Lijstenmaker
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep lijstenmaker
• Wat doet een lijstenmaker
• Werken als lijstenmaker
• Taken als lijstenmaker:
• Film: beroep lijstenmaker:
Opleidingen tot lijstenmaker
Bedrijven waar een lijstenmaker werkzaam kan zijn
Competenties lijstenmaker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als lijstenmaker
Arbeidsvoorwaarden en salaris lijstenmaker
Eigen bedrijf starten als Lijstenmaker
Boekhoudprogramma vergelijken Lijstenmaker
Beroep lijstenmaker
Een lijstenmaker is een ambachtsman of ambachtsvrouw die zich gespecialiseerd heeft in het ontwerpen, maken en onderhouden van lijsten. Een lijstenmaker beschikt daarnaast in de meeste gevallen over een showroom vol met verschillende soorten lijsten, waaruit klanten kunnen kiezen. Het ontwerpen van lijsten maakt ook een belangrijk onderdeel uit van de werkzaamheden, omdat de meeste klanten specifieke wensen hebben. Mensen kunnen om verschillende redenen terechtkomen bij een lijstenmakerij, bijvoorbeeld als iemand zelf een schilderij heeft gemaakt of omdat iemand een speciale foto ingelijst wil hebben. In Nederland zijn er niet veel gespecialiseerde lijstenmakers meer te vinden, maar het beroep lijstenmaker is niet uitgestorven. Als lijstenmaker zal je over het algemeen veel met particulieren en bedrijven te maken krijgen, die een bijzondere lijst zoeken voor een bepaald kunstvoorwerp, zoals een schilderij. Daarnaast kunnen de meeste lijstenmakers bestaande lijsten restaureren mocht dit nodig zijn. Restaureren heeft meestal betrekking op het vervangen van stukken lijst of het opnieuw inkleuren van lijsten, zoals het vergulden van lijsten. Het maken van mooie lijsten is specialistenwerk, omdat er over het algemeen gekozen kan worden uit verschillende soorten lijsten met allemaal hun eigen profileringen en afwerking. Vooral het maken van de verstekhoeken moet naadloos uitgevoerd worden om een mooie lijst te kunnen maken. Ook is het belangrijk dat de stijl van de lijst past bij het doek. De meeste lijsten worden nog steeds gemaakt van hout, dat op verschillende manieren afgewerkt kan worden door de lijstenmaker. Het inlijsten van schilderijen kan ook uitgevoerd worden met glas, om het kunstwerk extra te beschermen. Het is in dat geval belangrijk om voor speciaal inlijstglas te kiezen, dat geen verkleuring van het kunstwerk veroorzaakt.
Wat doet een lijstenmaker
Een lijstenmaker is dus een ambachtsman of ambachtsvrouw die zich gespecialiseerd heeft in het maken en restaureren van lijsten. Als lijstenmaker zal je over het algemeen veel te maken krijgen met particulieren en met kunstschilders. Kunstschilders zijn gespecialiseerd in het schilderen van schilderijen, echter is een kunstschilder in de meeste gevallen niet gespecialiseerd in het maken van schilderijlijsten. De functie van een lijst is in alle gevallen het beschermen van het schilderij. Ook geeft een lijst extra stevigheid aan een schilderij, omdat deze opgespannen kan worden door de lijst. Dit zijn dan schilderijlijsten die ook voorzien zijn van een raamwerk, waardoor het doek extra stevigheid krijgt. Een andere functie van schilderijlijsten is beter uit laten komen van schilderijen. Door het gebruiken van luxe schilderijlijsten zal er extra aandacht getrokken worden tot het schilderij. Het is niet zo dat lijstenmakers alleen met schilderijen te maken krijgen. Een lijstenmaker kan ook mooie foto's, zoals portretfoto's, inlijsten voor klanten. Dit zijn dan over het algemeen wel de meer simpelere lijsten. Daarnaast kan een lijstenmaker verantwoordelijk zijn voor het inlijsten van kunst tekeningen.
