Wat voor type bedrijf je ook hebt, een auto voor je zaak is vaak onmisbaar. Als je naar klanten gaat wil je een representatief vervoersmiddel, om een goede indruk te maken. Wanneer je ook nog eens materialen mee moet nemen, wordt het eisenlijstje voor je nieuwe auto nog wat langer. Toe aan een nieuwe bedrijfsauto? Gebruik deze zeven tips om jouw perfecte vervoermiddel aan te schaffen.
1. Weet wat je wil
Ga je op zoek naar een auto? Dan zal je al snel merken dat het aanbod groot is. Of je nu een sedan zoekt, een hatchback of een bedrijfsbus: er valt genoeg te kiezen. Aan de ene kant is dat heel fijn, aan de andere kant kan dat het kiezen juist extra lastig maken. Om die proces te vergemakkelijken is het belangrijk om vooraf duidelijk te hebben wat je wil. Aan welke eisen moet jouw auto voldoen? Denk bijvoorbeeld na over kleur, merk en model. Stel jezelf ook de vraag hoeveel ruimte de auto moet hebben. Neem je veel spullen mee, of neem je alleen je laptop mee? Door eerst dit lijstje op te stellen en daarna pas te gaan zoeken wordt het al een stuk overzichtelijker.
2. Koop tweedehands
Ondernemers denken nog weleens dat ze alleen met het nieuwste van het nieuwste indruk kunnen maken. Een gloednieuwe auto hoort daarbij. Alleen is het helemaal niet nodig om een nieuw exemplaar te kopen. Je kunt ook een occasion kopen. Ten eerste zijn occasions veel voordeliger geprijsd dan nieuwe auto’s. En ten tweede hoeft de kwaliteit van zo’n tweedehands bedrijfsauto niets onder te doen voor die van een nieuw exemplaar. Houd er wel rekening mee dat het aanbod occasions nog veel groter is dan het aanbod nieuwe auto’s, waardoor het keuzeproces lastiger kan verlopen. Het opstellen van een wensenlijstje is in dit geval dus extra belangrijk. Goed om te weten: uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal bestelbussen in Nederland nog jaarlijks toeneemt. Ook in deze categorie voertuigen is dus een groot aanbod occasions te vinden.
3. Regel verstand van zaken
Heb je verstand van je eigen zaken, maar geen verstand van auto’s? Aarzel dan niet om hulp te zoeken bij iemand die dat wel heeft. Aan de buitenkant van een auto kun je niet zien van welke kwaliteit de techniek onder de motorkap is. Een blik onder de motorkap werpen kan helpen, maar als je niet weet hoe het er daar normaal gesproken uit hoort te zien brengt je dat niet verder. Omdat een bedrijfsauto een flinke investering is, is het slim om op zoek te gaan naar iemand die je kan helpen bij het maken van de juiste keuze op technisch gebied.
4. Zorg voor de juiste verzekeringen
Wanneer je jouw perfecte bedrijfsauto hebt gevonden, is er nog een belangrijk punt om te regelen: de verzekering. Houd er rekening mee dat je pas met je auto de weg op mag als je minimaal een WA-verzekering hebt geregeld. Deze verzekering is verplicht en wanneer je deze niet hebt kan dit een flinke boete opleveren. Naast de WA-verzekering kun je ook nog aanvullende dekkingen kiezen. Wil je bijvoorbeeld dat diefstal of hagelschade ook verzekerd is? Kies dan voor een uitgebreidere verzekering. De hoogte van de premie hangt niet alleen af van de dekking, maar ook van het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Daarnaast loont het de moeite om verschillende aanbieders van verzekeringen met elkaar te vergelijken, omdat de premies onderling kunnen verschillen.
5. Maak een proefrit
Online vind je een enorm aanbod nieuwe en tweedehands auto’s. Handig, want dan hoef je voor het vergelijken je luie stoel niet uit. Wanneer de beschrijving van een auto compleet is, krijg je zo al een duidelijk beeld. Toch wordt aangeraden om ook altijd een proefrit te maken. Op foto’s zie je namelijk veel, maar niet alles. Een hapering in de versnelling, een tik in de motor tijdens het rijden, of een sterretje in de vooruit: online merk je het niet of kijk je er overheen. Vraag daarom altijd naar de mogelijkheid om een proefrit te maken. En let daarbij ook op tip 3: heb je weinig verstand van auto’s? Neem dan iemand mee met verstand van zaken en voorkom vervelende verrassingen na aanschaf.
6. Check het onderhoud
Bij een tweedehands auto kan een onderhoudsboekje al veel vertellen over de staat van de auto. Ontbreekt zo’n boekje? Dan is dat een negatief signaal, want je kunt hierdoor niet checken hoe vaak de auto een servicebeurt heeft gehad en hoeveel onderhoud er aan is gedaan. Er wordt nog weleens gedacht dat een APK-keuring voldoende zegt over de staat van de auto. Dit is echter niet het geval: bij de APK wordt namelijk maar op een beperkt aantal punten gecontroleerd. Vraag dus altijd naar extra informatie. Sommige info kun je overigens ook op andere manieren vinden. Zo kun je bij de RDW navraag doen naar de kilometerstand van een auto. Daarbij wordt aangeraden om ook altijd de kilometerstand op het verkoopformulier vast te laten leggen. Mocht achteraf dan blijken dat daarmee gesjoemeld is, dan heb je bewijs dat hierover is gelogen bij aanschaf.
7. Let op de waardevastheid
Een bedrijfsauto wordt vaak in vijf jaar afgeschreven. Hoeveel de jaarlijkse waardevermindering is, hangt van allerlei factoren af. Het ene merk behoudt de waarde bijvoorbeeld beter dan de andere, omdat het ene merk populairder is dan de andere. Maar ook andere zaken spelen een rol. Wist je dat de kleur van de auto van invloed kan zijn? Een onopvallende, zwarte auto behoudt de waarde langer dan een opvallend kanariegeel exemplaar. En kleinere auto’s zijn waardevaster dan grotere wagens. Toch is het niet aan te raden om dit punt als doorslaggevende factor mee te nemen bij de aanschaf van jouw nieuwe auto. Je kunt een waardevaste kleine auto aanschaffen, maar wat heb je daar aan wanneer je dan steeds ruimtegebrek blijkt te hebben? En zo komen we van tip zeven weer terecht bij tip een: bedenk eerst goed wat je wil en zoek daar jouw ideale bedrijfsauto bij.
In samenwerking met auto.nl
Mijnzzp.nl