Inmiddels heb je de eerste fase doorlopen; het bedrijf staat en draait! Mogelijk heb je zelfs al een paar personeelsleden aangenomen, draait de marketingmachine overuren om nieuwe klanten te werven en heb je de productiecapaciteit al van een upgrade voorzien. Nu is het zaak om de volgende stap te zetten. Bij het zetten van de volgende stap loop je al snel tegen uitdagingen aan, waar je mogelijk niet eerder mee te maken hebt gehad. Om producten sneller te kunnen leveren aan klanten, wil je wellicht met een eigen voorraad gaan werken. Dit betekent dat je werkkapitaal nodig hebt om leveranciers te kunnen bekostigen. Je kunt niet wachten tot producten daadwerkelijk verkocht zijn. Overweeg in zo’n situatie het aanvragen van een bedrijfsfinanciering. Zo heb je altijd voldoende werkkapitaal. In dit artikel vind je meer uitdagingen die opspelen als je bedrijf groeit.
#1: bekostiging van een hogere capaciteit
Als bedrijf groeien betekent vaak dat het personeelsbestand of bijvoorbeeld de productiecapaciteit moet worden uitgebreid. Voor een webwinkel geldt dat men, zoals in de inleiding van dit artikel genoemd, een eigen voorraad aan wil houden om klanten sneller te kunnen bedienen. Dergelijke stappen brengen hoge kosten met zich mee, welke veel groeiende ondernemers niet volledig vanuit het bedrijfsvermogen kunnen bekostigen. Het aanvragen van een zakelijke lening bij Floryn is een van de opties die je hebt. Een dergelijke lening los je in maximaal vijf jaar af, wat voorkomt dat de aflossing te lang op de winst van je organisatie blijft drukken.
#2: verlies van kennis door uitstroom medewerkers
Sommige medewerkers zullen mogelijk al vanaf de start van je onderneming betrokken zijn geweest bij het bedrijf. Nu het bedrijf groeit en het personeelsbestand steeds groter wordt, kan het voor hen een moment zijn om het bedrijf te verlaten. Dit betekent voor jou als ondernemer dat er mogelijk veel kennis verloren gaat. Deze ervaren krachten weten van de hoed en de rand, terwijl het voor beginnende collega’s vaak nog erg zoeken is. Voorkom een dergelijke situatie door voortdurend in te zetten op kennisdeling. Laat ervaren krachten regelmatig een presentatie geven over projecten waarbij zij betrokken zijn. Vergeet ook de nieuwe collega’s hun inzichten niet te laten delen. Het kan helpen processen efficiënter in te richten.
#3: taken overdragen aan anderen in het bedrijf
Voorheen deed je alles binnen het bedrijf zelf. Je nam zelf personeel aan, je betaalt de lonen van medewerkers zelf uit en je volgde de productie en verkoop op de voet. Nu je bedrijf fors groter geworden is, wordt dit steeds lastiger. Het is daarom een verstandige keuze om een aantal van je taken over te dragen aan iemand anders binnen je organisatie. Makkelijk is dit doorgaans niet! Hoe weet je immers zeker of het bedrijf wel goed blijft functioneren, als je geen zicht meer hebt op sommige processen? Toch is het een belangrijke stap, die je bedrijf uiteindelijk verder zal helpen. Laat je vooraf adviseren door een ervaren ondernemer, over de wijze waarop je de bedrijfsstructuur vorm kunt geven.
In samenwerking met floryn.com
Mijnzzp.nl