Rietdekker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep rietdekker
Werken als allround rietdekker
De voordelen van een rieten dak
Een baan als rietdekker moet bij je passen
Wat doet een rietdekker:
Beroepsfilm rietdekker:
Kwaliteit en levensduur rieten dak:
Opleidingen tot rietdekker
Bedrijven waar een rietdekker werkzaam kan zijn
Competenties rietdekker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als rietdekker
Arbeidsvoorwaarden en salaris rietdekker
Eigen bedrijf starten als Rietdekker
Boekhoudprogramma vergelijken Rietdekker

Beroep rietdekker

Een rietdekker is een ambachtsman die zich heeft gespecialiseerd in het maken en onderhouden van rieten daken. Het beroep rietdekker is een echt ambacht te noemen, waarbinnen vakmanschap een belangrijke rol speelt. Naast het maken van rieten daken is een rietdekker ook gespecialiseerd in het onderhouden van rieten daken. Onderhoud van rieten daken betreft een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden, omdat rieten daken regelmatig onderhoud nodig hebben. Rieten daken worden voorzien van eenjarig riet, omdat meerjarig riet niet geschikt is om te gebruiken als rietbedekking. Het beroep rietdekker is aan te merken als een mooi beroep, omdat de resultaten direct zichtbaar zijn voor alle mensen. Rieten daken geven woningen en andere gebouwen een bijzondere en vooral luxe uitstraling. Ondanks dat de meeste woningen en andere gebouwen voorzien worden van dakpannen of dakbedekking, worden er nog steeds veel woningen voorzien van rietbedekking, omdat de uitstraling zo bijzonder is. Het is de rietdekker die dit mogelijk maakt en het is de rietdekker die onderhoud kan uitvoeren aan rieten daken. Rieten daken worden toegepast bij kappen met een hoek van 45 graden of meer. Vroeger koos men voor rieten daken omdat dit één van de goedkoopste manieren was om een woning waterdicht te krijgen. Tegenwoordig komen rieten daken alleen nog maar voor bij exclusieve huizen. Een rieten dak moet vijfentwintig jaar mee kunnen gaan, maar rieten daken van veertig jaar oud zijn geen uitzondering. Een rieten dak moet achtentwintig tot dertig centimeter dik zijn om als dak te kunnen functioneren. Hoelang een rieten dak meegaat, is afhankelijk van het onderhoud, omdat onderhoud de levensduur aanzienlijk zal verlengen. Een rietdekker kan met verschillende riet technieken te maken krijgen.

Werken als allround rietdekker

Een rietdekker is dus een ambachtsman die zich gespecialiseerd heeft in het maken en onderhouden van verschillende rieten daken. De levensduur van een rieten dak is aanzienlijk te verlengen door regelmatig onderhoud te plegen. Onderhoud heeft in de eerste plaats betrekking op het periodiek schoonmaken van het dak. Op een rieten dak kunnen namelijk na verloop van tijd algen en mossen ontstaan. Deze sluiten het onderliggende riet min of meer af, wat tot gevolg heeft dat de kap langer vochtig blijft na een regenbui. Door het rieten dak oppervlakkig schoon te krabben wordt het dak open, zodat het minder lang nat blijft. Deze behandeling moet gemiddeld elke vijf jaar uitgevoerd worden. Na het krabben van het dak kan er een algendoder middel op het riet gespoten worden. Tegenwoordig zijn er ook rieten daken die van binnen geheel afgesloten zijn door middel van steenwol. Hierdoor kan een eventuele brand van binnen dus niet bij het riet komen. Bij dit soort rieten daken zijn de premies voor een verzekering bijna hetzelfde als voor een huis met normaal dak. Ook kunnen rieten daken voorzien worden van bliksemafleiders of van een sprinklerinstallatie.

De voordelen van een rieten dak

Een rieten dak geeft al snel een luxe uitstraling aan een woning. Een dak van riet komt het meest voor bij vrijstaande woningen van enig formaat, die vaak in villawijken staan. Naast het mooie aangezicht zijn er bijzondere vormen te maken, die het dak een extra mooi aanzicht geven. Daken van riet komen steeds meer voor, omdat rieten daken een bijzondere uitstraling hebben. Wie overweegt een dak van riet te laten plaatsen doet er wel verstandig aan om zich goed te laten voorlichten, omdat er wel een stuk meer onderhoud nodig is aan rieten daken dan het geval is bij gebruikelijke daken. Zo is een regelmatige inspectie erg verstandig, om de gewenste kwaliteit van het dak te behouden. Tegenwoordig is het ook mogelijk om kunstriet toe te passen dat qua uiterlijk veel lijkt op echt riet. Wie zoekt naar een nostalgisch karakter kan dus kiezen voor een dak van riet.

