Chiropractor
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep chiropractor
• Werken als chiropractor
• Wat doet een chiropractor?
• Is chiropractie gevaarlijk?
• Wanneer een chiropractor bezoeken:
• Wat doet een chiropractor:
• Hoofdpijn verhelpen chiropractor:
Opleidingen tot chiropractor
Bedrijven waar een chiropractor werkzaam kan zijn
Competenties chiropractor
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als chiropractor
Arbeidsvoorwaarden en salaris chiropractor
Eigen bedrijf starten als Chiropractor
Boekhoudprogramma vergelijken Chiropractor
Beroep chiropractor
Een chiropractor is gespecialiseerd in de diagnose, behandeling en preventie van aandoeningen van het bewegingsapparaat zoals de wervelkolom. Een chiropractor werkt voornamelijk met zijn handen om klachten zoals spierpijn en verstuikingen te proberen te verhelpen. Dit doet de chiropractor door middel van het zoeken naar blokkades in het lichaam, zoals in het zenuwstelsel en de wervelkolom. Als de chiropractor een blokkade gevonden heeft, zal hij of zij door specifieke druktechnieken proberen de blokkades weg te werken. Een chiropractor is dus gespecialiseerd in chiropractie dat “handelen met de handen” betekent. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een chiropractor het beste omschrijven als het wegwerken van pijnpunten door middel van het geven van impulsen op het lichaam met de handen. Chiropractie behoort toe tot de alternatieve geneeswijzen en kan dus niet gezien worden als gewone geneeskunde. Een chiropractor zal doorgaans eerst een uitgebreid lichamelijk onderzoek uitvoeren, zoals orthopedische, chiropractische of neurologische testen, voordat hij of zij een behandeling zal starten. De werkzaamheden van een chiropractor kunnen niet zomaar vergeleken worden met de werkzaamheden van een fysiotherapeut, omdat een fysiotherapeut zich voornamelijk richt op de spieren van mensen. Een chiropractor richt zich juist meer op wervels, wervelkolom en het zenuwstelsel. Een ander verschil is dat een chiropractor gebruik kan maken van röntgenfoto's om diagnoses te kunnen stellen. Het beroep chiropractor kent verder geen bescherming in Nederland. Iedereen kan en mag zich dus zomaar chiropractor noemen. Er worden vanzelfsprekend wel opleidingen aangeboden voor het beroep chiropractor. Chiropraxie heeft dus betrekking op het behandelen van aandoeningen van het bewegingsapparaat. Dit heeft in de meeste gevallen betrekking op de wervelkolom. Binnen Nederland is het beroep chiropractor een vrij-beroep dat toebehoort tot de alternatieve geneeskunde.
Werken als chiropractor
Het beroep chiropractor behoort dus toe tot de alternatieve geneeskunde en betreft een vrij-beroep binnen Nederland. Iedereen mag zich dus uitgeven als chiropractor. Het beroep chiropractor komt niet veel voor, omdat er geen erkende opleiding voor is in Nederland en het beroep niet erkend wordt. Een opleiding tot chiropractor moet meestal zelf betaald worden en is alleen in het buitenland te volgen. Een chiropractor werkt na zijn opleiding meestal als ondernemer in zijn eigen praktijk. Er is ook een beroepsorganisatie voor de chiropractors, namelijk de SCN, wat voor Nederlandse Chiropractoren Associatie staat. Tijdens de behandeling door een chiropractor worden botten en wervels door massage met de handen op de goede plek gezet, zodat de pijn minder wordt. De meest voorkomende klachten van mensen die bij een chiropractor komen zijn klachten aan de nek, rug of schouders. Maar ook voor andere klachten gaan de mensen naar een chiropractor, zoals hoofdpijn, tintelingen en migraine. Het is dat iemand door een ongeval steeds pijn heeft en de chiropractor dit kan oplossen door een zenuw vrij te masseren. Zoals eerder omschreven kan een chiropractor niet aangemerkt worden als fysiotherapeut, omdat dit een ander beroep betreft.
Wat doet een chiropractor?
Een chiropractor is gespecialiseerd in het wegwerken van pijnpunten door middel van het toepassen van druktechnieken op het lichaam. Een chiropractor probeert het zenuwstelsel en de gewrichten te manipuleren door het uitvoeren van druktechnieken, zodat de pijn zal afnemen. Voordat een chiropractor een behandeling uitvoert is het nodig om een orthopedisch en neurologisch onderzoek te houden. Tijdens dit onderzoek zal de chiropractor de wervelkolom in het geheel aftasten om blokkades te lokaliseren. Het is niet zo dat alleen mensen met pijnklachten een chiropractor bezoeken. Er zijn ook mensen die een chiropractor bezoeken om de algemene gezondheid te bevorderen. Een chiropractor kan verschillende behandelmethodes toepassen, afhankelijk van de soort klachten. In het algemeen gaan mensen vaak naar een chiropractor als er sprake is van rug- en nekklachten. Rug- en nekklachten kunnen uitstraling veroorzaken naar de armen en benen.
