Als zzp'er wil je natuurlijk zo efficiënt mogelijk werken. Daarom is het belangrijk om een goed boekhoudprogramma te gebruiken. Maar welk boekhoudpakket is nu het beste voor eenmanszaken? Wij vergelijken aanbieders van boekhoudsoftware en geven advies over welk pakket het beste bij jouw onderneming past. Online boekhouden is vandaag de norm en hiermee kun je als ondernemer veel eenvoudiger en vooral sneller de financiële administratie bijhouden. Ook kun je dan gebruikmaken van een gratis app om de gewerkte uren bij te houden. Een goed online boekhoudprogramma moet speciaal gemaakt zijn voor zzp'ers met een eenmanszaak. Naast het kunnen doen van de btw-aangifte zijn nog veel meer punten belangrijk. Wij proberen de veelgestelde vragen over boekhoudpakketten in dit artikel te beantwoorden.
De zzp boekhouding bijhouden is niet moeilijk wanneer je gebruikmaakt van een online boekhoudprogramma. Het maken van facturen, offertes maken vragen niet om technische kennis. Ook het inboeken van alle inkomsten en uitgaven werkt eenvoudig en is voor iedereen te begrijpen. Als startende zzp'er kun je kiezen uit verschillende boekhoudsoftware en soms is de beste keuze maken niet eenvoudig. Een boekhoudprogramma voor zzp'ers moet in ieder geval gebruiksvriendelijk zijn en maandelijks opzeggen moet mogelijk zijn.
Alle boekhoudprogramma's kun je met een proefperiode 30 dagen lang uitproberen en sommige boekhoudpakketten zelf langer. Het boekhoudprogramma van e-boekhouden kun je als startende ondernemers zelfs 15 maanden lang geheel gratis uitproberen. E-boekhouden behoort tot de populairste en beste boekhoudprogramma's. Er zijn dan ook veel zzp'ers die hiervan gebruikmaken.
Inhoudsopgave:
- Zelf boekhouden als zzp'er
- Boekhoudprogramma's voor zzp'ers
- Online boekhouder en boekhoudpakket
- Kosten van een online boekhoudprogramma
- Afschrijvingen eenmanszaak
- Eenvoudig online boekhoudprogramma financiële rapportages maken
- Boekhoudkundige rentabiliteit berekenen
- Beste boekhoudprogramma eenmanszaak
- Enkele goede boekhoudprogramma's zijn
- Voor- en nadelen van online boekhoudprogramma's
- Enkele belangrijke voordelen
- Enkele belangrijke nadelen
- Online boekhouden eenmanszaak
- Automatiseren debiteurenbeheer boekhoudpakket
- Beste boekhoudprogramma urenregistratie eenmanszaak
- Boekhoudprogramma met rittenregistratie
- Gratis boekhoudprogramma eenmanszaak
- Welke functies heb je nodig?
- Modulaire boekhoudprogramma's
- Enkelvoudig boekhouden met een eenmanszaak
- Boekhoudprogramma fiscaal btw-aangifte doen Belastingdienst
- Boekhoudsoftware belastingdienst koppeling
- Online boekhouden met een eenmanszaak
- Beste boekhoudsoftware eenmanszaak
- Een boekhoudprogramma geschikt voor eenmanszaken
- Goedkoopste boekhoudprogramma's eenmanszaken
- Boekhoudprogramma's vergelijken eenmanszaak
- Boekhoudprogramma overzicht eenmanszaken
Zelf boekhouden als zzp'er
De meeste zzp'ers kiezen ervoor om hun boekhouding zelf te doen. Dit kan met een Excel-sheet, maar er bestaan ook speciale boekhoudprogramma's voor zzp'ers. Het voordeel van een programma is dat je automatisch alle btw-aangiftes kunt doen en dat je eenvoudig je banktransacties kunt importeren. Het nadeel van zelf boekhouden is dat het meer tijd kost en dat je fouten kunt maken. De meeste boekhoudkundige fouten worden wel automatisch voorkomen door de software. Daarom is het belangrijk om een goed boekhoudprogramma te gebruiken. Wij helpen je graag met het maken van de juiste keuze.
