Emmen – De Young Business Award piekte twee maanden geleden gigantisch met een spectaculaire finale in het voetbalstadion van FC Emmen. Winnaar Bioboxx vetrok enkele weken later voor een succesvolle handelsmissie naar India met minister-president Mark Rutte en de mannen achter de stichting Young Business Award kijken tevreden terug op het succesvolle evenement voor startups.
Bij startups heeft men in Nederland een beeld van jonge druistige en puistige ondernemers. Maar tijdens de finale van de Young Business Award op dinsdag 19 mei won senior Harry de Jonge (van Bioboxx) de kristallen award. Een merkwaardige uitkomst? Welnee, het vertelt wellicht dat ook oudere ondernemers in het spoor van hun jonge voorbeelden steeds meer kansen zien die deze snelle tijd biedt. “Het landschap van de startups lijkt zicht te verbreden in Drenthe en dit is een mooie ontwikkeling”, aldus Stef Brandsema. Bij de stichting Young Business Award staat overigens ook het “jonge bedrijf” centraal, waarbij de leeftijd van de ondernemers geen enkele rol speelt.
In vergelijking met de start van de Young Business Award vorig jaar lijkt deze club de startersdynamiek in Zuidoost- Drenthe aangewakkerd te hebben. Het gaat bij de Young Business Award niet alleen om de finalisten, het gaat om het startersklimaat in het gebied. “Al vinden wij het natuurlijk prachtig dat er vanuit Drenthe ambitieuze en schaalbare bedrijven met goede plannen presenteerden”, aldus Niels Palmers. Naast de winnaar Bioboxx waren dit in elk geval prachtige bedrijven als Thuiszorgvinden.nl en Lounge13. Maar veel belangrijker voor Emmen en haar omgeving is dat de wedstrijd in totaal zo’n dertig inschrijvingen telde en de zaal in het FC Emmen stadion tot de nok toe gevuld was met geïnteresseerden.
Het starteravontuur leeft al veel meer dan een jaar geleden en dat is precies wat de jonge ondernemers achter de Young Business Award willen bereiken. Voor volgend jaar heeft de Young Business Award het doel om het startersklimaat in de hele provincie Drenthe te stimuleren. Waarbij de stichting graag de verbinding zoekt tussen de al bestaande netwerken in plaatsen als Assen, Emmen, Hoogeveen en Meppel. De stichting heeft de ambitie om het evenement voor startups (inclusief haar randactiviteiten) op te schalen met voorrondes door heel Drenthe, gevolgd door wederom een spectaculaire finale in Emmen. Hoeveel vooronders en waar deze georganiseerd worden is voor als nog niet bekend. “Vanuit onze kant is de ambitie er. Momenteel zijn wij vanuit de organisatie met verschillende partijen in gesprek om de behoefte vanuit de markt in kaart te brengen. Op basis van deze behoefte en de daadwerkelijke draagkracht van partners en stakeholders gaan wij kijken hoe een vervolg van de Young Business Award in heel Drenthe gerealiseerd kan worden”, aldus Stef Brandsema.
De ambitie van de Young Business Award is om voor het komende jaar naast de goed bezochte evenementen een traject op te bouwen voor de startende bedrijven. “Wij willen de startup van vandaag helpen de Google van morgen te worden”, aldus Niels Palmers. Hierin wil de organisatie niet louter de onderscheiding: “Young Buinsess Award” uitreiken maar echt een toegevoegde waardevormen om de startups van vandaag door te laten groeien naar de toonaangevende bedrijven van morgen.
In het afgelopen kwartaal van dit jaar boerden Nederlandse startups goed: er werd voor in totaal 101 miljoen euro aan investeringsgeld binnengehengeld. Het investeringsgeld wordt door startups gebruikt om te groeien en zorgt vaak voor nieuwe micro economieën en arbeidsplaatsen in de regio. De provincie Drenthe is momenteel bezig met een inhaalslag op het gebied van startups, al is er nog een lange weg te gaan. “Ik denk dat we met de Young Business Award serieus bijdragen aan een beter startersklimaat in onze regio. En daar doen we het voor”, aldus Wim Beekmand (juryvoorzitter Young Business Award 2015).
Foto: (Van links naar rechts) Stef Brandsema, Niels Palmers en Roy Rocks
Mijnzzp.nl