Heb je een zzp-klus in Duitsland gescoord? Je bent lang niet de enige Nederlandse zzp’er die in Duitsland actief is. De grootste economie van Europa ligt tenslotte gewoon bij ons om de hoek. Veel Nederlanders spreken de taal enigszins en Nederlandse producten en diensten doen het over het algemeen goed in Duitsland. Er zijn wel een aantal regels waar je op moet letten. We vertellen je wat je moet weten over zzp-klussen bij onze oosterburen.
Hoe scoor je een klus in Duitsland?
Er zijn tal van manieren om een klus in Duitsland te scoren, bijvoorbeeld via internationale platforms. Landsgrenzen vervagen door zulke platforms steeds meer. Daarnaast helpt het als jouw website hoog scoort in Google als men zoekt op de producten of diensten die je levert. Het inschakelen van een seo specialist kan daarbij het verschil maken. Het is daarbij uiteraard een grote plus als je je website in het Duits aanbiedt. Daar kan een vertaler weer bij helpen. Als het niet je moedertaal is, is een foutje zo gemaakt en dat staat toch minder professioneel.
De Duitse e-commercemarkt groeit en bloeit. Daar liggen dus onverminderd kansen. Het is wel handig om je vooraf te verdiepen in online marketing Duitsland. Hoewel er niet zulke grote cultuurverschillen zijn als met bijvoorbeeld Aziatische, vergt elke markt een andere benadering. In Duitsland staan het naleven van regels en betrouwbaarheid centraal.
Wat heb je nodig voor een zzp-klus in Duitsland?
Werk je vanuit Nederland voor een Duitse opdrachtgever, dan kun je redelijk eenvoudig aan de slag. Wil je echter als zzp’er een klus aannemen die zich in Duitsland afspeelt, dan heb je daarvoor in principe een vergunning nodig. Zodra je op Duits grondgebied aan het werk bent, moet je je houden aan de daar geldende regelgeving. Er zijn in Duitsland een aantal beschermde ambachten, zoals kapper, bakker en slager. Staat jouw beroep tussen de lijst met beschermde ambachten, dan heb je sowieso een vergunning nodig. Voor de bouw gelden er speciale regels, dus lees je daar goed over in. De vergunning kun je krijgen na het invullen van een verklaring die de Kamer van Koophandel verstrekt. Aan het krijgen van deze verklaring zitten een aantal voorwaarden verbonden. De Kamer van Koophandel kan je daarover informeren. De verklaring moet je inleveren bij de Duitse Handwerkskammer, die je een zogenaamde Handwerk Karte geeft. Hiermee kun je in jouw vakgebied aan de slag. Dit proces kan een paar weken duren, dus begin tijdig met de aanvraag. Zonder vergunning riskeer je hoge boetes, dus zorg dat je alles goed regelt. Het beste is om meteen zodra je de klus binnen hebt te beginnen met alles te regelen. Daarnaast is het handig om te weten dat er in Duitsland strikt gecontroleerd wordt op schijnzelfstandigheid. Hier heerst een strenge controle op dan in Nederland. Blijkt bij zo’n controle dat er sprake is van schijnzelfstandigheid, dan zijn de consequenties niet mis. Naast een hoge geldboete kan je op een zwarte lijst komen te staan.
Btw verrekenen voor Duitse klanten
Hoe zit het eigenlijk met de btw als je een klus in Duitsland aanneemt? Dat hangt van een aantal factoren af. Je neemt de regels in acht die gelden voor klanten binnen de Europese Unie. Is je klant een particulier? Dan reken je in principe het Nederlandse btw-tarief. Dat is meestal 21 procent. Is jouw klant een ondernemer? Dat houdt in dat deze persoon of organisatie een btw-nummer heeft. In dat geval verleg je de btw naar het land van de klant. Er zijn altijd uitzonderingen en btw berekenen voor klanten in het buitenland blijft een lastig verhaal. Neem dus vooral contact op met de Belastingdienst als je twijfels, dan weet je zeker dat je het goed doet en verklein je de kans op boetes.
Duitsers betalen facturen doorgaans snel
We zeiden het al eerder: voor Duitsers is betrouwbaarheid erg belangrijk. Dit wordt enerzijds van jou als zzp’er verwacht, wat een bepaalde verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Te laat komen op een afspraak is bijvoorbeeld echt een no go. Ook is het belangrijk dat je het werk op tijd en volgens afspraak levert. Anderzijds heeft deze betrouwbaarheid uiteraard veel voordelen. Je kunt erop rekenen dat een bedrijf zich over het algemeen aan de afspraken houdt. Het te laat betalen van facturen zal dan ook niet snel gebeuren.
¨de inhoud van dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van mijnzzp.nl¨
Mijnzzp.nl