Als zzp'er is het belangrijk om te kunnen ondernemen zonder zorgen. Een van de voornaamste zorgen voor zelfstandig ondernemers is het risico op arbeidsongeschiktheid. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een groot percentage van de zelfstandig ondernemers geen voorzieningen heeft getroffen voor eventuele arbeidsongeschiktheid. Dit terwijl een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) over enkele jaren verplicht wordt als onderdeel van het principeakkoord pensioenen. In dit artikel bespreken we de noodzaak van een AOV voor zzp'ers binnen de autobranche of rijschoolbranche.
Inhoudsopgave
Waarom is een AOV belangrijk?
• Wat zijn de opties?
• Kosten en premies
• Verplichte AOV: Wat gaat er veranderen?
• Waarom is een verplichte AOV belangrijk?
• Hoe kun je je voorbereiden als zzp'er?
AOV vergelijken op basis van je eigen beroep
• Beroepen met de letter A
• Beroepen met de letter B
• Beroepen met de letter C
• Beroepen met de letter D
• Beroepen met de letter G
• Beroepen met de letter I
• Beroepen met de letter M
• Beroepen met de letter O
• Beroepen met de letter P
• Beroepen met de letter R
• Beroepen met de letter S
• Beroepen met de letter T
• Beroepen met de letter V
Verzekeringen auto- en rijles branche
• Conclusie AOV afsluiten
Waarom is een AOV belangrijk?
Als zelfstandig ondernemer ben je volledig afhankelijk van je eigen inkomen. Een ongeluk of langdurige ziekte kan ervoor zorgen dat je tijdelijk of zelfs permanent niet in staat bent om je werk uit te voeren. Dit kan grote financiële gevolgen hebben, aangezien je geen recht hebt op een uitkering bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering biedt de nodige financiële bescherming en zorgt ervoor dat je inkomsten behouden blijven, zelfs als je niet kunt werken.
Wat zijn de opties?
Er zijn verschillende opties beschikbaar voor zzp'ers om zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Een van de meest voorkomende opties is het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Deze verzekering dekt een deel van je inkomen als je arbeidsongeschikt raakt. Daarnaast kun je ook kiezen voor een broodfonds, waarbij een groep zelfstandige ondernemers gezamenlijk een financieel vangnet creëert. Een andere optie is het opbouwen van een eigen spaarpot voor noodgevallen.
Kosten en premies
Een veelgehoord argument tegen het afsluiten van een AOV is de hoge premie. De kosten van een AOV kunnen inderdaad hoog zijn, vooral voor beroepen die als zwaar worden beschouwd. De hoogte van de premie is afhankelijk van verschillende factoren, zoals leeftijd, inkomen en gewenste dekking. Gemiddeld liggen de premies voor een AOV tussen de 90 en 230 euro bruto per maand voor een inkomen vanaf 20.000 euro bruto per jaar. Het is belangrijk om verschillende verzekeraars en opties te vergelijken om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden.
Verplichte AOV: Wat gaat er veranderen?
In het pensioenakkoord is afgesproken dat zelfstandig ondernemers zich verplicht moeten verzekeren tegen langdurige ziekte en arbeidsongeschiktheid. Dit betekent dat alle ondernemers zich in de toekomst verplicht moeten laten verzekeren met een AOV. De exacte invoeringsdatum en verdere details moeten nog worden uitgewerkt. Deze toekomstige verplichting is van toepassing op alle branches en niet alleen de autobranche of rijschoolbranche.
Waarom is een verplichte AOV belangrijk?
Een verplichte AOV zorgt ervoor dat alle zzp'ers beschermd zijn tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Het voorkomt dat zelfstandig ondernemers zonder verzekering in de problemen komen en uiteindelijk afhankelijk worden van sociale voorzieningen. Daarnaast zorgt een verplichte AOV voor een gelijk speelveld en voorkomt dit oneerlijke concurrentie tussen zzp'ers die wel en niet verzekerd zijn.
Hoe kun je je voorbereiden als zzp'er?
Als zzp'er is het verstandig om je nu al voor te bereiden op de verplichte AOV. Begin met het vergelijken van verschillende verzekeraars en opties om de beste AOV te vinden die past bij jouw situatie. Zorg ervoor dat je voldoende informatie hebt over de kosten, dekking en voorwaarden van de verschillende verzekeringen. Daarnaast is het belangrijk om je financiële situatie goed in kaart te brengen en eventueel een financieel adviseur te raadplegen om ervoor te zorgen dat je de juiste keuzes maakt.
AOV vergelijken op basis van je eigen beroep
Beroepen met de letter A
- Aanhangwagen monteur
- APK keurmeester
- Auto-ontwerper
- Autohandelaar
- Autojournalist
- Automonteur
- Autopoetser
- Autoruithersteller
- Autosloperij medewerker
- Autospuiter
- Autoverkoper
Beroepen met de letter B
Beroepen met de letter C
Beroepen met de letter D
Beroepen met de letter G
Beroepen met de letter I
Beroepen met de letter M
Beroepen met de letter O
Beroepen met de letter P
Beroepen met de letter R
- Revisietechnicus
- Rijexaminator
- Rijinstructeur A
- Rijinstructeur B
- Rijinstructeur BE
- Rijinstructeur C
- Rijinstructeur D
- Rijinstructeur T
Beroepen met de letter S
Beroepen met de letter T
Beroepen met de letter V
Verzekeringen auto- en rijles branche
Als startende zzp'er kun je te maken krijgen met verschillende belangrijke verzekeringen, afhankelijk van de branche en de specifieke werkzaamheden. Het is verstandig om je als zzp'er op een brede manier in te dekken door de juiste passende verzekeringen af te sluiten. De belangrijkste verzekering voor jezelf is echter het afsluiten van een AOV.
Conclusie AOV afsluiten
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is cruciaal voor zzp'ers om financiële bescherming te bieden bij arbeidsongeschiktheid. Hoewel een AOV op dit moment nog niet verplicht is, is het belangrijk om je nu al voor te bereiden op de toekomstige verplichting. Vergelijk verschillende verzekeraars en opties om de beste AOV te vinden die past bij jouw situatie. Zorg ervoor dat je voldoende informatie hebt en laat je eventueel adviseren door een financieel expert arbeidsongeschiktheid.
Mijnzzp.nl