Rioleringsspecialist
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Inhoudsopgave
Beroep rioleringsspecialist
• Wat doet een rioleringsspecialist
• Ontstoppingsstukken aanbrengen
• Voorkomen van verstoppingen
• Oude gietijzeren afvoeren
• Inspectie riolering
• Film: riolering ligt er goed bij:
• Film: de Rioolmeester:
Opleidingen tot rioleringsspecialist
Bedrijven waar een rioleringsspecialist werkzaam kan zijn
Competenties rioleringsspecialist
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als rioleringsspecialist
Arbeidsvoorwaarden en salaris rioleringsspecialist
Eigen bedrijf starten als Rioleringsspecialist
Boekhoudprogramma vergelijken Rioleringsspecialist
Beroep rioleringsspecialist
Een rioleringsspecialist is een vakman en/of ingenieur, die zich gespecialiseerd heeft in het aanleggen, onderhouden en/of ontstoppen van rioleringen en/of afvoeren. In Nederland zijn er veel speciale rioleringsbedrijven actief, die verschillende werkzaamheden uitvoeren aan rioleringen en afvoeren. Een voorbeeld hiervan zijn de speciale ontstoppingsbedrijven, die mensen helpen met hun rioleringsproblemen. Het komt regelmatig voor dat rioleringen verstopt raken door verschillende oorzaken. Een ontstoppingsbedrijf is gespecialiseerd in het verhelpen van de verstopping. In de meeste gevallen betekent dit dat het ontstoppingsbedrijf met een speciale hogedrukreiniger de riolering zal ontstoppen. Daarnaast kunnen kleine ontstoppingen meestal opgelost worden door het gebruik van een speciale ontstoppingsveer. Welke methode het ontstoppingsbedrijf zal toepassen is afhankelijk van de soort leiding en de verstopping. Als het nodig mocht zijn kan een ontstoppingsbedrijf ook met een camera de riolering bekijken, om te bekijken wat nu de precies de oorzaak is van de verstopping. Een camera zal meestal toegepast worden om de oorzaak te achterhalen bij herhaaldelijke verstopping. Het beroep rioleringsspecialist moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat er verschillende vaklieden zijn, die op verschillende manieren te maken kunnen hebben met rioleringen. Het aanleggen van rioleringen en/of afvoer kan niet zomaar vergeleken worden met alleen het ontstoppen van rioleringen en/of afvoeren. Over het algemeen zal een rioleringsspecialist gezien moeten worden als een vakman binnen de grond-, weg- en waterbouw, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Een rioleringsspecialist kan bijvoorbeeld ook werkzaam zijn voor ingenieursbureaus met betrekking tot het ontwerpen van nieuwe rioleringssystemen. Ook advieswerkzaamheden met betrekking tot rioleringen zijn heel belangrijk om toekomstige problemen met rioleringssystemen te voorkomen. Daarnaast is dat het zo dat ook gemeentes kunnen beschikken over medewerkers die aangemerkt worden als rioolbeheerder.
Wat doet een rioleringsspecialist
Het beroep rioleringsspecialist kan dus betrekking hebben op verschillende medewerkers die verantwoordelijk kunnen zijn voor verschillende werkzaamheden. Om problemen met betrekking tot de riolering en/of afvoeren te voorkomen is het erg belangrijk dat de riolering en/of afvoeren op de juiste manier aangebracht worden. Het komt bijvoorbeeld nogal eens voor dat de riolering en afvoerbuizen niet voldoende op afschot gelegd worden, en de buis dan te lang is om het vuil op een goede manier mee te kunnen voeren. Een afvoer moet één centimeter per meter afschot hebben om al het vuil mee te kunnen voeren. Is de afvoer te vlak dan zal het vuil zich ophopen, omdat het water eigenlijk niet stroomt en het vuil zal blijven liggen. Stromen afvoeren te hard dan loopt het water sneller dan het vuil. Ook dan blijft het vuil achter in de buis.
