Manegehouder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep manegehouder
Een eigen manegehouder starten is niet eenvoudig
Verantwoordelijkheden manegehouder
Manegepaarden
Wat doet een manegehouder:
Film: Manegehouder:
Opleidingen tot manegehouder
Bedrijven waar een manegehouder werkzaam kan zijn
Competenties manegehouder
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als manegehouder
Arbeidsvoorwaarden en salaris manegehouder
Eigen bedrijf starten als Manegehouder
Boekhoudprogramma vergelijken Manegehouder

Beroep manegehouder

Een manegehouder is de eigenaar van een of meerdere maneges, waarbinnen het paardrijden wordt beoefend. Een andere benaming voor manege kan ook zijn rijschool. Een manege kenmerkt zich door de aanwezigheid van meerdere rijbakken zoals een binnenbak en een buitenbak. Daarnaast is een manege voorzien van andere faciliteiten die toebehoren tot de ruitersport zoals stallen en een wasruimte. Als het om een grote manege gaat, zal een manegehouder vaak ook personeel in dienst hebben, om alle dagelijkse werkzaamheden op de manege uit te kunnen voeren. Bij het runnen van een manege komen veel verschillende soorten werkzaamheden kijken, zoals het schoonmaken van de stallen en rijbakken, het klaarmaken van de paarden voor de les en het schoonmaken van de paarden. Niet alle werkzaamheden worden door de manegehouder zelf gedaan, omdat veel werkzaamheden met betrekking tot de verzorging van paarden ook onder de verantwoordelijkheid van de ruiters kunnen vallen. Denk bijvoorbeeld aan het schoonmaken van de stallen en aan het wassen en schoonmaken van de paarden. Een manegehouder moet in de meeste gevallen meer gezien worden als een manager of als directeur, die verantwoordelijk is voor de dagelijkse aansturing van een manege. Denk hierbij aan financiële werkzaamheden, het organiseren van evenementen en wedstrijden en aan het inkopen van alle benodigde werkmaterialen en voer. Het beroep manegehouder is aan te merken als redelijk populair beroep, omdat veel mensen aangemerkt kunnen worden als paardenliefhebber. Het daadwerkelijk starten van een eigen manege is tegenwoordig niet makkelijk meer. Dit komt vooral doordat voor het opstarten van een eigen manege veel kapitaal nodig is. Daarnaast hebben manegehouders te maken met veel wet- en regelgeving. Binnen de meeste maneges is het mogelijk om op verschillende manieren de paardensport te beoefenen.

Een eigen manegehouder starten is niet eenvoudig

Een manegehouder is dus een ondernemer die verantwoordelijk is voor de dagelijkse aansturing van een manege. Een manege kan alleen op een goede manier draaien als er voldoende ruiters komen om paardrijlessen te volgen, en wellicht hun eigen paard stallen op de manege tegen een vergoeding. De meeste maneges liggen aan de rand van een natuurgebied, zodat de ruiters ook buitenritten kunnen maken. Veel mensen zien de manege als een uitje waar ze hun hobby kunnen beoefenen. Het is daarom belangrijk dat de leden van de manege dit ook zo ervaren. De meeste maneges hebben voldoende paarden beschikbaar voor beginnende en gevorderde ruiters. Beginnende ruiters worden door een manegehouder niet op de moeilijkste paarden gezet. Tijdens de paardrijlessen zal een paardrij-instructeur de ruiters volgen en ze steeds advies geven als hij of zij iets fout ziet gaan. Het hoeft niet altijd zo te zijn dat een manegehouder zelf ook paardrijlessen verzorgt, omdat een manegehouder hiervoor ook aparte paardrij-instructeurs kan aanstellen.

Verantwoordelijkheden manegehouder

Als manegehouder heb je een grote verantwoordelijkheid voor de verzorging en gezondheid van de paarden op de manege. De manegehouder weet welke verzorging een bepaald paard nodig heeft, en signaleert in een vroeg stadium problemen bij paarden. Bij problemen is het belangrijk om een dierenarts in te schakelen en maatregelen te nemen, zodat het paard kan herstellen. Ook zal een manegehouder regelmatig te maken hebben met een hoefsmid, die verantwoordelijk is voor hoefverzorging. Daarnaast zal een manegehouder regelmatig bezig zijn met alle dagelijkse administratieve taken van een manege en organiseert de manegehouder evenementen en wedstrijden op de manege. Tijdens de wedstrijden en evenementen kan de manegehouder zijn manege onder aandacht brengen bij mogelijke nieuwe kandidaten, die paardrijles willen gaan volgen. Als manegehouder is het belangrijk om steeds nieuwe leuke activiteiten te organiseren om de mensen terug te laten keren. Vooral voor kinderen is het belangrijk dat het paardrijden spelenderwijs bijgebracht wordt. De meeste kinderen kunnen zich prima vermaken op een manege, en lopen vaak vele uren rond op de manege en helpen vaak met de dagelijkse klusjes, zoals het voeren van de paarden en het schoonmaken van de stallen.

