Voordat je aan de slag kan als zzp'er met je eigen bedrijf dien je, je in het merendeel van de gevallen in te schrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Vroeger was het inschrijven bij de KvK eigenlijk een koud kunstje. Tegenwoordig is het zo dat de Kamer van Koophandel toch wat strenger beoordeelt. Wanneer je zelf reeds twijfelt of je wel of geen inschrijving kan bekomen is het wellicht de moeite waard om eerst even telefonisch contact op te nemen. Op deze manier voorkom je namelijk dat je heel wat tijd en moeite gaat investeren in je aanvraag terwijl die mogelijk toch geen kans op slagen heeft. Op deze pagina hebben we alvast drie vaak gestelde vragen met betrekking tot de KvK inschrijving voor je uitgezocht en beantwoord.
Inhoudsopgave
Handelsregister KvK
• Buitenlander en inschrijven bij de Kamer van Koophandel?
Wie dient er zich allemaal in te schrijven bij de KvK?
Handelsregister KvK
In het handelsregister van de KvK wordt een behoorlijke hoeveelheid aan informatie opgenomen. In eerste instantie wordt er natuurlijk opgenomen wat een onderneming precies doet, maar dat is lang niet alles. Daarnaast worden bijvoorbeeld ook de contactgegevens opgenomen en geldt dat eveneens voor de persoon die een volmacht heeft over de vennootschap, etc. Is er sprake van eventuele nevenvestigingen? Dan worden ook deze vermeld.
Het is altijd mogelijk dat een zzp’er op een zeker ogenblik in financiële moeilijkheden terecht komt waardoor deze genoodzaakt is om diens onderneming stop te zetten. Concreet betekent dit in de praktijk dat het bedrijf de boeken neerlegt waardoor er sprake is van een faillissement. Gebeurt dit? Dan zul je in het handelsregister van de KvK eveneens zien verschijnen wie de curator is die werd aangesteld om het faillissement af te handelen.
Buitenlander en inschrijven bij de Kamer van Koophandel?
Niet alleen voor Nederlanders geldt dat ze een zelfstandige activiteit in Nederland kunnen beoefenen. Ook buitenlanders kunnen zich inschrijven bij de KvK. Voor buitenlandse eenmanszaken die niet beschikken over een vestiging in Nederland geldt dat zij over de mogelijkheid beschikken om zich in te schrijven in het handelsregister indien zij ondernemingsactiviteiten uitvoeren in Nederland. Het algemene advies van de KvK is wel om in deze situatie eerst even voorafgaand aan de registratie met hen contact op te nemen. Maak als zzp'er ook gebruik van een online software om de boekhouding bij te houden.
Goed voorbereid starten als zzp'er:
Wie dient er zich allemaal in te schrijven bij de KvK?
Op datum van 1 juli 2008 werd de nieuwe handelswet doorgevoerd. Deze nieuwe handelswet heeft duidelijk gemaakt dat het voor alle ondernemingen evenals rechtspersonen in Nederland bij wet verplicht is om zich in te schrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Het handelsregister doet vanaf dit ogenblik dienst als de zogenaamde basisregistratie voor zowel ondernemingen als rechtspersonen in Nederland.
De bijkomstige vraag is natuurlijk wanneer je de inschrijving precies moet regelen. Wel, dat dient bij voorkeur te gebeuren binnen de periode voorafgaand aan de daadwerkelijke start van de onderneming. Eventueel mag dit nog uitlopen tot in de week na de start. Ben je uiteindelijk te laat met je inschrijving, bijvoorbeeld omdat je al bezig bent met het beoefenen van een professionele activiteit? Dat ontslaat je uiteraard niet van de verplichting om je alsnog in te schrijven. Hou er financieel ook nog rekening mee dat je als ondernemer altijd de verantwoordelijkheid draagt voor de correctheid van je gegevens in het handelsregister.
Het laten inschrijven van je bedrijf is niet moeilijk. Het is wel belangrijk om na te denken over de rechtsvorm en de naam van de onderneming.
Ook zul je na het inschrijven de boekhouding moeten bijhouden. Dat is voor alle ondernemers verplicht. Maak hiervoor gebruik van online boekhouden.
Lees ook ons artikel: Boekhouding voor startende ondernemers
Mijnzzp.nl