Algemene informatie over de autobranche
In Nederland zijn er ongeveer 6000 autobedrijven actief waarvan er plusminus 2500 merkdealer zijn. Er zijn dus meer universele garages actief dan merkdealers. Het verschil tussen een merkdealer en een universele garage is dat de universele garage meestal meerdere merken auto's verkoopt en de dealer maar één of twee merken zal verkopen. Het aantal garagebedrijven in Nederland was in 1990 op zijn hoogtepunt met 7500 garages. Door reorganisaties, internet en de financiële crisis is het aantal garagebedrijven inmiddels afgenomen tot ongeveer 6000. Wel komen er steeds meer zelfstandige garages bij van automonteurs die hun eigen garagebedrijf starten. Binnen de Nederlandse automarkt werken ongeveer 26.000 duizend mensen en de jaarlijkse omzet van de auto-industrie bedraagt ongeveer 3 miljard euro. In Nederland zijn er inmiddels meer dan acht miljoen geregistreerde voertuigen.
Carrièremogelijkheden binnen de autobranche
Binnen de autobranche c.q. mobiliteitsbranche zijn er over het algemeen voldoende carrièremogelijkheden die wel afhankelijk zullen zijn van het opleidingsniveau. Over het algemeen is een Mbo-diploma niveau vier voldoende om als automonteur aan de slag te kunnen, maar zijn er nog diverse extra opleidingen die je verder kunnen helpen. Binnen de mobiliteitsbranche zijn er ook voldoende opleidingsmogelijkheden op Hbo-niveau. Met een Mbo-opleiding op zak is het volgen van een hbo-opleiding zeker niet onmogelijk.
Opleidingen en cursussen autobranche
Binnen de autobranche is het op alle niveaus zeer belangrijk om regelmatig bijscholing te volgen, omdat de technieken en mogelijkheden binnen de autobranche elkaar snel opvolgen. Er worden jaarlijks meer dan 200 opleidingen en cursussen aangeboden voor bestaande medewerkers binnen de auto-industrie die zeer uiteenlopend kunnen zijn. Enkele bijscholingsonderwerpen kunnen bijvoorbeeld zijn: elektronica, motoren, versnellingsbakken, techniek of nieuwe richtlijnen betreffende een autokeuring.
Brancheverenigingen en belangenbehartigers binnen de autobranche
- ANWB
- Auto motive management
- Automobiel management
- BOVAG
- IVOM
- Ondernemersplein
- RAI vereniging
- STIBA
- Theorie.nl
- Volwassenenonderwijs
- Voordeligste mobiele abonnementen
Starten als zelfstandig ondernemer binnen de autobranche
Wie als zelfstandig ondernemer wenst te starten binnen de autobranche doet er verstandig aan zich eerst goed te laten informeren. Het inwinnen van informatie kan bij verschillende instanties en bedrijven zoals bij de kamer van koophandel, de belastingdienst, banken, boekhouders en eventueel bij automonteurs of garages in de directe omgeving. De meeste ondernemers hebben er geen moeite mee om startende ondernemers te helpen door hun kennis en ervaringen te delen. Het is wel belangrijk om zo ruim mogelijk informatie in te winnen, zodat er een duidelijk beeld zal ontstaan.
Het komt nog steeds te vaak voor dat startende ondernemers fouten maken die achteraf niet gemaakt hadden hoeven worden. Vooral op het gebied van belastingen komt het maar al te vaak voor dat er fouten gemaakt worden. Een goede boekhouder of adviseur is dan ook zeer belangrijk wanneer je wenst te starten als ondernemer. Ook als zzp'er of als freelancer is het zeer belangrijk om goede informatie te vergaren. Ondanks dat de meeste zelfstandigen een eigen garagebedrijf willen starten zijn er binnen de branche ook zzp'ers actief die zich alleen verhuren aan andere garagebedrijven.
Verzekeren als zzp'er
Als zzp'er is het belangrijk om jezelf en je onderneming goed te beschermen tegen onvoorziene risico's. Verzekeringen spelen hierbij een cruciale rol. Het is verleidelijk om als zzp'er te denken dat verzekeringen slechts extra kosten met zich meebrengen, maar in werkelijkheid vormen ze een essentieel vangnet dat je bedrijf en jezelf kan behoeden voor financiële tegenslagen.
Een van de meest fundamentele verzekeringen voor zzp'ers is de zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering dekt schade die jij of je medewerkers per ongeluk aan anderen toebrengen tijdens het uitoefenen van je werkzaamheden. Of het nu gaat om materiële schade of letselschade, de AVB verzekering biedt bescherming en voorkomt dat een onvoorziene gebeurtenis je bedrijf in financiële problemen brengt.
Daarnaast is het verstandig om na te denken over een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als zzp'er ben je kwetsbaar voor ziekte of letsel, wat direct invloed kan hebben op je inkomen. Een AOV verzekering zorgt ervoor dat je ook in moeilijke tijden een stabiel inkomen behoudt.
Tot slot is het belangrijk om de risico's die specifiek zijn voor jouw branche in overweging te nemen. Of je nu een consultant, bouwvakker of creatief ondernemer bent, er zijn vaak branche-specifieke verzekeringen die aansluiten bij jouw behoeften. Afhankelijk van het beroep en de werkzaamheden als zzp'er kan ook een BAV verzekering verplicht zijn.
Informatie over de autobranche op Mijnzzp
Binnen de autobranche hebben wij momenteel 41 verschillende beroepen opgenomen die allemaal uitgebreid omschreven zijn en voorzien zijn van één of meerdere filmpjes. Naast de beroepsomschrijving geven wij bij ieder beroep vaste belangrijke gegevens aan zoals een mogelijke opleiding, waar iemand kan werken, competenties, arbeidsmarktperspectief en arbeidsvoorwaarden. Door het breed omschrijven van de beroepen hebben wij dagelijks veel bezoekers op Mijnzzp.nl gericht op de autobranche die op zoek zijn naar informatie. Ook veel scholieren maken gebruik van onze website voor een mogelijke carrièrekeuze of spreekbeurt. De meest populaire beroepen binnen de autobranche op Mijnzzp.nl zijn momenteel de beroepen automonteur, Apk-keurmeester, wegenwachter, autohandelaar en autoverkoper.
Mijnzzp.nl