Een baan als rietdekker moet bij je passen

Als rietdekker ben je veel op hoogte werkzaam. Veiligheid speelt dan ook een belangrijke rol als rietdekker, omdat ongelukken voorkomen moeten worden. Het beroep rietdekker is een mooi beroep, maar het is ook een beroep waarbinnen professionaliteit verwacht wordt. In de meeste gevallen zal een rietdekker samenwerken met verschillende collega's, die samen verantwoordelijk zijn voor het maken van rieten daken. Vanzelfsprekend zal het ook voorkomen dat je zelfstandig werkzaam bent. Als rietdekker kan je door het hele land werkzaam zijn en heb je niet alleen te maken met nieuwe rieten daken. Een rietdekker zal ook veel renovatiewerkzaamheden uitvoeren.

Wat doet een rietdekker:

  • Het voorbereiden van alle werkzaamheden.
  • Het maken van traditionele rieten daken (direct op latten).
  • Het maken van rieten schroefdaken (gesloten dakconstructie).
  • Het uitvoeren van renovatiewerkzaamheden.
  • Het opbouwen van steigers.
  • Het kammen van rieten daken.
  • Het verwijderen van mossen.
  • Het verwijderen van algen.

Beroepsfilm rietdekker:

Kwaliteit en levensduur rieten dak:

Opleidingen tot rietdekker

Wie een carrière ambieert als rietdekker kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding allround rietdekker op niveau drie. De Mbo-opleiding allround rietdekker is niet via alle Mbo-scholen te volgen, omdat het zeer specifieke werkzaamheden betreft. De opleiding tot rietdekker zal over het algemeen ongeveer twee jaar in beslag nemen, afhankelijk van de vooropleidingen. Over het algemeen moet de Mbo-opleiding allround rietdekker gezien worden als praktijkopleiding, waarbinnen je onder begeleiding zal werken van een ervaren rietdekker die gezien kan worden als leermeester. Tijdens de opleiding ben je werkzaam als gezel rietdekker. Tijdens de opleiding worden er verschillende examens afgenomen. Als alle examens doorlopen zijn krijg je het diploma rietdekker. Tijdens de opleiding leer je alle technieken en materialen kennen die bij het vak rietdekker horen. Ook de boekhouding correct opzetten is belangrijk als zzp rietdekker. Dit kan eenvoudig gedaan worden met een simpel boekhoudprogramma.

Bedrijven waar een rietdekker werkzaam kan zijn

Een rietdekker is over het algemeen werkzaam voor een gespecialiseerd rietdekkers bedrijf. Daarnaast is het denkbaar dat een rietdekker werkzaam is als ondernemer. Er zijn relatief gezien veel rietdekkers werkzaam als ondernemer.

Competenties rietdekker

De belangrijkste competentie van een rietdekker is de vakinhoudelijke kennis van rieten daken en riet technieken. Daarnaast kan veiligheid in het algemeen aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat een rietdekker veel op het dak werkzaam is. Omdat het maken van rieten daken in de meeste gevallen een samenspel is met diverse collega's kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn vakmanschap, lef, doorzettingsvermogen, kwaliteit, passie, energie, zelfstandigheid, plannen, organiseren en verantwoordelijkheidsgevoel. Als je werkzaam bent als ondernemer kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als rietdekker

Het arbeidsmarktperspectief als goed opgeleide rietdekker is over het algemeen heel goed te noemen, omdat de meeste rietdekkers bedrijven staan te springen om goede vaklieden. Het verkrijgen van werk als rietdekker zal in de meeste gevallen geen enkel probleem zijn. De doorgroeimogelijkheden als rietdekker zijn verder niet zomaar aan te geven, omdat de doorgroeimogelijkheden ook sterk afhankelijk zijn van het opleidingsniveau en je eigen competenties. Een mogelijke functie als ploegbaas behoort tot de mogelijkheden als het grotere projecten betreft.

Arbeidsvoorwaarden en salaris rietdekker

Als rietdekker in loondienst zul je afhankelijk van je leeftijd en ervaring tussen de 1900 en 2900 euro bruto per maand verdienen. Wanneer je als zelfstandig ondernemer start kunnen de inkomsten vele malen hoger zijn, mits er voldoende opdrachten binnen gehaald worden.

Eigen bedrijf starten als Rietdekker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Rietdekker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Rietdekker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Rietdekker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Rietdekker.

Mijnzzp.nl