Team Mijnzzp

ZZP of loondienst

Met de start van de handhaving van de Wet DBA verandert er veel voor zzp’ers. Laten we bij het begin beginnen. De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties werd in 2016 ingevoerd om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Door onduidelijkheid over wat een dienstverband precies inhoudt, werd handhaving tijdelijk opgeschort. Schijnzelfstandigheid betekent dat iemand als zzp’er werkt, terwijl die eigenlijk in loondienst hoort te zijn. Vanaf 1 januari 2025 is de Belastingdienst weer begonnen met handhaven.

De nieuwe regels hebben impact op opdrachtgevers en zzp’ers. Zo moeten zzp’ers aantonen dat ze echt ondernemer zijn en niet onder het ‘gezag’ van een opdrachtgever vallen. Sectoren zoals de zorg lopen meer risico op schijnzelfstandigheid, terwijl de bouwsector vanwege tijdelijke en specialistische opdrachten gunstiger is voor zzp’ers.

Veel zzp’ers vragen zich af of ze terug moeten naar loondienst, of wat voordeliger is. De nieuwe regels voor ZZP is ingegaan per 2025. Overweeg de voor- en nadelen goed. Hieronder vind je een overzicht van beide opties.

Voordelen en nadelen als zzp’er:

Wanneer je kiest voor zzp-schap, heb je meer controle over je werk en kun je opdrachten kiezen die bij je passen. Deze vrijheid kan leiden tot meer variatie en voldoening in je werk. Je bepaalt bovendien zelf je tarief, wat betekent dat je in sommige gevallen meer kunt verdienen dan in loondienst. Daartegenover staat dat je als zzp’er zelf verantwoordelijk bent voor zaken zoals pensioenopbouw, verzekeringen en het opbouwen van buffers voor ziekte of werkloosheid. Ook heb je geen recht op een werkloosheidsuitkering, vakantiegeld of doorbetaling bij ziekte. Hoewel zzp-schap aantrekkelijk kan zijn vanwege fiscale voordelen, zoals aftrekposten voor zakelijke kosten en reiskosten, moet je hier ook genoeg inkomen tegenover zetten om deze kosten en risico’s te dekken. Het antwoord op de vraag “verdien je meer als zzp’er?” hangt sterk af van je tarief, je opdrachten en hoe goed je je financiële zaken regelt.

Voordelen en nadelen in loondienst:

Werknemers hebben minder autonomie in hun werk, omdat de werkgever de richting van taken bepaalt. Daar staat een sociaal vangnet tegenover: doorbetaling bij ziekte, recht op werkloosheidsuitkering, een vast maandsalaris, vakantiegeld en een pensioenregeling. Deze zekerheden zorgen ervoor dat je in loondienst minder financiële risico’s loopt. Wel ontbreekt de vrijheid om je eigen financiële situatie te beheren en kun je geen gebruik maken van fiscale voordelen zoals aftrekposten. Hoewel je gemiddeld minder kunt verdienen dan in zzp-schap, heb je met loondienst vaak meer stabiliteit, wat voor velen aantrekkelijk is.

Wat is voordeliger: zzp of loondienst?

Of zzp of loondienst beter is, hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren en situatie. Zzp’ers kunnen profiteren van flexibiliteit, vrijheid en soms hogere inkomsten, maar dragen meer risico en verantwoordelijkheden. Werknemers in loondienst hebben minder vrijheid, maar genieten van zekerheid en een sociaal vangnet. Het is belangrijk om de nadelen van zowel zzp als loondienst goed af te wegen en te bepalen wat beter bij jouw levensstijl en financiële doelen past.

Ben jij benieuwd of je al voldoet aan de eisen als zzp’er of welke veranderingen jij moet doorvoeren? Doe de check op zzpcheck.nl. Met slechts 11 vragen krijg je direct inzicht in jouw status als zzp’er. Naast de resultaten ontvang je gratis tips in een whitepaper per e-mail.

De inhoud van dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van mijnzzp.nl

Mijnzzp.nl

Zzp-ers en advertenties