Algemene informatie over de gezondheid- en welzijnsbranche
Binnen de totale gezondheid- en welzijnsbranche werken ongeveer 1,42 miljoen mensen waaronder 291.000 mensen in ziekenhuizen en specialistenpraktijken, 94.000 in de geestelijke gezondheidszorg, 172.000 in de gehandicaptenzorg, 24.000 mensen in huisartspraktijken, 24.000 mensen in tandartspraktijken, 30.000 mensen in paramedische praktijken, 439.000 mensen in de ouderenzorg, 38.000 mensen in het beleid en beheer en in de overige welzijnszorg werken nog eens 307.000 mensen. Binnen de totale gezondheid- en welzijnsbranche werken ongeveer 178.000 mensen als zzp'er. De grootste groep zelfstandig ondernemers in de gezondheid- en welzijnsbranche is te vinden bij de paramedische praktijken met een aantal van 40.000. Binnen de verpleging en verzorging werken hoofdzakelijk vrouwen. De totale kosten van de gezondheidszorg bedragen ongeveer 95 miljard euro per jaar.
Carrièremogelijkheden binnen de gezondheid- en welzijnsbranche
Binnen de gezondheid- en welzijnsbranche zijn er zeer veel carrièremogelijkheden afhankelijk van opleidingen en competenties. Over het algemeen is het doorgroeien binnen de gezondheid- en welzijnsbranche niet mogelijk zonder de juiste opleidingen omdat de wettelijke regels binnen de branche zeer strikt zijn. Binnen de gezondheid- en welzijnsbranche kun je op verschillende niveaus werkzaam zijn vanaf het mbo tot een universitaire opleiding. Daarnaast kent de branche ook zeer veel zelfstandig ondernemers in verschillende vakgebieden.
Opleidingen en cursussen gezondheid- en welzijnsbranche
Er zijn zeer veel opleidingsmogelijkheden en cursussen te vinden voor de gezondheid- en welzijnsbranche die op Mbo-niveau, Hbo-niveau of universitair niveau kunnen zijn. Daarnaast worden er door verschillende belangenorganisaties jaarlijks vele opleidingen en cursussen aangeboden voor bestaand personeel. Binnen de gezondheid- en welzijnsbranche is het bijblijven door het volgen van de juiste opleidingen zeer belangrijk.
Brancheverenigingen en belangenbehartigers binnen de gezondheid- en welzijnsbranche
- Actiz (organisatie van zorgondernemers)
- Branchevereniging kleinschalige zorg
- GGZ Nederland
- KNMS (medische zorg)
- Nationale zorggids
- NVAB (arbeids- en bedrijfsgeneeskunde)
- Ondernemersplein
- SAN (medische diagnostiek)
- Sociaal Werk Nederland
- Spot
- Volwassenenonderwijs
- Voordeligste mobiele abonnementen
Starten als zelfstandig ondernemer binnen de gezondheid- en welzijnsbranche
Binnen de gezondheid- en welzijnsbranche zijn er veel zelfstandig ondernemers, maar zeker nog niet in alle vakgebieden. De meeste zelfstandig ondernemers in de gezondheid- en welzijnsbranche zijn te vinden onder de paramedische praktijken. Wie als zzp'er wenst te beginnen doet er verstandig aan eerst de juiste informatie te vergaren bij verschillende instanties zoals de kamer van koophandel en de belastingdienst. Daarnaast zijn er ook voldoende belangenbehartigers te vinden die starters kunnen informeren.
Verzekeren als zzp'er
Als zzp'er is het belangrijk om jezelf en je onderneming goed te beschermen tegen onvoorziene risico's. Verzekeringen spelen hierbij een cruciale rol. Het is verleidelijk om als zzp'er te denken dat verzekeringen slechts extra kosten met zich meebrengen, maar in werkelijkheid vormen ze een essentieel vangnet dat je bedrijf en jezelf kan behoeden voor financiële tegenslagen.
Een van de meest fundamentele verzekeringen voor zzp'ers is de zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering dekt schade die jij of je medewerkers per ongeluk aan anderen toebrengen tijdens het uitoefenen van je werkzaamheden. Of het nu gaat om materiële schade of letselschade, de AVB verzekering biedt bescherming en voorkomt dat een onvoorziene gebeurtenis je bedrijf in financiële problemen brengt.
Daarnaast is het verstandig om na te denken over een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als zzp'er ben je kwetsbaar voor ziekte of letsel, wat direct invloed kan hebben op je inkomen. Een AOV verzekering zorgt ervoor dat je ook in moeilijke tijden een stabiel inkomen behoudt.
Tot slot is het belangrijk om de risico's die specifiek zijn voor jouw branche in overweging te nemen. Of je nu een consultant, bouwvakker of creatief ondernemer bent, er zijn vaak branche-specifieke verzekeringen die aansluiten bij jouw behoeften. Afhankelijk van het beroep en de werkzaamheden als zzp'er kan ook een BAV verzekering verplicht zijn.
Informatie over de gezondheid- en welzijnsbranche op Mijnzzp
Binnen de gezondheid- en welzijnsbranche hebben wij momenteel 154 beroepen uitgebreid omschreven staan met één of twee filmpjes. Daarnaast hebben wij bij alle beroepen vaste teksten opgenomen zoals mogelijke opleidingen, waar je kan werken, competenties, arbeidsmarktperspectief en arbeidsvoorwaarden. De branche gezondheid- en welzijnsbranche trekt dagelijks veel bezoekers die informatie of bedrijven zoeken. Ook veel scholieren maken gebruik van onze website voor een mogelijke opleidingskeuze of spreekbeurt. De populairste beroepen op Mijnzzp.nl in de gezondheid- en welzijnsbranche zijn momenteel de beroepen gewichtsconsulent, budgetcoach, voedingsassistent, masseur en het beroep doktersassistent.
Mijnzzp.nl