagen was er alleen specie beschikbaar om mee te stukadoren, maar tegenwoordig bestaan er verschillende stukadoorsmaterialen. Vandaag de dag gebruiken de meeste stukadoors een gipsmortel, die op verschillende manieren opgebracht kan worden. Hoe een gipsmortel precies opgebracht wordt is afhankelijk van de werkzaamheden en de grootte van de werkzaamheden. Gipsmortel kan met de hand aangebracht worden of door middel van een spuitmachine op de muur of op het plafond gespoten worden. In beide aanbrengmethodes wordt de mortel met een rei vlak gemaakt en later afgewerkt totdat er een mooie egaal resultaat ontstaat. De bekende speciemortel (raapspecie) wordt alleen toegepast voor natte ruimtes, zoals een badkamer. Daarnaast worden buitengevels gestukadoord met speciemortel. Gipsmortel kan buiten niet gebruikt worden, omdat gips vocht aantrekt. Het netjes stukadoren is voorbehouden aan ervaren allround stukadoors, omdat stukadoren een ambacht is. Kennis en ervaring spelen een belangrijke rol bij goed stucwerk. Het netjes leren stukadoren is een kwestie van veel oefenen. Daarnaast moet een stukadoor snel kunnen werken, omdat een stukadoor steeds te maken heeft met drogende stucmortel of gipsmortel. Vooral het stukadoren van plafonds is niet makkelijk en vraagt om veel ervaring. Als stukadoor heb je in de meeste gevallen te maken met nieuwbouw en renovatiewerkzaamheden. De meeste stukadoor werken samen met verschillende collega's, omdat dat meestal nodig is bij stukadoorswerkzaamheden.
Bedrijven met het beroep Stukadoor
Bezoek het overzicht van bedrijven...
Opleiding tot Stukadoor
Welke opleiding is nodig om Stukadoor te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Stukadoor? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.
Salaris en tarief van een Stukadoor
Wat is het salaris en tarief van een Stukadoor? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Stukadoor in loondienst of als zzp-er.
Aanverwante beroepen
Leden van Mijnzzp.nl met het beroep Stukadoor zijn vaak ook:
- Schilder (9)
- Spackspuiter (5)
- Ambachtsman (4)
- Tegelzetter (4)
- Timmerman (4)
- Klusjesman (3)
- Keukenmonteur (2)
- ... En meer
Boekhoudprogramma vergelijken Stukadoor
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Stukadoor bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Mijnzzp.nl