Het zou goed zijn als ouders meer met hun kinderen praten over de risico’s van het gebruik van drugs tijdens het uitgaan. Omdat ouders vaak niet op de hoogte zijn van uitgaansdrugs, gebeurt dat nu te weinig. Dat heeft staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) donderdag gezegd op het congres dat speciaal voor gemeenten en professionals is georganiseerd over drugs.
Van Rijn: 'Een pilsje en wellicht een joint: daarmee hebben ouders in Nederland zelf nog wel enige ervaring. Daarover komt een gesprek met de kinderen vaak als vanzelf op gang. Maar de tijden zijn anders, de drugs zijn anders. Ouders hebben vaak geen idee of hun kind harddrugs gebruikt of in een omgeving zit waar het normaal wordt gevonden om een pilletje te nemen, omdat zij dat niet herkennen uit hun eigen jeugd. Dat kan een goed gesprek nogal in de weg staan, terwijl het juist in die gevallen essentieel is dat er wel gepraat wordt.'
Uw kind en uitgaansdrugs
Hoe begin je zo'n gesprek? En op welke leeftijd werkt dat het best? Die informatie vinden ouders en andere geïnteresseerden op de website www.uwkindenuitgaansdrugs.nl. Volgens Van Rijn is het van groot belang dat ouders deze gesprekken aangaan, omdat de Rijksoverheid en andere partijen zoals scholen, weliswaar veel kunnen doen en doen op het gebied van voorlichting, maar de taak en invloed van ouders nooit kunnen vervangen.
handreiking evenementen
Ouders staan natuurlijk niet alleen. Naast de overheid en scholen hebben ook gemeenten een belangrijke rol in het tegengaan van drugsgebruik door jongeren. Het meeste gebruik van xtc en cocaine gebeurt tijdens het uitgaan en bijvoorbeeld bij bezoek aan festivals. Gemeenten verlenen vergunningen aan festivals. Via vergunningen kunnen gemeenten regelen dat een evenement zo veilig en gezond mogelijk verloopt. Zonder incidenten met drugs en alcohol. Om ervoor te zorgen dat gemeenten niet zelf het wiel hoeven uitvinden, verschijnt vandaag de Handreiking evenementen.
Mijnzzp.nl