Klompenmaker
Overzichtspagina
Wat doet een Klompenmaker?
Een klompenmaker is een ambachtsman, die gespecialiseerd is in het maken van klompen. Klompen zijn over de hele wereld bekend, maar nergens zo populair als in Nederland. Het beroep klompenmaker is dan ook een echt Nederlands ambacht te noemen, dat niet snel ergens anders te vinden is. Ondanks dat Nederland bekend staat om zijn klompen is het beroep klompenmaker bijna uitgestorven. Er zijn niet veel klompenmakers meer. Daarnaast is het zo dat meeste klompen tegenwoordig machinaal gemaakt worden door kopieermachines, waardoor er grotere aantallen klompen gemaakt kunnen worden. Het echt met de hand maken van klompen komt bijna niet meer voor, omdat dit simpelweg te arbeidsintensief is. Ondanks dat klompen door de meeste mensen niet meer gedragen worden, zijn er wel verschillende beroepen te vinden waarbinnen de klomp nog steeds een belangrijke rol speelt. Denk hierbij vooral aan boeren en kraanmachinisten, die nog steeds klompen dragen. Dat kraanmachinisten en boeren graag klompen dragen is, omdat klompen makkelijk aan en uit te trekken zijn en omdat klompen gezien worden als veiligheidsschoenen. De traditionele klomp wordt uit een massief stuk hout gesneden door deze uit te hollen en de vorm te geven van een klomp. Tegenwoordig zijn klompen meestal in souvenirwinkels te koop, voorzien van bijzondere beschilderingen zoals een molen of tulp. Klompen worden gemaakt van populierenhout, wilgenhout of iepenhout. Het maken van een klomp op de traditionele manier kostte een ervaren klompenmaker ongeveer een half uur. Met moderne machines is het mogelijk om klompen binnen vijf minuten te maken. In het verleden was het zo dat ieder dorp de beschikking had over een eigen klompenmaker. Tegenwoordig komen traditionele klompenmakerijen bijna niet meer voor. Het ambacht klompenmaker is eigenlijk alleen nog te zien op braderieën en jaarmarkten. Het is wel zo dat er nog voldoende machinale klompenmakerijen te vinden zijn.
Salaris en tarief van een Klompenmaker
Wat is het salaris en tarief van een Klompenmaker? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Klompenmaker in loondienst of als zzp-er.
Boekhoudprogramma vergelijken Klompenmaker
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Klompenmaker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Mijnzzp.nl