Goudzoeker
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep goudzoeker
• Wat doet een goudzoeker
• Zelf naar goud zoeken
• Goudhandel beginnen
• Film: goud zoeken bij laagwater:
Opleidingen tot goudzoeker
Bedrijven waar een goudzoeker werkzaam kan zijn
Competenties goudzoeker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als goudzoeker
Arbeidsvoorwaarden en salaris goudzoeker
Eigen bedrijf starten als Goudzoeker
Boekhoudprogramma vergelijken Goudzoeker
Beroep goudzoeker
Een goudzoeker is een persoon die beroepsmatig of hobbymatig zoekt naar goud. Een andere benaming voor goudzoeker is gouddelver, omdat goud niet zomaar gevonden kan worden. Het beroep goudzoeker komt binnen Nederland nauwelijks voor, omdat hier bijna geen goud te vinden is. Het zoeken naar goud doen goudzoekers in de meeste gevallen in berggebieden, zoals in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland of Zweden. Het zoeken naar goud is een leuke hobby, maar is geen makkelijk hobby, omdat het vinden van goud moeilijk is. Het zoeken naar goud wordt meestal op traditionele manier gedaan door middel van een goudschaal. Deze goudschaal heeft aan de binnenkant verschillende niveaus. Door het draaien van de substantie met water zakt het materiaal steeds verder naar de bodem. De zwaarste delen zakken naar de bodem en met een beetje geluk zit hier goud bij. Het draaien van de goudschaal is wel iets waar veel op geoefend moet worden, omdat deze methode anders niet werkt. Het gebruiken van een metaaldetector heeft geen zin, omdat de gouddeeltjes in de grond niet groot genoeg zijn om gedetecteerd te worden. Dat er zo veel mensen en bedrijven zoeken naar goud komt doordat goud veel opbrengt. Vooral in Amerika, Argentinië, Canada en Australië zijn veel goudzoekers werkzaam. Tegenwoordig beschikken de meeste professionele goudzoekers over grote machines om veel zand in een keer te kunnen verplaatsen. Het zand wordt in een afgestelde machine geplaatst, zodat de machine het zand kan zeven en het goud kan worden opvangen. Goudmijnbedrijven die mogen zoeken naar goud betalen forse bedragen aan de overheid om naar goud te mogen zoeken. Ook moeten de goudmijnbedrijven na het zoeken het landschap herstellen om natuurschade te voorkomen. Het beroep goudzoeker is aan te merken als risicovol beroep, omdat een goudzoeker nooit weet of er daadwerkelijk goud gevonden wordt. Goudzoekers die het lukt om een goudader te vinden kunnen snel rijk worden.
Wat doet een goudzoeker
Een goudzoeker is dus gespecialiseerd in het vinden van goud in de grond of op de bodem van rivieren. Hobbymatige goudzoekers zullen in de meeste gevallen niet verder gaan dan het doorzoeken van rivierbodems op de aanwezigheid van goud. Professionele goudzoekers maken gebruik van shovels, zuiginstallaties en zeefmachines om grote hoeveelheden grond te verwerken. Daarnaast zijn er goudzoekers, die werkzaam zijn voor mijnbouwbedrijven. In dat geval kan een goudzoeker aangemerkt worden als mijnwerker. De meeste mijnbouwbedrijven maken gebruik van geologen, die gespecialiseerd zijn in het analyseren van bodemgegevens. Het analyseren van bodemgegevens is belangrijk om eventuele goudreserves in kaart te brengen. Als een geoloog een potentiële goudlocatie gevonden heeft, is het nodig om verschillende proefboringen uit te voeren. De verschillende monsters van de proefboringen worden in een laboratorium onderzocht. Daarnaast onderzoeken geologen de bodem op elektrische geleiding, radioactiviteit en op magnetisme om te kunnen bepalen of er sprake is van goud in de bodem. De meeste geologen gebruiken historische data en geologische kaarten om te bepalen waar goud te vinden is. Pas als de directie voldoende data heeft, zal de nieuwe mijn opgestart worden. De belangrijkste afweging hierbij is de overtuiging dat een mijn economisch rendabel is. Het open van een nieuwe mijn kan in sommige gevallen enkele jaren in beslag nemen.