Boekhoudprogramma's voor zzp'ers
Ondernemers met een eenmanszaak kunnen kiezen uit verschillende boekhoudprogramma's, maar er is geen één beste boekhoudprogramma. Welke software het beste bij jouw bedrijf past, hangt af van je eigen voorkeuren, de branche en de complexiteit van de administratie. Wij hebben de meest populaire programma's opgenomen op onze vergelijkingspagina. De meeste zzp'ers hebben voldoende aan een basispakket boekhouden. Hiermee krijg je ook de beschikking over een handige app die ook geschikt is voor project management. Met een boekhoudprogramma weet je in ieder geval dat de administratie op ieder moment up-to-date is.
Online boekhouder en boekhoudpakket
Met alle boekhoudpakketten is het mogelijk om samen te werken met je boekhouder. Het is zelfs mogelijk om gebruik te maken van een online boekhouder. Alle aanbieders maken gebruik van online boekhouders die kunnen helpen met vragen. Vanzelfsprekend kun je ook gewoon je eigen online boekhouder laten meekijken met het boekhoudpakket.
Het is mogelijk om binnen je boekhoudpakket de boekhouder toegang te verlenen. Zo weet je zeker dat het boekhouden volgens de regels verloopt. Er zijn veel ondernemers die alsnog gebruikmaken van een boekhouder. Overigens kun je naast een boekhouder ook een administratiekantoor inschakelen. Ee administratiekantoor is wellicht iets minder kostbaar dan een boekhouder.
Kosten van een online boekhoudprogramma
Een boekhoudprogramma kost niet meer dan 9,- tot 15,- euro exclusief btw per maand. In dat geval hebben we het wel over een basispakket boekhouden en kun je misschien niet onbeperkt factureren maken. Het onbeperkt factureren kunnen maken is niet voor alle zzp'ers even belangrijk. Voor grote bedrijven is het onbeperkt factureren maken wel belangrijk. In sommige gevallen zal een uitbreiding van het boekhoudprogramma nodig zijn, bijvoorbeeld wanneer je te maken hebt met veel voorraadbeheer, salarisadministratie en met veel afschrijvingen. Zie ook onze handige calculator voor het inschatten van de boekhoudkosten als zzp'er met een eenmanszaak.
Boekhoudkosten inschatten eenmanszaak
Afschrijvingen eenmanszaak
Ondernemers met een eenmanszaak zullen regelmatig een aankoop doen voor het bedrijf. Wanneer je iets koopt van meer dan 450,- euro, dan ziet de Belastingdienst dit als investering in je bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een nieuwe kostbare mobiele telefoon. Aankopen van boven de 450,- euro mag je niet in een keer opvoeren als aftrekpost.
Je bent verplicht om jaarlijks af te schrijven op de mobiele telefoon. Als je de lineaire afschrijving berekent, weet je de boekwaarde op de balans. Een boekhoudprogramma kan deze berekeningen ook voor je maken. Het is ook mogelijk om onze gratis calculator te gebruiken.
Afschrijvingen en boekwaarde berekenen
Eenvoudig online boekhoudprogramma financiële rapportages maken
Boekhoudprogramma's vergelijken doe je ook op de mogelijkheid om financiële rapportages te kunnen maken. Dit is een belangrijk punt als ondernemer. Je wil namelijk op ieder moment kunnen inzien hoe je bedrijf er financieel voorstaat. Hiervoor kun je een boekhoudprogramma gebruiken. De inkomsten-uitgaven moet in balans zijn en de slimme software moet de balans inzichtelijk maken. De balans geeft de activa en passiva op een bepaald moment weer. Ook moet je zelf de winst- en verliesrekening kunnen opstellen. De winst- en verliesrekening heb je onder andere nodig voor de IB aangifte. Daarnaast krijg je zelf beter inzicht door het opstellen van de winst- en verliesrekening.
Boekhoudkundige rentabiliteit berekenen
Als je bedrijf groeit, kan het een goede investering nodig zijn om het bedrijf verder te laten groeien. Om het mogelijke rendement te berekenen moet je eerst de boekhoudkundige rentabiliteit berekenen. Hierdoor kun je precies zien wat het rendement gaat zijn van een toekomstige investering. Bovendien kun je beter bepalen hoeveel eigen vermogen je in de investering kunt steken. Zie voor het maken van een GBR berekening onze gratis calculator.
Beste boekhoudprogramma eenmanszaak
Een goede keuze maken voor een boekhoudprogramma is niet eenvoudig. Voor een e-commerce bedrijf zijn er andere functies nodig dan voor een zzp schilder. Als e-commerce ondernemer wil je bijvoorbeeld een crm systeem kunnen koppelen en heb je vaak te maken met voorraadbeheer. Een schilder zal niet veel met voorraadbeheer te maken hebben en heeft dan ook niet echt behoefte aan een crm systeem.
