Algemene informatie over de installatietechniek
De installatietechniek bestaat uit verschillende vakgebieden die allemaal te maken hebben met het opbouwen, aanpassen of onderhouden van technische installaties. Dit betreft niet alleen reguliere loodgieterswerkzaamheden, maar ook andere werkzaamheden, zoals het opbouwen of onderhouden van roltrappen en liften of het installeren van een nieuwe meterkast. Het vakgebied installatietechniek is zeer breed te noemen en kan betrekking hebben op uiteenlopende soorten beroepen. Binnen de installatietechniek werken in Nederland ongeveer 145.000 werknemers in loondienst bij ruim 9.000 verschillende installatiebedrijven. Daarnaast werken er binnen de installatietechniek vrij veel zelfstandig ondernemers, die zich meestal prima kunnen redden als ondernemer omdat de werkzaamheden vrij specifiek te noemen zijn. De diverse specialisaties binnen de installatietechniek zijn meestal niet zomaar uit te voeren door niet opgeleide werknemers, waardoor er binnen deze branche voldoende mogelijkheden bestaan als ondernemer.
Carrièremogelijkheden binnen de installatietechniek
Binnen de installatietechniek bestaan er voldoende carrièremogelijkheden, zoals door het volgen van aanvullende opleidingen en cursussen. Daarnaast bestaan er verschillende werkzaamheden binnen de installatietechniek die alleen uitgevoerd mogen worden door gediplomeerde vakmannen of vakvrouwen. Door middel van certificaten of diploma's moeten zij kunnen aantonen dat ze over bepaalde vaardigheden of kennis beschikken. Binnen de installatietechniek is bijscholing door het volgen van extra opleidingen of cursussen erg belangrijk, omdat nieuwe technieken en mogelijkheden elkaar snel opvolgen.
Brancheverenigingen en belangenbehartigers binnen de installatietechniek
- ENVAQUA (milieu- en watertechnologie)
- Good company (vacatures techniek)
- Installektra
- Instituut voor Studie en Stimulering van Onderzoek (ISSO)
- Kiwa Technology
- Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Koude (KNVVK)
- Nederlandse kassenbouw- en installatiesector (AVAG)
- Nederlandse Lifttechnische Bedrijven (NLB)
- Nederlandse Vereniging Koudetechniek en Luchtbehandeling (NVKL)
- Nederlandse Vereniging van Luchtkanalenfabrikanten (LuKa)
- Nederlandse Vereniging voor Lift- en Roltraptechniek (VLR)
- Ondernemersplein
- Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (STEK)
- Techniek Nederland
- Voordeligste mobiele abonnementen
Starten als zelfstandig ondernemer binnen de installatietechniek
Binnen de installatietechniek zijn redelijk veel zelfstandig ondernemers actief, die verschillende vakdisciplines kunnen uitvoeren. Wie wil starten als zelfstandig ondernemer binnen de installatietechniek zal zich altijd goed moeten laten adviseren, zoals door de kamer van koophandel of eventuele belangenbehartigers binnen de branche. De meeste ondernemers binnen de installatietechniek zijn ervaren vakmannen of vakvrouwen die verschillende diensten kunnen aanbieden, afhankelijk van de specialisatie. Binnen de installatietechniek is er over het algemeen ruim voldoende werk te verkrijgen, omdat de werkzaamheden erg specifiek zijn en om de nodige kennis vragen.
Verzekeren als zzp'er
Als zzp'er is het belangrijk om jezelf en je onderneming goed te beschermen tegen onvoorziene risico's. Verzekeringen spelen hierbij een cruciale rol. Het is verleidelijk om als zzp'er te denken dat verzekeringen slechts extra kosten met zich meebrengen, maar in werkelijkheid vormen ze een essentieel vangnet dat je bedrijf en jezelf kan behoeden voor financiële tegenslagen.
Een van de meest fundamentele verzekeringen voor zzp'ers is de zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering dekt schade die jij of je medewerkers per ongeluk aan anderen toebrengen tijdens het uitoefenen van je werkzaamheden. Of het nu gaat om materiële schade of letselschade, de AVB verzekering biedt bescherming en voorkomt dat een onvoorziene gebeurtenis je bedrijf in financiële problemen brengt.
Daarnaast is het verstandig om na te denken over een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als zzp'er ben je kwetsbaar voor ziekte of letsel, wat direct invloed kan hebben op je inkomen. Een AOV verzekering zorgt ervoor dat je ook in moeilijke tijden een stabiel inkomen behoudt.
Tot slot is het belangrijk om de risico's die specifiek zijn voor jouw branche in overweging te nemen. Of je nu een consultant, bouwvakker of creatief ondernemer bent, er zijn vaak branche-specifieke verzekeringen die aansluiten bij jouw behoeften. Afhankelijk van het beroep en de werkzaamheden als zzp'er kan ook een BAV verzekering verplicht zijn.
Informatie over de installatietechniek op Mijnzzp
Binnen de installatietechniek branche op Mijnzzp hebben wij momenteel 20 beroepen opgenomen, die uitgebreid omschreven zijn en tevens voorzien zijn van één of meerdere filmpjes. Bij alle beroepen hebben wij vaste informatie opgenomen zoals mogelijke opleidingen, waar je kan werken, competenties, arbeidsmarktperspectief en arbeidsvoorwaarden. De installatietechniek branche op Mijnzzp trekt dagelijks veel bezoekers die op zoek zijn naar mogelijke opleidingen of zoeken naar algemene informatie over de branche. Ook veel scholieren bezoeken onze website regelmatig voor spreekbeurten.
Mijnzzp.nl