Naast chiropractische aanpassingen maken chiropractors vaak gebruik van andere behandelmethoden, zoals spiertherapie, stretching, oefeningen, voedingsadvies en levensstijladvies. Ze kunnen ook educatieve informatie verstrekken over ergonomie, houding en preventieve maatregelen om de gezondheid te bevorderen en toekomstige problemen te voorkomen.
Is chiropractie gevaarlijk?
Chiropractie is over het algemeen veilig wanneer uitgevoerd door een goed opgeleide chiropractor De meeste bijwerkingen van chiropractische behandelingen zijn mild en van voorbijgaande aard, zoals tijdelijke pijn, stijfheid of vermoeidheid. Er zijn bepaalde situaties waarin chiropractie mogelijk minder geschikt is of voorzichtigheid vereist. Bijvoorbeeld, als je een hernia hebt.
In veel gevallen kunnen hernia's wel effectief behandeld worden door een chiropractor. De chiropractor maakt gebruik van diverse behandeltechnieken die afgestemd zijn op jouw specifieke klachten. Deze technieken zijn gericht op het vergroten van de ruimte tussen de wervelschijven, het verminderen van druk en het bevorderen van de beweeglijkheid van de wervelkolom. Op deze manier kan de chiropractor hernia's behandelen en de klachten verminderen.
Wanneer een chiropractor bezoeken:
- Bij bekkeninstabiliteit en heupklachten.
- Bij spier- en gewrichtspijn.
- Bij rug-, nek- en hoofdpijn.
- Bij migraine.
- Bij sportblessures.
- Bij artrose.
- Bij zwangerschap.
- Bij een whiplash.
Wat doet een chiropractor:
Hoofdpijn verhelpen chiropractor:
Opleidingen tot chiropractor
Om als chiropractor te kunnen werken is het belangrijk om de juiste opleiding te kiezen, zodat je je kan aansluiten bij de Nederlandse Chiropractoren Associatie, die weer aangesloten is bij de European Council on Chiropractic Education. Zij zijn de belangenbehartigers voor de chiropractors. De opleiding tot chiropractor is een universitaire opleiding die over het algemeen vijf jaar in beslag zal nemen. Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor neurologie, fysiologie, anatomie, biochemie en biomechanica. Daarnaast is er aandacht voor de specifiek chiropractische vakken zoals röntgendiagnostiek en chiropractische behandeltechnieken. Als chiropractor word je opgeleid om zelfstandig een diagnose te kunnen stellen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als chiropractor is ook de boekhouding belangrijk, wanneer je start als zelfstandig ondernemer.
Bedrijven waar een chiropractor werkzaam kan zijn
Over het algemeen moet een chiropractor aangemerkt worden als ondernemer, die zelfstandig werkzaam is binnen een eigen praktijk. Daarnaast kan een chiropractor werkzaam zijn binnen ziekenhuizen, verpleegcentrums of sportverenigingen. Het is denkbaar dat een chiropractor ook aangemerkt kan worden als therapeut en als homeopaat. De meeste chiropractors zijn verder niet in loondienst werkzaam.
Competenties chiropractor
De belangrijkste competentie van een chiropractor is de algemene kennis van anatomie. Als chiropractor is het erg belangrijk om goed te kunnen communiceren met je cliënten, zodat je het juiste behandelplan kunt opstellen. Ook het doorverwijzen van cliënten naar een huisarts kan aangemerkt worden als belangrijke competentie. Als je werkzaam bent als ondernemer kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn onderzoeksvaardigheden, luisteren, plannen, analytisch, resultaatgericht, monitoren en klantgericht. Het beroep chiropractor moet verder niet onderschat worden, omdat professionele chiropractors over het algemeen over een universitaire studie beschikken.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als chiropractor
Het arbeidsmarktperspectief van een chiropractor is over het algemeen niet echt van toepassing, omdat de meeste chiropractors werkzaam zijn als ondernemer. Dit neemt niet weg dat chiropractors ook werkzaam kunnen zijn in loondienst. Het beroep chiropractor komt binnen Nederland relatief gezien niet veel voor. Over het algemeen zal een chiropractor zelf het arbeidsmarktperspectief moeten bepalen als ondernemer. De doorgroeimogelijkheden van een chiropractor moeten gezien worden in het opbouwen van een succesvolle chiropraktijk. Ook het verder specialiseren kan aangemerkt worden als het doorgroeien binnen je carrière.
Arbeidsvoorwaarden en salaris chiropractor
Als chiropractor zijn je arbeidsvoorwaarden lastig aan te geven, omdat je in verschillende soorten instellingen kunt werken. Een erkende chiropractor verdient in loondienst afhankelijk van zijn leeftijd tussen de 2500 en 3500 euro bruto per maand. Als zelfstandig ondernemer is er doorgaans meer te verdienen dan in loondienst, maar zijn je inkomsten sterk afhankelijk van het succes van je praktijk en je werkuren.
Eigen bedrijf starten als Chiropractor
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Chiropractor, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Chiropractor
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Chiropractor bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Chiropractor.
Mijnzzp.nl