Algemene informatie over de metaalsector
Onder de metaalsector c.q. metaalindustrie worden alle bedrijven verstaan die metaal produceren en verwerken tot producten, zoals machines en vervoersmiddelen. De metaalindustrie is dus breed te noemen en kan onderverdeeld worden in de volgende soorten bedrijven: hoogovenbedrijven, smederijen, gieterijen, staalconstructiebedrijven, machinefabrieken, scheepsbouw en de automobielindustrie. Maar ook gespecialiseerde laswerkzaamheden of andere activiteiten zoals engineering, meet- en regeltechniek behoren tot de metaalsector. In de totale metaalindustrie werken ongeveer 310.000 mensen, wat 4 procent is van de totale werkgelegenheid binnen Nederland. De arbeiders binnen de metaalindustrie zijn onder te verdelen in de volgende verschillende soorten bedrijven en aantallen: automobielindustrie 20.000 werknemers, basismetaalindustrie 21.000 werknemers, elektrotechnische industrie 46.000 werknemers, elektrische apparatenindustrie 16.000 werknemers, machine-industrie 74.000 werknemers, metaalproducentenindustrie 83.000 werknemers, reparatie en installatie van machines 33.000 werknemers en de overige transportmiddelenindustrie 19.000 werknemers. De metaalsector binnen Nederland kent ongeveer 30.000 verschillende soorten bedrijven.
Carrièremogelijkheden binnen de metaalsector
Binnen de metaalsector zijn veel bedrijven actief die, zoals eerder omschreven, samen verantwoordelijk zijn voor verschillende disciplines en vakgebieden. De metaalsector biedt zeker voldoende carrièremogelijkheden, die wel afhankelijk zullen zijn van je opleidingen en competenties. Over het algemeen zijn de werknemers binnen de metaalsector Mbo of hoger opgeleid en zijn eventuele doorgroeimogelijkheden sterk afhankelijk van je werkgever en vervolgopleidingen. Voor meer informatie over specifieke carrièremogelijkheden verzoeken wij u bij de beroepen te kijken binnen de branche metaal
Opleidingen en cursussen metaalsector
De metaalsector kent veel opleidingsmogelijkheden, die meestal op Mbo-niveau, maar ook op Hbo-niveau, beschikbaar zijn. Met een afgeronde Mbo-opleiding is het ook prima mogelijk om door te groeien tot een gerichte hbo-opleiding. Daarnaast worden er in de metaalbranche verschillende soorten cursussen aangeboden voor ervaren medewerkers op het gebied van nieuwe technieken en veiligheid. Er zijn geen specifieke voorbeelden te geven van opleidingen, omdat de branche metaal zeer breed is. Voor meer informatie verzoeken wij u bij de specifieke beroepen te kijken binnen de branche metaal, waar meer informatie over mogelijke opleidingen te vinden is.
Brancheverenigingen en belangenbehartigers binnen de metaalsector
- Aluminium centrum
- Bouwen met staal
- Federatie Metaalplaat (FDP)
- FNV metaal
- Gereedschapcentrum
- Good company (vacatures techniek)
- Koninklijke metaalunie
- Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL)
- Ondernemersplein
- Voordeligste mobiele abonnementen
Starten als zelfstandig ondernemer binnen de metaalsector
Binnen de metaalsector zijn er veel verschillende soorten beroepen in verschillende soorten vakgebieden, die niet allemaal geschikt zijn voor het zelfstandig ondernemerschap. Maar ook de metaalsector kent tegenwoordig veel zelfstandig ondernemers. Wie wenst te starten als zzp'er doet er verstandig aan zich goed voor te laten lichten door specialisten. Er zijn veel organisaties en instellingen die aankomende ondernemers kunnen helpen op verschillende gebieden, zoals de kamer van koophandel, de belastingdienst. Eventuele belangenbehartigers kunnen meestal ook nuttig zijn. Ook het inwinnen van informatie bij collega-ondernemers kan nuttig zijn, omdat deze bekend zijn met de praktijk. Het inwinnen van goede informatie kan veel problemen voorkomen.
Verzekeren als zzp'er
Als zzp'er is het belangrijk om jezelf en je onderneming goed te beschermen tegen onvoorziene risico's. Verzekeringen spelen hierbij een cruciale rol. Het is verleidelijk om als zzp'er te denken dat verzekeringen slechts extra kosten met zich meebrengen, maar in werkelijkheid vormen ze een essentieel vangnet dat je bedrijf en jezelf kan behoeden voor financiële tegenslagen.
Een van de meest fundamentele verzekeringen voor zzp'ers is de zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering dekt schade die jij of je medewerkers per ongeluk aan anderen toebrengen tijdens het uitoefenen van je werkzaamheden. Of het nu gaat om materiële schade of letselschade, de AVB verzekering biedt bescherming en voorkomt dat een onvoorziene gebeurtenis je bedrijf in financiële problemen brengt.
Daarnaast is het verstandig om na te denken over een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als zzp'er ben je kwetsbaar voor ziekte of letsel, wat direct invloed kan hebben op je inkomen. Een AOV verzekering zorgt ervoor dat je ook in moeilijke tijden een stabiel inkomen behoudt.
Tot slot is het belangrijk om de risico's die specifiek zijn voor jouw branche in overweging te nemen. Of je nu een consultant, bouwvakker of creatief ondernemer bent, er zijn vaak branche-specifieke verzekeringen die aansluiten bij jouw behoeften. Afhankelijk van het beroep en de werkzaamheden als zzp'er kan ook een BAV verzekering verplicht zijn.
Informatie over de metaalsector op Mijnzzp
Binnen de branche landbouw en tuinbouw op Mijnzzp.nl hebben wij momenteel ruim 36 beroepen opgenomen, die uitgebreid omschreven zijn en tevens voorzien zijn van één of meerdere filmpjes. Ook hebben wij vaste teksten opgenomen bij alle beroepen zoals mogelijke opleidingen, waar je werkzaam kan zijn, competenties, arbeidsmarktperspectief en arbeidsvoorwaarden. De populairste beroepen binnen de branche metaal zijn op Mijnzzp.nl momenteel de beroepen edelsmid, goudsmid, zilversmid, staalconstructeur, lasser en het beroep liftmonteur. De branche metaal is wellicht niet de grootste branche op Mijnzzp.nl, maar trekt dagelijks wel veel bezoekers. Ook scholieren maken veelvuldig gebruik van Mijnzzp.nl voor een eventuele opleiding of spreekbeurt.
Mijnzzp.nl