Manegepaarden

Binnen moderne maneges staan de paarden vaak niet meer de hele dag in de stal. Het heeft tegenwoordig de voorkeur om de paarden vrij rond te laten lopen in een wei. Ook het voeren wordt meestal automatisch geregeld door een chip in het paard. Als het paard honger heeft, loopt deze de voederautomaat in en weet de machine of het paard al gegeten heeft en hoeveel eten deze mag krijgen. Als een paard al gegeten heeft, zal de voederautomaat geen eten geven en kan het paard weglopen. Manegepaarden zijn geen speciaal gefokte paarden. Met andere woorden kunnen manegepaarden over verschillende karakters beschikken. De meeste ruiters hebben dan ook hun eigen voorkeur met betrekking tot paarden. Maneges en manegepaarden zijn belangrijk, omdat veel paardrijders sterk afhankelijk zijn van maneges en manegepaarden. Binnen Nederland is het paardrijden een populaire vrijetijdsbesteding. Nederland kent niets voor niets veel ruiterpaden en heeft meer dan achthonderd maneges, die allemaal verschillend zijn. Zonder maneges en manegepaarden zou het paardrijden voor veel paardenliefhebbers onmogelijk zijn.

Wat doet een manegehouder:

Film: Manegehouder:

Opleidingen tot manegehouder

Wie een manege wil gaan runnen kan het beste de Mbo-opleiding paardenhouderij volgen. De opleiding biedt verschillende niveaus die je klaarstomen voor de functie als manegehouder. Niveau één is assistent paardenhouderij, niveau twee is medewerker paardenhouderij, niveau drie is vakbekwaam medewerker paardenhouderij en niveau vier is bedrijfsleider en zelfstandig ondernemer paardenhouderij. Tijdens de opleiding is er natuurlijk niet alleen aandacht voor de theorie, maar zul je ook regelmatig stage-lopen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp. Het is erg belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een manegehouder werkzaam kan zijn

Een manegehouder is niet werkzaam voor bedrijven. Een manegehouder moet aangemerkt worden als ondernemer of als directeur. Zoals eerder omschreven is het starten van een eigen manege tegenwoordig niet makkelijk meer. Om een manege te kunnen starten zal er een goed bedrijfsplan opgesteld moeten worden om mogelijke investeerders of kredietversterkers te kunnen overtuigen van de levensvatbaarheid. In de praktijk is het zo dat de meeste maneges gerund worden als familiebedrijf. Dit houdt in dat maneges vaak van generatie op generatie overgaan.

Competenties manegehouder

De belangrijkste competentie van een manegehouder is dat je beschikt over allround kennis van bedrijfsvoering inclusief dierkennis en dierverzorging. Daarnaast moet een manegehouder over de juiste persoonlijkheid en motivatie beschikken, omdat je met veel verschillende mensen te maken krijgt. In dat opzicht zul je ook over goede communicatieve vaardigheden moeten beschikken. Een andere belangrijke competentie is het netwerken als ondernemer. Het netwerken is erg belangrijk om voldoende ruiters aan de manege te kunnen verbinden. Algemeen belangrijke woorden zijn inspiratie, creativiteit, verantwoordelijkheidsgevoel, educatie, betrokkenheid, sensitiviteit, analytisch en plannen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als manegehouder

Het arbeidsmarktperspectief van een manegehouder is niet echt van toepassing, omdat een manegehouder aangemerkt moet worden als ondernemer. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door het opbouwen van een goede manege, waarbinnen mensen graag hun hobby willen beoefenen. De doorgroeimogelijkheden van een manegehouder moeten gezien worden in het opbouwen van een succesvolle manege. Ook het uitbreiden van de manege activiteiten kan gezien worden als het doorgroeien. In algemene zin zal een manegehouder niet veel te maken hebben met mogelijke doorgroeimogelijkheden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris manegehouder

Als manegehouder heb je verder niks met arbeidsvoorwaarden te maken, omdat je als zelfstandig ondernemer de werkzaamheden uitvoert, en je dus je eigen voorwaarden bepaalt. Ook het salaris is niet aan te geven als manegehouder, omdat je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer. Wel is het zo dat het lastig zal zijn om een manege te starten, omdat er al relatief veel zijn en er misschien wel geen plek is voor nieuwe maneges. Als startende ondernemer is het wellicht verstandiger om een bestaande manege over te nemen.

Eigen bedrijf starten als Manegehouder

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Manegehouder, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Manegehouder

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Manegehouder bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Manegehouder.

Mijnzzp.nl