Uit onderzoek is gebleken dat de gemiddelde schuld per restaurant is opgelopen tot €90.204.-
Nederlandse restaurants bouwen steeds meer schulden op. Uit onderzoek - onder 1200 restaurants - uitgevoerd door culinaire platform WijnSpijs.nl - blijkt dat de gemiddelde schuld per restaurateur is opgelopen tot €90.204.-. Het aflossen van deze schulden is een meerjarenplan. Restaurants verwachten minimaal 2 jaren nodig te hebben om de schulden af te lossen.
De totale schuld in de horeca is opgelopen tot €2.967.711.600. De meest recente routekaart van de Rijksoverheid geeft geen ruimte voor ondernemerschap en zorgt ervoor dat de schuldenberg van restaurants en horeca verder toeneemt. WijnSpijs en KHN Nederland roepen op om in te zetten op grootschalig testen in de horeca als een van de oplossingen om de groei van de schuldenberg te stoppen. De huidige steunmaatregelen zijn onvoldoende om de schulden te dragen. De gepresenteerde routekaart is een doodsteek voor een groot deel van de restaurants. Volgens KHN, "geeft zo'n 50% van de horecaondernemers aan het niet langer dan zes maanden meer vol te houden."
Wouter Dijkstra, directeur van WijnSpijs geeft aan dat: "het onderzoek gaat over de oplopende schuldenberg, het interen op het eigen vermogen is niet onderzocht. Vele schrijnende verhalen zijn inmiddels tot ons gekomen. Het verkopen van een woonhuis om personeel te betalen is een exemplarisch en schrijnend voorbeeld van de situaties waarin veel horeca-ondernemers zich bevinden."
Mijnzzp.nl