Ook voor het mkb zijn er weer andere behoeftes. De bedrijfsvorm bepalen dan ook voor een groot deel wat de beste boekhoudsoftware is. Boekhoudpakketten zijn dan ook maatwerk en de functionaliteiten kunnen per eenmanszaak verschillen. Zzp'ers met eenmanszaken kunnen de verschillende aanbieders het beste eerst vergelijken op de mogelijke functies.
Enkele goede boekhoudprogramma's zijn:
- E-boekhouden
- Visma eAccounting
- MoneyMonk
- Rompslomp
- Exact Online
Voor- en nadelen van online boekhoudprogramma's
Digitale boekhoudprogramma's zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Dit komt doordat je met een online programma altijd en overal toegang hebt tot je gegevens. Daarnaast hoef je niets te installeren en je kunt gemakkelijk gegevens delen met je boekhouder of accountant.
Enkele belangrijke voordelen:
- Het is relatief goedkoop.
- Er is sprake van goede beveiliging.
- Het werkt veel sneller en voorkomt fouten.
- Het makkelijk doen van de btw-aangifte.
- Er zijn verschillende koppelingen te maken.
- Het integreren van een CRM-systeem is mogelijk.
- Je kunt gebruikmaken van een app.
- Er worden automatisch back-ups gemaakt.
Het nadeel van online boekhoudprogramma's is dat ze afhankelijk zijn van een goede internetverbinding. Daarnaast heb je wel te maken met een abonnement en moet je dus maandelijks betalen. Afhankelijk van de functionaliteiten kan het abonnement oplopen.
Enkele belangrijke nadelen:
- Je hebt te maken met een abonnement.
- Je kunt niet offline werken.
- Je moet het programma eerst leren kennen.
- Er kan sprake zijn van beperkingen (aantal facturen maken).
Online boekhouden eenmanszaak
Als zzp'er heb je in de meeste gevallen niet alle functionaliteiten nodig. Het is dus belangrijk om alleen gebruik te maken van de functionaliteiten die je ook echt nodig hebt. Daarnaast is het belangrijk om naar de gebruiksvriendelijkheid te kijken. Als je het boekhoudprogramma niet snel onder de knie hebt, is dit natuurlijk erg vervelend. De meeste boekhoudprogramma's zijn eenvoudig in gebruik en bieden een gebruiksvriendelijke oplossing voor de complete administratie.
Het makkelijkste boekhoudprogramma is wellicht nog wel het boekhoudprogramma van e-boekhouden.nl. E-boekhouden.nl is een boekhoudpakket voor zzp'ers is door starters tot 15 maanden gratis te gebruiken. Tijdens de 15 maanden gratis boekhouden kun je boekhoudpakket leren kennen en krijg je van e-boekhouden.nl de beschikking over alle benodigde functies, E-boekhouden.nl is een boekhoudpakket voor zzp'ers.
Automatiseren debiteurenbeheer boekhoudpakket
Een boekhoudprogramma gebruiken is extra handig wanneer het aankomt op het factureren. Door slimme automatiseringsmogelijkheden kun je het gebruikersgemak nog verder verhogen. Denk bijvoorbeeld aan het koppelen van de bankrekening aan het boekhoudpakket, maar ook aan het automatiseren van betalingsherinneringen. Een debiteur die nog moet betalen krijgt bijvoorbeeld vanzelf een betalingsherinnering. Je hoeft dus niet zelf een mail op te stellen om een betalingsherinnering te versturen. Het boekhoudpakket beschikt over voorgeprogrammeerde mail instellingen die je kunt gebruiken.
De boekhoudsoftware kan alle bankmutaties bijhouden en kan een binnengekomen transactie ook direct verwerken in het boekhoudpakket. Het online factureren werkt eenvoudig en voorkomt veel extra werk. Er zijn voor het factureren ook nog extra modules te gebruiken. Dit is voor handig voor wanneer je te maken hebt met veel transacties. Ook is het met veel boekhoudpakketten mogelijk om vreemde valuta te verwerken. Een boekhoudpakket voor zzp'ers is wat dat betreft breed inzetbaar. Denk bijvoorbeeld ook aan het automatische btw-aangifte doen op basis van de facturen.
