Algemene informatie over de detailhandel
Binnen de detailhandel in Nederland zijn er ongeveer 450.000 mensen werkzaam en zijn er ongeveer 101.000 winkels. De totale omzet van de detailhandel exclusief btw bedraagt jaarlijks ongeveer 95 miljard euro. Er zijn verschillende vormen van detailhandel mogelijk zoals in winkels, webwinkels en ambulante handel. Ambulante handel is de verkoop op weekmarkten. De detailhandel is de belangrijkste sector als het om consumptiegoederen gaat. De detailhandel is goed voor ongeveer 7 procent van de totale werkgelegenheid in Nederland. Onder detailhandel wordt geen groothandel verstaan omdat de groothandel op het bedrijfsleven gericht is. De detailhandel bestaat voor ongeveer 95 procent uit kleinere ondernemingen waar minder dan 10 personen werkzaam zijn. De totale btw-opbrengst van de detailhandel in Nederland bedraagt ongeveer 14 miljard euro per jaar.
Carrièremogelijkheden binnen de detailhandel
De carrièremogelijkheden binnen de detailhandel zijn over het algemeen beperkt en zijn zeker afhankelijk van competenties, opleidingen en werkgever. Met alleen een Mbo-diploma is het doorgaans lastig om door te kunnen groeien binnen de detailhandel. Wie echt carrière wil maken binnen de detailhandel zal minimaal een hbo-opleiding moeten afronden en een leidinggevende functie moeten bekleden. Ook kan je natuurlijk vroeg of laat een eigen winkel beginnen wanneer je voldoende ervaring en kennis hebt opgedaan. Carrière maken binnen de detailhandel is eigenlijk alleen mogelijk bij de grotere ketens en warenhuizen.
Opleidingen en cursussen detailhandel
Om in de detailhandel te kunnen werken is een Mbo-diploma over het algemeen voldoende. Via de Mbo-scholen zijn er verschillende opleidingen te volgen die je klaarstomen voor de detailhandel. Er worden jaarlijks zeer veel uiteenlopende cursussen en trainingen aangeboden, bedoeld voor mensen die actief zijn binnen de detailhandel. Een goede cursus is bijvoorbeeld de cursus verkooptechniek of een veiligheidscursus. Ook voor het management zijn er over het algemeen voldoende cursussen voorhanden gericht op de detailhandel en personeel.
Brancheverenigingen en belangenbehartigers binnen de detailhandel
- Detailhandel info
- INRETIAL (sport, kleding, mode)
- NSO (tabaksdetailhandel)
- Ondernemersplein
- Raad Nederlandse detailhandel (RND)
- Volwassenenonderwijs
- Voordeligste mobiele abonnementen
Starten als zelfstandig ondernemer binnen de detailhandel
Het starten als zelfstandig ondernemer met een eigen winkel is voor velen een droom. Helaas stoppen er, binnen een paar jaar, ook weer veel winkeliers mee, omdat het runnen van een winkel toch niet zo eenvoudig is als vooraf wordt gedacht. Voor het starten van een winkel zijn doorgaans geen diploma's of andere zaken nodig, maar de concurrentie is zeer groot en niet alleen visueel aanwezig. Ook de concurrentie via de vele webshops is tegenwoordig niet meer te onderschatten. Steeds meer wordt er besteld via internet en vervolgens thuis bezorgd. De overheadkosten voor een webshop zijn een stuk lager dan een echte winkel omdat lasten als huur en personeel vervallen of beduidend lager zijn. Wie vandaag de dag nog een winkel wil starten zal eerst een uitgebreid marktonderzoek moeten uitvoeren zodat de concurrentie duidelijk in beeld komt. Ook het starten van een webwinkel is overigens niet zo eenvoudig, omdat op het internet inmiddels ook zeer grote partijen actief zijn met grote reclamebudgetten.
Verzekeren als zzp'er
Als zzp'er is het belangrijk om jezelf en je onderneming goed te beschermen tegen onvoorziene risico's. Verzekeringen spelen hierbij een cruciale rol. Het is verleidelijk om als zzp'er te denken dat verzekeringen slechts extra kosten met zich meebrengen, maar in werkelijkheid vormen ze een essentieel vangnet dat je bedrijf en jezelf kan behoeden voor financiële tegenslagen.
Een van de meest fundamentele verzekeringen voor zzp'ers is de zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering dekt schade die jij of je medewerkers per ongeluk aan anderen toebrengen tijdens het uitoefenen van je werkzaamheden. Of het nu gaat om materiële schade of letselschade, de AVB verzekering biedt bescherming en voorkomt dat een onvoorziene gebeurtenis je bedrijf in financiële problemen brengt.
Daarnaast is het verstandig om na te denken over een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als zzp'er ben je kwetsbaar voor ziekte of letsel, wat direct invloed kan hebben op je inkomen. Een AOV verzekering zorgt ervoor dat je ook in moeilijke tijden een stabiel inkomen behoudt.
Tot slot is het belangrijk om de risico's die specifiek zijn voor jouw branche in overweging te nemen. Of je nu een consultant, bouwvakker of creatief ondernemer bent, er zijn vaak branche-specifieke verzekeringen die aansluiten bij jouw behoeften. Afhankelijk van het beroep en de werkzaamheden als zzp'er kan ook een BAV verzekering verplicht zijn.
Informatie over de detailhandel op Mijnzzp
Binnen de detailhandelsbranche hebben wij momenteel ruim 58 beroepen zeer breed omschreven en voorzien van één of twee filmpjes. Naast de algemene informatie hebben wij ook vaste informatie opgenomen zoals mogelijke opleidingen, waar iemand kan werken, competenties, arbeidsmarktperspectief en arbeidsvoorwaarden. De detailhandelsbranche op Mijnzzp.nl trekt dagelijks veel bezoekers die naar specifieke informatie zoeken of bedrijven. De populairste beroepen voor de detailhandel zijn momenteel filiaalleider, verkoopspecialist, regiomanager, juwelier en caissière. Ondanks dat een winkelier zichzelf niet snel een zzp'er zal noemen hebben wij toch alle beroepen binnen de detailhandel opgenomen. Het beroep middenstander staat overigens ook in de branche detailhandel. Voor webshops hebben wij het beroep internetondernemer opgenomen in de branche computer en internet.
Mijnzzp.nl