In beide gevallen zullen er op den duur problemen ontstaan en moet de riolering ontstopt worden. Ook komt het regelmatig voor dat er te veel haakse hoeken in een afvoer worden aangebracht en dat daardoor verstoppingen ontstaan. Het beste is om haakse hoeken te maken door het toepassen van twee keer één 45 graden bocht. Omdat de hoek hierdoor soepeler loopt, is er minder kan op vuilophoping. Een ander veelvoorkomend probleem is dat afvoeren niet op de juiste manier of niet vaak genoeg ondersteund worden, waardoor de riolering plaatselijk kan verzaken. Verzakte afvoeren kunnen ook verstoppingen veroorzaken.
Ontstoppingsstukken aanbrengen
Wie een nieuwe riolering gaat aanleggen binnen- of buitenshuis doet er verstandig aan zogenaamde ontstoppingsstukken te plaatsen. Mocht er onverhoopt toch een verstopping zijn, dan kan er via het ontstoppingsstuk een veer door de afvoer gehaald worden om de verstopping weg te halen. Omdat de meeste veren niet makkelijk door 90 graden hoeken gaan is het zoals hierboven beschreven makkelijker om 45 graden bochten te gebruiken. Zo kan de veer hier makkelijker doorheen gedrukt worden.
Voorkomen van verstoppingen
Lang niet altijd zijn de afvoeren het probleem bij een verstopping, omdat mensen er ook nogal eens verkeerd mee omgaan en er zo problemen ontstaan. Zo is het wegspoelen van vet, zoals frituurvet en bakvet, vroeg of laat gegarandeerd een oorzaak van een verstopping. Vet in een riolering zal meteen stollen en vast gaan zitten aan de binnenkant van een afvoer. Maar ook het wegspoelen van rijst of andere etenswaren die makkelijk uitzetten kan al snel leiden tot verstoppingen. Maar ook toilet doekjes die via het toilet weggespoeld worden kunnen de riolering verstoppen, omdat ze vaak uitzetten. Wie gevoelige afvoeren heeft kan het beste regelmatig de stortbak vol laten lopen met warm water, hier soda in toevoegen, en dit dan vervolgens weg laten lopen. Soda heeft een ontvettende werking en kan afvoeren weer schoonspoelen, mits de vervuiling niet te erg is. Er zijn ook agressieve ontstoppingsmiddelen te koop die vuil weg kunnen vreten, maar die kunnen vaak alleen kleine lokale verstoppingen aan en geen hele afvoeren schoonspoelen. Ook kan het voorkomen, bij oude afvoeren, dat door de chemische reactie de afvoer aangetast raakt en zo gaat lekken.
Oude gietijzeren afvoeren
Er zijn veel woningen in Nederland die nog steeds een gietijzeren afvoer hebben waar op zich niks mis mee hoeft te zijn, maar die doorgaans wel aan vervanging toe zijn. Gietijzeren afvoeren zijn vaak heel sterk, maar zakken soms door omdat de ondersteuning niet meer voldoende is. Ze gaan daarom scheuren en dus lekken. Ook komt het vaak voor dat de gietijzeren afvoeren bij de koppelstukken zijn gaan lekken. Het repareren van een gietijzeren afvoer is eigenlijk niet te doen. Vaak moet dan alles vervangen worden door een PVC riolering.
Inspectie riolering
Gespecialiseerde bedrijven kunnen vaak met een camera het riool in en zo problemen opsporen. Ook verzakkingen in de riolering zijn vaak makkelijk op te sporen. Door de camerabeelden goed te bekijken komt er meestal al snel aan het licht wat nu precies het probleem is. Er zijn overigens ook veel gemeenten die gebruikmaken van camera-inspectie in hun rioleringen om de boel te inspecteren. Ook bekijken gemeentes de aansluitingen van bijvoorbeeld horecapanden op hun riolering, om te zien of de horecapanden illegaal vet lozen. Dat kan tot problemen leiden in de riolering en bij de waterzuivering. De gemeente zal de horecaondernemers hierop aanspreken wanneer dit het geval is.
