Het zijn niet alleen grote bedrijven die met cybercrime te maken krijgen. Als zzp'er loop je net zo goed risico dat er data verdwijnen of dat je geld wordt ontvreemd. Cybercrime komt de laatste jaren steeds vaker voor en is op verschillende manieren van toepassing. Je kan als ondernemer aan de hand van 4 simpele tips voor cybersecurity in elk geval een barrière opwerpen. Daarmee loop je minder risico om slachtoffer te worden van cybercrime.
Inhoudsopgave
• Verander je wachtwoorden
Stel twee factor authenticatie in
• Wees zuinig met gebruik van je creditcard
• Trap niet in phishingmails
Verander je wachtwoorden
Ben jij iemand die voor elke toegang waarvoor een wachtwoord is vereist dezelfde combinatie invoert? Dan loop je zeker een risico, want als er dan een wachtwoord wordt gehackt, geeft dat de cybercrimineel vrij spel. Begin daarom met het wijzigen van je wachtwoorden en maak daarbij als zzp'er een onderscheid tussen zakelijk en privé. Creëer unieke combinaties van letters, cijfers en tekens, maar maak het niet te gemakkelijk. Gebruik bijvoorbeeld geen geboortedata of namen. Het is wel handig om een wachtwoordmanager te gebruiken dan hoef je niet alle verschillende combinaties te onthouden.
Stel twee factor authenticatie in
Het is voor alle accounts waar dat mogelijk is aan te raden om twee factor authenticatie in te voeren. Dat is een dubbele beveiliging en je logt dan in met een wachtwoord of vingerafdruk in combinatie met een code die je bijvoorbeeld op je mobiel krijgt. Bijna alle bekende websites en apps maken tegenwoordig gebruik van twee factor authenticatie. Dit is een goede manier om je accounts extra te beveiligen.
Wees zuinig met gebruik van je creditcard
Creditcards zijn gevoelig voor cybercrime en regelmatig duikt in het nieuws op dat er gegevens van creditcardhouders zijn gelekt. Het is doorgaans wel veilig om een creditcard te gebruiken voor online betalingen, maar het is ideaal als je geen gegevens hoeft achter te laten. Betaal daarom via iDEAL of via PayPal als dat tot de mogelijkheden behoort. PayPal is overigens aan je creditcard te koppelen, maar in dat geval hoef je bij een betaling geen gegevens achter te laten.
Trap niet in phishingmails
Phishingmails zorgen voor veel schade in het betaalverkeer en deze mails zijn altijd aan de orde van de dag. Ontvang je een mail van een bedrijf of instantie klik dan nooit zomaar klakkeloos op een link, maar check waar het bericht vandaan komt. Of bezoek de website rechtstreeks via je browser.
Lees ook ons artikel: Spookfactuur ontvangen: wat moet je doen?
Mijnzzp.nl