Algemene informatie over de onderwijs en wetenschap branche
Binnen Nederland zijn er ongeveer 7.000 scholen die onder te verdelen zijn in de volgende soorten: basisonderwijs 6.700 scholen, voortgezet onderwijs 320 scholen, beroepsonderwijs en volwasseneducatie 57 scholen, hoger beroepsonderwijs 35 scholen en 12 wetenschappelijke scholen. Binnen Nederland werken plusminus 225.000 leerkrachten in het onderwijs die als volgt zijn onder te verdelen: primair onderwijs 103.800 docenten, voortgezet onderwijs 61.900 docenten, middelbaar beroepsonderwijs 20.900 docenten, hoger beroepsonderwijs 17.300 docenten en 22.600 docenten in het wetenschappelijk onderwijs. Binnen het basisonderwijs gaan ieder jaar ongeveer 1,6 miljoen leerlingen naar school en het voortgezet onderwijs kent plusminus 915.000 leerlingen. Het hoger onderwijs kent plusminus 410.000 studenten op Hbo-niveau, 236.000 wetenschappelijke studenten en ongeveer 13.000 studenten aan open universiteiten. De Nederlandse overheid geeft per jaar 32,1 miljard euro uit aan onderwijs, cultuur en wetenschap.
Carrièremogelijkheden binnen de onderwijs en wetenschap branche
Het onderwijs kent over het algemene prima carrièremogelijkheden die wel sterk afhankelijk zullen zijn van je eigen competenties en opleidingen. Binnen het onderwijs is het heel normaal om carrière te maken, maar zijn er wel strikte regels hiervoor, zoals het volgen van de juiste opleidingen en het behalen van de juiste onderwijsbevoegdheden. Daarnaast kent het onderwijs ook het zogenaamde functiewaarderingssysteem die voor een belangrijk deel zullen bepalen hoe en wanneer je carrière kunt maken als docent. Als docent zal je in veel gevallen bijscholing moeten volgen om een volgende stap te kunnen maken. Het behalen van de eerstegraads bevoegdheid en het verder specialiseren in je eigen vakken of andere vakken zijn zeker belangrijk om aan je carrière te kunnen werken.
Opleidingen en cursussen onderwijs en wetenschap branche
Er zijn binnen Nederland zeer veel opleidingsmogelijkheden voor het onderwijs en de wetenschap. De meeste studenten zullen een opleiding volgen aan een van de Pabo scholen, maar er zijn ook zeker andere opleidingsmogelijkheden om als docent te kunnen werken. Binnen het onderwijs en de wetenschap is het gebruikelijk dat docenten ook bijscholing volgen in de vorm van een opleiding of cursus die dan ook rijkelijk aangeboden worden. Voor meer specifieke informatie over opleidingen of cursussen binnen het onderwijs of de wetenschap verwijzen wij naar de specifieke beroepen in de branche onderwijs en wetenschap.
Brancheverenigingen en belangenbehartigers binnen de onderwijs en wetenschap branche
- Algemene onderwijsbond
- Algemene vereniging schoolleiders (AVS)
- Branchevereniging voor trainen & opleiden (NRTO)
- Landelijke beroepsgroep voor begeleiders in het onderwijs (LBBO)
- Landelijk expertise centrum speciaal onderwijs
- Landelijke vereniging van studiebegeleidingsinstituten (LVSI)
- Mbo raad
- Nederlands centrum onderwijs en jeugdzorg
- Ondernemersplein
- Onderwijsraad
- Sectororganisatie voortgezet onderwijs (VOraad)
- Vereniging openbaar onderwijs (VOO)
- Vereniging Po-raad
- Voordeligste mobiele abonnementen
Starten als zelfstandig ondernemer binnen de onderwijs en wetenschap branche
Wie als ondernemer (zzp'er) in het onderwijs of beroepsonderwijs wenst te gaan werken zal over de juiste opleidingen en diploma's moeten beschikken om zich in te kunnen schrijven bij het centraal register kort beroepsonderwijs (CRKBO). Het kunnen inschrijven is voor docenten erg belangrijk om de btw-vrijstelling te mogen voeren. Daarnaast kent het onderwijs veel belangenbehartigers die wellicht startende ondernemers van de juiste informatie kunnen voorzien. Ook het inwinnen van informatie bij de kamer van koophandel en de belastingdienst is raadzaam voor startende ondernemers.
Verzekeren als zzp'er
Als zzp'er is het belangrijk om jezelf en je onderneming goed te beschermen tegen onvoorziene risico's. Verzekeringen spelen hierbij een cruciale rol. Het is verleidelijk om als zzp'er te denken dat verzekeringen slechts extra kosten met zich meebrengen, maar in werkelijkheid vormen ze een essentieel vangnet dat je bedrijf en jezelf kan behoeden voor financiële tegenslagen.
Een van de meest fundamentele verzekeringen voor zzp'ers is de zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering dekt schade die jij of je medewerkers per ongeluk aan anderen toebrengen tijdens het uitoefenen van je werkzaamheden. Of het nu gaat om materiële schade of letselschade, de AVB verzekering biedt bescherming en voorkomt dat een onvoorziene gebeurtenis je bedrijf in financiële problemen brengt.
Daarnaast is het verstandig om na te denken over een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als zzp'er ben je kwetsbaar voor ziekte of letsel, wat direct invloed kan hebben op je inkomen. Een AOV verzekering zorgt ervoor dat je ook in moeilijke tijden een stabiel inkomen behoudt.
Tot slot is het belangrijk om de risico's die specifiek zijn voor jouw branche in overweging te nemen. Of je nu een consultant, bouwvakker of creatief ondernemer bent, er zijn vaak branche-specifieke verzekeringen die aansluiten bij jouw behoeften. Afhankelijk van het beroep en de werkzaamheden als zzp'er kan ook een BAV verzekering verplicht zijn.
Informatie over de onderwijs en wetenschap branche op Mijnzzp
Binnen de branche onderwijs en wetenschap hebben wij momenteel 82 beroepen opgenomen die allemaal uitgebreid omschreven zijn. Daarnaast zijn alle beroepen voorzien van één of meerdere filmpje en vaste teksten zoals mogelijke opleidingen, waar je kan werken, competenties, arbeidsmarktperspectief en arbeidsvoorwaarden. De branche onderwijs en wetenschap trekt op Mijnzpp.nl dagelijks veel bezoekers die naar informatie of bedrijven zoeken. Ook veel studenten bezoeken de branche onderwijs en wetenschap voor mogelijke opleidingen en algemene informatie.
Mijnzzp.nl