Het is bij het starten van een bedrijf belangrijk om over verschillende zaken na te denken. De aansprakelijkheid voor de wettelijke partner is daar een voorbeeld van. Wist je dat de aansprakelijkheid voor schulden van het bedrijf van de gekozen rechtsvorm afhankelijk zijn? Zo geldt dat je partner meer risico loopt bij een eenmanszaak of vof. De wijze waarop de relatie met je partner vorm heeft gekregen, is overigens medebepalend.
Inhoudsopgave
Geen verschil tussen privégeld en bedrijfsvermogen
Huwelijk en geregistreerd partnerschap
• Let op bij het aangaan van een lening
Geen verschil tussen privégeld en bedrijfsvermogen
Bij een eenmanszaak en een vof, maar ook bij een commanditaire vennootschap en maatschap is er sprake van een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid. Dat betekent dat voor deze rechtsvormen er geen onderscheid is tussen geld dat je privé bezit en vermogen dat tot je onderneming behoort. Woon je samen dan geldt dat je partner niet aansprakelijk is voor bedrijfsschulden.
Huwelijk en geregistreerd partnerschap
Bij een huwelijk en geregistreerd partnerschap op basis van gemeenschap van goederen zijn jullie beiden aansprakelijk. Ook het privévermogen van je partner loopt in dat geval risico. Het is om de aansprakelijkheid voor schulden van het bedrijf te voorkomen mogelijk om voorwaarden voor het huwelijk of partnerschap vast te leggen. Heb je met je wettelijke partner een vof dan heet dat een man-vrouwfirma en biedt een huwelijk met huwelijkse voorwaarden geen bescherming. Is er op dit moment sprake van huwelijkse voorwaarden en wil je een bedrijf starten maar het risico van aansprakelijkheid van je partner uitsluiten?
In dat geval is het mogelijk om bij de notaris alsnog voorwaarden vast te leggen. Mocht je met je bedrijf stoppen dan is het altijd weer mogelijk om de voorwaarden terug te draaien. Dat heeft dan als voordeel dat je partner als erfgenaam na jouw overlijden minder successierechten hoeft te betalen.
Let op bij het aangaan van een lening
Bij het aangaan van een lening voor je bedrijf bij de bank komt het regelmatig voor dat de partner eveneens een handtekening dient te zetten. Bij het ondertekenen van de overeenkomst in verband met het aangaan van een lening is de partner eveneens voor de schuld aansprakelijk. Dit is dan onafhankelijk van de rechtsvorm van je bedrijf.
Tip: ga je binnenkort starten als zzp'er?
Als zzp'er is het belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier op te zetten. De meeste zzp'ers doen dit door middel van boekhoudsoftware. Dit werkt tegenwoordig vrij eenvoudig.
Lees ook: Ondernemer met schulden? Trek op tijd aan de bel
Mijnzzp.nl