Beste boekhoudprogramma urenregistratie eenmanszaak
Als zelfstandig ondernemer heb je vaak een urenregistratie nodig. Met de urenregistratie kun je eenvoudig alle declarabele werkuren bijhouden en kun je ook bewijzen dat je voldoet aan het urencriterium. De Belastingdienst kan hierna vragen. Het is daarom zo belangrijk om een goede urenregistratie bij te houden. Vooral voor parttime ondernemers kan dit extra belangrijk zijn. Het is niet nodig om losse software te gebruiken voor de urenregistratie.
Dit kan gewoon met een boekhoudprogramma. Er is wel ook andere bedrijfssoftware beschikbaar waarmee je de urenregistratie kan bijhouden. Alle zzp'ers zijn niet zo als reguliere werknemers verplicht om dit bij te houden om bijtelling te voorkomen. Het is ook belangrijk om alle bonnetjes van het tanken in de administratie te verwerken. De bonnetjes kun je naar de administratie uploaden of je maakt bijvoorbeeld gebruik van een tankpas. In dat geval krijg je gewoon een factuur thuis voor de administratie.
Boekhoudprogramma met rittenregistratie
Wanneer je gebruikmaakt van een zakelijke auto zul je hiervoor ook een administratie moeten bijhouden. Dit kan weer met de handige rittenadministratie. De rittenadministratie is ook te gebruiken voor wanneer je moet het openaar vervoer reist. Wanneer je meer dan 500 kilometer per jaar met de auto rijdt, dien je ook rekening te houden met de bijtelling. Voor bedrijfsbusjes kan je hiervoor een verklaring geen eigen gebruik invullen. Het bijhouden van de gereden kilometers kan ook weer gedaan worden met boekhoudsoftware. Alle boekhoudpakketten beschikken tegenwoordig over deze mogelijkheid,
Gratis boekhoudprogramma eenmanszaak
Gratis boekhouden is eigenlijk niet mogelijk met een eenmanszaak. Een gratis boekhoudprogramma moet gezien worden als het gebruiken van Excel. In dat geval kun je voor een deel gratis boekhouden. Het gebruiken van Excel ken wel veel nadelen. Zo moet je steeds alle gegevens handmatig overnemen en kun je ook geen gratis bankkoppeling realiseren.
Het is ook niet mogelijk om automatische btw-aangifte doen vanuit Excel. Daarnaast kun je met Excel niet in de cloud werken. Een goed boekhoudprogramma, eenmanszaak maakt daarnaast dagelijkse een back-up. Hierdoor hoef je nooit bang te zijn dat er gegevens verloren gaan. Dit is ook belangrijk om aan de fiscale bewaarplicht van de Belastingdienst te voldoen. Het is dus verstandiger om te kiezen voor een compleet boekhoudpakket.
Kies daarom voor een boekhoudprogramma dat:
- Eenvoudig te gebruiken is.
- Automatisch Btw-aangiftes klaarzet.
- Banktransacties kan importeren.
- Maandelijks opzegbaar is.
Welke functies heb je nodig?
De meeste boekhoudpakketten beschikken over dezelfde basisfunctionaliteiten. Het is dus eigenlijk niet nodig om hier veel aandacht aan te besteden. Wel moet je kijken naar de extra functionaliteiten die het boekhoudprogramma biedt. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om met alle boekhoudprogramma's de aangifte inkomstenbelasting te doen.
De basisfuncties zijn:
- Facturen maken en inboeken.
- Offertes maken.
- Btw-aangifte voorbereiden.
- Balans en de winst-en-verliesrekening maken.
- Deelfuncties voor de boekhouder of accountant.
Modulaire boekhoudprogramma's
Het is niet zo dat alle boekhoudprogramma's op dezelfde manier werken. Sommige boekhoudprogramma's zijn modulair opgebouwd. Dit is erg handig voor ondernemers die niet alle functionaliteiten nodig hebben. Je kunt in dat geval eenvoudig functionaliteiten toevoegen of verwijderen.
Extra modulaire functies zijn bijvoorbeeld:
- De urenregistratie.
- De kilometerregistratie.
- De voorraadadministratie.
- De salarisadministratie.
- De aangifte inkomstenbelasting.
Ondernemers met een eenmanszaak hebben in de meeste gevallen te maken met verschillende fiscale regelingen. Het boekhoudprogramma moet hier dan ook rekening mee houden. Sommige boekhoudprogramma's bieden de mogelijkheid om verschillende fiscale regelingen in te stellen. Dit kan erg handig zijn voor ondernemers die gebruik willen maken van:
- De zelfstandigenaftrek.