Zelf naar goud zoeken
Het zoeken naar goud heeft in Nederland eigenlijk geen zin. Het meeste goud is te vinden op locaties waar magma aanwezig is in de grond. Daarnaast moet het economisch uit kunnen om naar goud te delven. Er is wel goud te vinden binnen Nederland, echter hebben we het dan over kleine deeltjes, die via de rivieren meegesleept worden. De meeste goudzoekers die actief zijn binnen Nederland werken met een metaaldetector. Met een metaaldetector zijn alleen relatief grote voorwerpen vindbaar. Denk bijvoorbeeld aan verloren munten of ringen, die zich bevinden in de grond van een akker.
Goudhandel beginnen
Overal in de wereld wordt flink gehandeld in goud, omdat goud overal geld waard is. Ook binnen Nederland zijn er veel bedrijven die goud inkopen, zoals juweliers, pandjesbazen en goudkopers. De meeste huishoudens hebben wel iets aan goud liggen, wat niet meer gebruikt wordt. Goudkopers willen dit goud maar al te graag opkopen, zodat het goud omgesmolten kan worden. Vooral als de goudkoers stijgt zie je overal goudkopers opduiken om oude sieraden in te kunnen kopen. Er zijn tegenwoordig ook bedrijven die zich richten op het terugwinnen van kostbare grondstoffen. In dat geval hebben we het meestal over afgedankte computers en smartphones, die voorzien zijn van goud. Het zijn de besturingschips, die voorzien zijn van een laagje goud of zilver. De meeste recyclingbedrijven maken gebruik van demontage medewerkers, die niks anders doen dan het verwijderen van alle waardevolle grondstoffen.
Film: goud zoeken bij laagwater:
Opleidingen tot goudzoeker
Voor het beroep goudzoeker bestaan geen opleidingsmogelijkheden. Het vinden van goud is dan ook iets wat in de praktijk geleerd zal moeten worden. Wel is het verstandig om ervaren goudzoekers te benaderen om kennis over het goud zoeken op te doen, zodat je meer kans zal maken op het daadwerkelijk vinden van goud. In Nederland wordt er niet gezocht naar goud. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende zzp boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.
Bedrijven waar een goudzoeker werkzaam kan zijn
Het beroep goudzoeker komt binnen Nederland professioneel niet voor. Een goudzoeker kan dan ook alleen werkzaam zijn voor buitenlandse mijnbouwbedrijven. Goudzoekers die actief zijn binnen Nederland moeten allemaal aangemerkt worden als hobbyist. Dit neemt niet weg dat een Nederlandse goudzoeker wel in het buitenland werkzaam kan zijn. In de meeste gevallen hebben we het dan over Amerika, Canada, Australië of Argentinië.
Competenties goudzoeker
De belangrijkste competentie van een goudzoeker is doorzettingsvermogen. Als goudzoeker zullen er veel dagen voorbij gaan zonder dat je goud zal vinden. Een andere belangrijke competentie is het kunnen maken van realistische inschattingen. Het heeft geen zin om eindeloos door te zoeken op een locatie als de omstandigheden niet goed zijn. Professionele goudzoekers moeten kunnen netwerken. Dit heeft meestal betrekking op het leren kennen van de juiste mensen, die een project willen financieren. Daarnaast heeft een professionele goudzoeker te maken met wet- en regelgeving. Dit heeft vooral betrekking op mogelijke vergunningen en op aanvullende milieueisen. Algemeen belangrijke woorden zijn motivatie, passie, lef, verantwoordelijkheidsgevoel, plannen, organiseren en stressbestendigheid.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als goudzoeker
Het arbeidsmarktperspectief van een goudzoeker is niet van toepassing. Het beroep goudzoeker komt binnen Nederland niet professioneel voor. Wie als goudzoeker wil werken moet verhuizen naar het buitenland. De doorgroeimogelijkheden van een goudzoeker moeten gezien worden in het aanboren van een grote goudader. In de praktijk zal dit heel moeilijk zijn.
Arbeidsvoorwaarden en salaris goudzoeker
Er zijn geen arbeidsvoorwaarden beschikbaar als goudzoeker, omdat het werk niet voorkomt in Nederland. Het salaris is dus ook niet van toepassing omdat het beroep niet bestaat. Als hobbyist of kleine zelfstandige kan je als goudzoeker in het buitenland misschien wel een keer geluk hebben, maar de inkomsten zullen minimaal zijn als goudzoeker. De kosten en de energie zijn meestal hoger dan de opbrengst. De meeste professionele goudzoekers maken al hogen kosten voordat er nog maar één keer gegraven zal zijn.
Eigen bedrijf starten als Goudzoeker
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Goudzoeker, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Goudzoeker
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Goudzoeker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Goudzoeker.
Mijnzzp.nl