Film: riolering ligt er goed bij:
Film: de Rioolmeester:
Opleidingen tot rioleringsspecialist
Er bestaan enkele opleidingen tot rioleringsspecialist. Het is verder niet mogelijk om een specifieke opleiding te benoemen, omdat diverse vaklieden aangemerkt kunnen worden als rioleringsspecialist. Een rioleringsspecialist kan dan ook over verschillende opleidingen beschikken op verschillende niveaus, afhankelijk van de specifieke werkzaamheden. Een rioleringsspecialist kan bijvoorbeeld ook een civiel ingenieur zijn, die zich gespecialiseerd heeft in het ontwerpen van nieuwe rioleringssystemen. Daarnaast kunnen in sommige gevallen ambtenaren aangemerkt worden als rioleringsspecialist. Als het vaklieden betreft, die rioleringen en/of afvoeren aanleggen en/of onderhouden zal er sprake zijn van meer specifieke benamingen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.
Bedrijven waar een rioleringsspecialist werkzaam kan zijn
Een rioleringsspecialist kan voor verschillende bedrijven, adviesbureaus en overheden werkzaam zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan installateurs, loodgieters, ontstoppingsbedrijven en aan gemeentes, die gebruikmaken van een speciale rioolbeheerder. Zoals eerder omschreven moet het beroep rioleringsspecialist vrij algemeen gezien worden, omdat diverse bedrijven en overheden te maken kunnen hebben met rioleringen op verschillende manieren.
Competenties rioleringsspecialist
De competenties van een rioleringsspecialist kunnen verschillen per vakgebied, omdat een rioleringsspecialist op verschillende manieren te maken kan hebben met rioleringen. In ieder geval is het belangrijk dat een rioleringsspecialist begrijpt hoe een riolering werkt. Zoals eerder omschreven zijn de competenties van een rioleringsspecialist niet zomaar aan te geven, omdat bijvoorbeeld een kabel- en buizenlegger op een andere manier te maken heeft met rioleringen dan een ambtenaar. Daarnaast kan een rioleringsspecialist wellicht aangemerkt worden als bouwkundig adviseur, die verantwoordelijk is voor advieswerkzaamheden. In het algemeen is technisch inzicht aan te merken als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn vakmanschap, veiligheid, hygiëne, onderzoeksvaardigheden en communicatie.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als rioleringsspecialist
Het arbeidsmarktperspectief van een rioleringsspecialist is niet zomaar aan te geven, omdat het beroep rioleringsspecialist daarvoor niet specifiek genoeg is. Het beroep rioleringsspecialist kan betrekking hebben op verschillende vaklieden in verschillende branches. In het algemeen is het zo dat voor de juiste vaklieden het verkrijgen van werk geen enkel problemen is. Daarnaast zijn er zeer veel rioleringen en afvoeren aanwezig die regelmatig onderhouden moeten worden. Met andere woorden zal er als rioleringsspecialist op welke manier dan ook voldoende werk te vinden zijn. De doorgroeimogelijkheden van een rioleringsspecialist zijn niet zomaar aan te geven, omdat dit geheel afhankelijk is van de soort werkgever, het opleidingsniveau en je eigen competenties.
Arbeidsvoorwaarden en salaris rioleringsspecialist
Een rioleringsspecialist in loondienst zal afhankelijk van zijn ervaring en leeftijd ergens tussen de 1700 en 2500 euro bruto per maand verdienen. Als rioleringsspecialist zal er ook regelmatig in de avonduren gewerkt worden en in het weekend, omdat de meeste bedrijven een zogenaamd 24 uursbedrijf zijn. Als zelfstandig ondernemer is het inkomen lastig in te schatten, omdat met het alleen ontstoppen niet echt een inkomen valt te verdienen. Er zullen te weinig opdrachten zijn, omdat er al veel grote bedrijven zijn die landelijk werken.
Eigen bedrijf starten als Rioleringsspecialist
Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Rioleringsspecialist, waaronder:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
Boekhoudprogramma vergelijken Rioleringsspecialist
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Rioleringsspecialist bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Rioleringsspecialist.
Mijnzzp.nl