- De mkb-winstvrijstelling.
- De startersregeling.
- De oudedagsreserve.
- De meewerkaftrek.
- De middelingsregeling.
- De kleineondernemersregeling (KOR).
- De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.
Enkelvoudig boekhouden met een eenmanszaak
Zzp'ers, freelancers en andere kleine ondernemers mogen in de meeste gevallen enkelvoudig boekhouden toepassen. Dit is afhankelijk van de gekozen rechtsvorm. Dit is een relatief eenvoudige manier van boekhouden. Daarnaast zijn ondernemers met een eenmanszaak niet verplicht om een jaarrekening op te stellen.
Boekhoudprogramma fiscaal btw-aangifte doen Belastingdienst
Als startende ondernemer krijg je ieder kwartaal te maken met het fiscaal btw-aangifte doen De btw-aangifte doe je tegenwoordig digitaal en de btw-aangifte doe je tegenwoordig met een boekhoudprogramma. Dit werkt voor de zzp boekhouding wel zo prettig en is eenvoudig. Het boekhoudprogramma zal de btw-aangifte voor je berekenen op basis van de ingevoerde facturen. Je hoeft dus de btw-aangifte niet handmatig te berekenen.
Met een handige koppeling kun je de btw-aangifte direct bij de Belastingdienst indienen en betalen. Hierdoor is het doen van de btw-aangifte eenvoudig en maak je ook minder snel vergissingen. Het is belangrijk om mogelijke fouten met de btw-aangifte te voorkomen. Als zzp'er kun je ook te maken krijgen met btw verlegd. De btw verlegd regeling komt vrij veel voor in de bouwsector. Binnen de zakelijke dienstverlening komt dit niet veel voor. Zie ook onze handige btw-calculator om de btw-aangifte te berekenen.
Boekhoudsoftware belastingdienst koppeling
Als zzp'er kun je dus handige koppelingen maken met bank, Belastingdienst en andere losse software. De koppeling met de Belastingdienst is niet alleen handig voor de omzetbelasting. Denk juist ook aan de mogelijkheid om de aangifte inkomstenbelasting automatisch in te dienen bij de Belastingdienst. Dit kan tegenwoordig ook met de meeste boekhoudpakketten. Hiervoor moet een boekhoudprogramma wel beschikken over de module Automatische Winstaangifte. Het boekhoudprogramma zal de gegevens overnemen en kan zelfstandig de aangifte IB klaarzetten. Dit is overigens alleen mogelijk voor zzp'ers met eenmanszaak die geen personeel in dienst hebben.
Online boekhouden met een eenmanszaak
Het online boekhouden met een eenmanszaak is mogelijk met een compleet online boekhoudpakket. De slimme software werkt prettig en het automatiseren staat hoog aangeschreven. De beste boekhoudsoftware voorkomt dat je handelingen dubbel hoef uit te voeren en compleet boekhouden is mogelijk met gebruiksvriendelijke boekhoudsoftware. Het voeren van een correcte boekhouding is natuurlijk belangrijk voor alle zzp'ers en een eenvoudig boekhoudpakket maakt dit al mogelijk. Ook krijg je de beschikking over een deskundige helpdesk voor al je vragen.
Het is dus niet nodig om hiervoor een externe boekhouder in te huren. De deskundige helpdesk beschikt namelijk zelf over boekhouders. Naast e-boekhouden kun je ook gebruikmaken van Visma eAccounting of bijvoorbeeld een Rompslomp account aanmaken. Het boekhoudpakket Visma eAccounting is door starters tot wel 12 maanden gratis te gebruiken. Visma eAccounting is geschikt voor zzp'ers met een eenmanszaak, maar ook voor mkb'ers. De meeste mkb'ers hebben wel meer functies nodig en dit kan met Visma eAccounting.
Beste boekhoudsoftware eenmanszaak
Op onze vergelijkingspagina kun je eenvoudig de beste boekhoudprogramma's voor een eenmanszaak vergelijken. Je kunt zelf aangeven welke functionaliteiten je nodig hebt. Op basis daarvan krijg je een overzicht van de boekhoudprogramma's die het beste bij jouw onderneming passen. Er zijn boekhoudpakketten beschikbaar voor de zakelijke dienstverlening, arbeiders en het mkb.
