Er is door de advocaat-generaal inzake de taxi app Uber een advies uitgebracht aan de Hoge Raad in het kader van door het gerechtshof Amsterdam gestelde prejudiciële vragen. De uitkomst van het advies is mogelijk van invloed op zzp'ers. Het advies luidt namelijk dat ondernemerscriteria in beperkte mate van invloed zijn bij het beoordelen of er sprake is van het inhuren van een zzp'er of van een arbeidscontract.
Inhoudsopgave
• Gezagsverhouding gaat boven persoonlijk ondernemerschap
• Beoordeling werkverhouding
• Afwegingskader handhaving Belastingdienst
Gezagsverhouding gaat boven persoonlijk ondernemerschap
De advocaat-generaal kent een beperkte betekenis toe aan het persoonlijk ondernemerschap. Uit het advies komt naar voren dat de werkverhouding tussen de beide partijen de grondslag vormt voor de arbeidsverhouding en niet het persoonlijk ondernemerschap. Dit betekent in de praktijk dus dat indien er een gezagsverhouding van toepassing is, het niet uitmaakt of een zzp'er voor meerdere opdrachtgevers werkt. Daarbij sluit het advies van de advocaat-generaal aan op het wetsvoorstel Wet verduidelijking beoordeling werkrelaties en rechtsvermoeden (VBAR). Daarin komt namelijk duidelijk naar voren dat persoonlijke ondernemerscriteria niet de leidraad vormen bij het beoordelen van de arbeidsrelatie.
Beoordeling werkverhouding
Het hebben van meerdere opdrachtgevers vormt een van de criteria van het zelfstandig ondernemerschap. Indien dit criterium niet meetelt in de beoordeling van de arbeidsverhouding kan dat gevolgen hebben. De VBAR is voorgelegd als conceptwet aan de Raad van State. Het is nu nog een wetsvoorstel en de Tweede Kamer en de Eerste Kamer moeten er nog over stemmen. Daar komt bij dat de Belastingdienst in 2025 de handhaving op schijnzelfstandigheid weer oppakt. Het vermoeden is dan ook dat de Hoge Raad bij de uitspraak al deze aspecten een rol laat spelen bij het doen van een uitspraak in de zaak Uber.
Afwegingskader handhaving Belastingdienst
Er komt overigens nog voor 1 november een afwegingskader betreffende de handhaving van de Belastingdienst per 1 januari 2025. Dit op initiatief van de staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst en als gevolg van de moties die door de Tweede Kamer onlangs zijn aangenomen. Er vindt tevens een aanpassing plaats van het Handhavingsplan arbeidsrelaties. Verder is er een motie aangenomen om in 2025 vooralsnog de aandacht te richten op risicogerichte handhaving.
Mijnzzp.nl