Werken als lijstenmaker
Het beroep lijstenmaker is aan te merken als bijzonder beroep, omdat een lijstenmaker in sommige gevallen ook te maken krijgt met bijzondere schilderijen en lijsten. Denk bijvoorbeeld aan een kunstrestaurator, die de opdracht heeft gekregen om een schilderij te restaureren en te conserveren. In de meeste gevallen is het ook nodig om de schilderijlijst te restaureren. Het is denkbaar dat een kunstrestaurator gebruikmaakt van een gespecialiseerde lijstenmaker, omdat het restaureren van lijsten andere werkzaamheden betreft dan het restaureren van schilderijen. Schilderijen behoren toe tot de beeldende kunst. Beeldende kunst, zoals schilderijen moeten beschermd worden door een lijst. Daarnaast heeft de lijst een belangrijke aanvulling op de artistieke waarde van een schilderij. Denk bijvoorbeeld aan de ouderwetse schilderijen, die voorzien kunnen zijn van de meest imposante lijsten. Het is niet zo dat lijstenmakers alleen te maken hebben met lijsten van hout. Een lijstenmaker kan ook met andere materialen werken, zoals gips.
Taken als lijstenmaker:
- Het adviseren over lijsten.
- Het maken van lijsten.
- Het onderhouden van lijsten.
- Het ontwerpen van lijsten.
- Het restaureren van lijsten.
Film: beroep lijstenmaker:
Opleidingen tot lijstenmaker
Voor het beroep lijstenmaker zijn geen landelijke opleidingsmogelijkheden via gewone scholen. Wel kan een opleiding in de houttechniek handig zijn. Echter worden lijsten of ornamenten niet alleen van hout gemaakt, maar ook van andere materialen. Het leren maken van lijsten is toch iets wat in de praktijk geleerd zal moeten worden en niet via scholen gaat. Er zijn ook diverse cursussen te vinden voor mensen die zelfstandig lijsten willen maken. Het is denkbaar dat een gezel lijstenmaker geen erkende beroepsopleiding zal volgen. In dat geval zal een ervaren lijstenmaker fungeren als je leermeester. Het leren maken van lijsten is niet alleen afhankelijk van een erkende beroepsopleiding. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf als lijstenmaker, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste boekhoudprogramma voor de zzp administratie.
Bedrijven waar een lijstenmaker werkzaam kan zijn
In de meeste gevallen zal een lijstenmaker aangemerkt moeten worden als ondernemer, die werkzaam is binnen een eigen lijstenmakerij. Het beroep lijstenmaker komt niet veel voor in loondienst, omdat het zeer specifieke werkzaamheden betreft. Dit neemt niet weg dat een lijstenmaker ook werkzaam kan zijn in loondienst. De meeste lijstenmakers zijn wel werkzaam als ondernemer. Een lijstenmaker kan in veel gevallen ook aangemerkt worden als middenstander.
Competenties lijstenmaker
De belangrijkste competentie van een lijstenmaker is de vakinhoudelijke kennis, omdat je anders niet werkzaam kan zijn als lijstenmaker. Daarnaast kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat je in de meeste gevallen veel te maken krijgt met verschillende opdrachtgevers. Als je werkzaam bent als ondernemer kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie. In dat geval zal je ook over een goede commerciële instelling moeten beschikken. Als lijstenmaker moet je ook aangemerkt kunnen worden als allround monteur en technicus, omdat je gebruikmaakt van verschillende technieken. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, motivatie, adviseren, klantvriendelijk, secuur, stressbestendigheid, plannen, organiseren en vormgeving.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als lijstenmaker
Het arbeidsmarktperspectief van een lijstenmaker is niet echt van toepassing, omdat de meeste lijstenmakers werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer. Een ondernemer kan zijn eigen arbeidsmarktperspectief bepalen door het opbouwen van een goede naam. In het algemeen is het niet heel makkelijk om te werken als lijstenmaker, omdat het beroep steeds minder vaak voorkomt. De doorgroeimogelijkheden van een lijstenmaker zijn niet zomaar aan te geven, omdat de werkzaamheden daarvoor te specifiek zijn. Wel kan het opbouwen van een goede naam gezien worden als het doorgroeien, waardoor het aantal opdrachten zal toenemen. Denk hierbij aan het samenwerken met een goede galeriehouder, die regelmatig opdrachten zal doorgeven.
Arbeidsvoorwaarden en salaris lijstenmaker
Omdat je doorgaans als zelfstandig ondernemer werkzaam bent bepaal je je eigen arbeidsvoorwaarden. Het salaris als lijstenmaker is niet aan te geven, omdat dit geheel afhankelijk zal zijn van de binnen gehaalde opdrachten en andere factoren, zoals de huur van een werkruimte of winkel.
Eigen bedrijf starten als Lijstenmaker
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Lijstenmaker, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Lijstenmaker
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Lijstenmaker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Lijstenmaker.
Mijnzzp.nl