Een boekhoudprogramma geschikt voor eenmanszaken
Als zzp'er met een eenmanszaak heb je best wel met veel verschillende fiscale regelgeving te maken. Het is daarom zo belangrijk om een speciaal ontwikkeld boekhoudpakket te gebruiken dat gericht is op kleine ondernemers. Als zzp'er heb je bijvoorbeeld niet snel te maken met personeel en dus een salarisadministratie. Deze functies zijn meestal niet belangrijk. Een geschikt boekhoudprogramma moet dus een complete oplossing bieden voor zzp'ers. Dit maakt de zzp boekhouding super makkelijk en vooral sneller. Denk alleen al aan de urenregistratie en de gratis app die tot je beschikking staan. De gratis app is voor veel zzp'ers onmisbaar.
Goedkoopste boekhoudprogramma's eenmanszaken
Een goedkoop boekhoudpakket is al beschikbaar vanaf 9,- euro per maand. Andere boekhoudprogramma's zijn vergelijkbaar met de maandelijkse kosten of zijn juist een stuk duurder per maand. De boekhoudprogramma kosten zijn fiscaal aftrekbaar als bedrijfskosten. Een eenvoudig boekhoudprogramma is dus al beschikbaar tegen lage maandelijkse kosten en hiermee kun je standaard boekhouden toepassen.
Ook krijg je de beschikking over een gratis app. De app neemt veel administratieve werk uit handen en is prettig in gebruik. Een online boekhoudprogramma voor ondernemers beschikt over veel extra mogelijkheden die wel of niet opgenomen zijn in het standaard boekhoudpakket. Een goed boekhoudprogramma helpt in ieder geval met het besparen van kostbare tijd en voorkomt vergissingen.
Boekhoudprogramma's vergelijken eenmanszaak
Boekhoudprogramma's vergelijken voor je eenmanszaak is natuurlijk slim en ook nodig. Een simpel boekhoudprogramma zal bijvoorbeeld niet voor iedere zzp'er geschikt zijn en voor sommige zzp'ers is een goedkoop boekhoudprogramma de beste keuze. Een boekhoudprogramma voor eenmanszaken moet dan ook aan specifieke eisen voldoen. De slimme software maakt het in ieder geval mogelijk alle handelingen geautomatiseerd uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om de herken crm functie te gebruiken of aan het inscannen van losse bonnetjes met de mobiele telefoon. Ook is er sprake van een mogelijkheid om gebruik te maken van de gratis bankkoppeling om de zakelijke rekening te koppelen. De zakelijke rekening koppelen geeft veel voordelen wanneer we het hebben over makkelijk online boekhouden.
Boekhoudprogramma overzicht eenmanszaken
Wij hebben hieronder een boekhoudprogramma overzicht opgenomen met de beste software voor eenmanszaken. Het beste programma kun je selecteren door het uitkiezen van de juiste functies. Zo blijft het beste boekhoudpakket over en kun je het boekhoudpakket zelf uitproberen en testen. Offertes en facturen sturen is met alle boekhoudprogramma's mogelijk. De verschillende pakketten bieden de beste ondersteuning en dit is een belangrijk punt.
Er zijn vele handige functies aanwezig wanneer we het hebben over boekhoudsoftware. De meeste ondernemers letten ook op de aanwezigheid van de urenregistratie, omdat het bijhouden van de uren belangrijk is voor zzp'ers. Dit kan door middel van de gratis mobiele app. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een duurder pakket, echter zullen de meeste zzp'ers dit niet nodig hebben. Het boekhoudprogramma van e-boekhouden is tot 15 maanden gratis uit te proberen afhankelijk van de boekhoudsoftware. Alle aanbieders beschikken over een gratis proefperiode en het aanmelden kan via e-mail. Er is ook specifieke software beschikbaar voor e-commerce bedrijven. In dat geval heb je meestal ook een crm systeem nodig. Dit kan bijvoorbeeld met Visma eAccounting. De online boekhouding bijhouden verder met alle boekhoudsoftware.
Er zijn dus verschillende belangrijke punten die het verschil kunnen maken. Als zzp'er zul je in de meeste gevallen voldoende hebben aan een basispakket boekhouden.
Zie voor extra informatie ook onze keuzewijzer online boekhouden. Een goed boekhoudpakket maakt iedere dag een back-up.
Mijnzzp.nl