Het kiezen van een goed boekhoudprogramma is belangrijk voor startende zzp'ers. Het programma moet gebruiksvriendelijk zijn en voldoen aan de specifieke behoeften van zzp'ers, zoals het bijhouden van alle inkomsten en uitgaven, het genereren van facturen en de mogelijkheid om belastingaangiften eenvoudig in te dienen. Daarnaast is het belangrijk om te letten op de prijs-kwaliteitverhouding en de ondersteuning die het boekhoudprogramma biedt. In dit artikel geven wij verschillende tips die kunnen helpen bij het maken van een goede beslissing.
Inhoudsopgave
• Stap 1: boekhoudprogramma voor zzp'ers: vergelijk eerst per branche
• Vergelijk de beste boekhoudsystemen zzp per branche (en beroep):
• Stap 2: Gratis boekhoudprogramma of kiezen voor een professionele aanpak
• Stap 3: Kies voor een compleet en betaalbaar boekhoudprogramma
• Stap 4: Maak eerst gebruik van de gratis proefperiode
• Stap 5: Zijn alle belangrijke koppelingen aanwezig en mogelijk
• Stap 6: Boekhoudprogramma en Belastingdienst koppeling
• Stap 7: Welke maandelijkse of jaarlijkse rapportages wil je kunnen maken
• Stap 8: Is er een handige app aanwezig voor de urenregistratie
• Stap 9: Vergelijk boekhoudprogramma's niet alleen op de maandelijkse kosten
• Stap 10: Boekhouder en boekhoudprogramma uitkiezen
• Stap 11: Pakketten en prijzen
• Stap 12: Leer eerst de basis van boekhouden
• Stap 13: Lees boekhoudprogramma reviews en maak gebruik van de keuzewijzer
• Stap 14: boekhouden zzp met weinig omzet
• 15: Voordelen en nadelen van online boekhouden
Is online boekhouden veilig?
• Hoe belangrijk is een goed boekhoudprogramma?
• Boekhoudprogramma vergelijken eenmanszaak
Zzp boekhoudprogramma vergelijken
• Voor- en nadelen van e-Boekhouden.nl
• Voor- en nadelen van MoneyMonk
• Voor- en nadelen van SnelStart
• Voor- en nadelen van Informer
• Voor- en nadelen van Rompslomp
• Voor- en nadelen van Jortt
Stap 1: boekhoudprogramma voor zzp'ers: vergelijk eerst per branche
Als zzp'er kun je werkzaam zijn in verschillende branches en je wellicht richten op het aanbieden van diensten of het verkopen van producten. Een geschikt boekhoudprogramma voor dienstverlening kan verschillen van het programma dat nodig is voor de verkoop van producten. Wanneer je online-producten verkoopt, is het bijvoorbeeld extra belangrijk om te letten op de mogelijkheid van voorraadbeheer. Voor dienstverlenende zzp'ers is dit over het algemeen minder belangrijk. Voor zzp'ers in de horeca of detailhandel kan ook een goed online kassasysteem belangrijk zijn. Het beste boekhoudpakket voor zzp'ers kan dus per branche verschillen.
Vergelijk de beste boekhoudsystemen zzp per branche (en beroep):
- Boekhoudprogramma agrarische sector
- Boekhoudprogramma artiesten branche
- Boekhoudprogramma audiovisuele sector
- Boekhoudprogramma beveiligingsbranche
- Boekhoudprogramma bouwbranche
- Boekhoudprogramma civiele techniek
- Boekhoudprogramma communicatie en marketing branche
- Boekhoudprogramma cultuursector
- Boekhoudprogramma dierenbranche
- Boekhoudprogramma financiële sector
- Boekhoudprogramma grafische branche
- Boekhoudprogramma ICT-branche
- Boekhoudprogramma industriesector
- Boekhoudprogramma installatiebranche
- Boekhoudprogramma interieurbranche
- Boekhoudprogramma juridische sector
- Boekhoudprogramma kledingsector
- Boekhoudprogramma makelaardij
- Boekhoudprogramma managementsector
- Boekhoudprogramma maritieme sector
- Boekhoudprogramma metaalsector
- Boekhoudprogramma mobiliteitsbranche
- Boekhoudprogramma onderwijssector
- Boekhoudprogramma overheidssector
- Boekhoudprogramma personeel en organisatiesector
- Boekhoudprogramma retailsector
- Boekhoudprogramma sector zorg en welzijn
- Boekhoudprogramma sportsector
- Boekhoudprogramma transportsector
- Boekhoudprogramma uiterlijke verzorgingsbranche
- Boekhoudprogramma veiligheidsbranche
- Boekhoudprogramma vrijetijdssector
Stap 2: Gratis boekhoudprogramma of kiezen voor een professionele aanpak
Het is als ondernemer mogelijk om gebruik te maken van open source boekhoudsoftware of Excel. In dat geval kies je ervoor om gratis te boekhouden als zzp'er. Voor sommige zzp'ers kan dit een goede optie zijn, echter is het voor de meeste zzp'ers verstandig om gebruik te maken van een professioneel boekhoudprogramma. Een professioneel boekhoudprogramma is niet gratis te gebruiken en werkt met een maandelijks abonnement dat je wel iedere maand kunt opzeggen.
Stap 3: Kies voor een compleet en betaalbaar boekhoudprogramma
Als zzp'er heb je meestal voldoende aan een compleet basispakket voor de online boekhouding. Er zijn echter ook kleine ondernemers die behoefte hebben aan maatwerk, zoals de mogelijkheid om onbeperkt offertes en facturen te kunnen maken. Niet alle boekhoudpakketten bieden deze optie standaard aan. Stap twee heeft dus betrekking op de mogelijkheid om onbeperkt gebruik te mogen maken van alle functionaliteiten. Zelfstandige ondernemers die veel facturen maken, moeten dus goed letten op dit punt omdat sommige programma's duurder worden met meer transacties.
Stap 4: Maak eerst gebruik van de gratis proefperiode
Als startende zzp'er zul je over het algemeen vele jaren gebruikmaken van je nieuwe boekhoudprogramma. Het is daarom belangrijk om het boekhoudpakket eerst uit te proberen. De meeste boekhoudprogramma's bieden een gratis proefperiode van 30 dagen aan. Het boekhoudpakket van e-boekhouden kun je zelfs de eerste vijftien maanden gratis uitproberen. Maak gebruik van de proefperiode om teleurstellingen en mogelijke overstappen te voorkomen.
Stap 5: Zijn alle belangrijke koppelingen aanwezig en mogelijk
Het is belangrijk om te controleren of het gekozen boekhoudprogramma alle belangrijke koppelingen biedt die je nodig hebt. Denk hierbij aan integraties met je bankrekening, betalingsproviders en andere relevante software die je gebruikt. Het hebben van deze koppelingen kan je veel tijd en moeite besparen bij het verwerken van financiële gegevens en het genereren van maandelijkse en jaarlijkse rapporten. Zorg er dus voor dat het boekhoudprogramma voldoet aan jouw specifieke behoeften op dit gebied.
Stap 6: Boekhoudprogramma en Belastingdienst koppeling
Een goed boekhoudprogramma maakt het mogelijk om vanuit de software de btw-aangifte in te dienen bij de Belastingdienst. Ook is het steeds vaker mogelijk om de aangifte inkomstenbelasting op te maken en in te dienen bij de Belastingdienst. Hiervoor moet de software voorzien zijn van de module voor automatische winstaangifte. De btw-aangifte per maand of kwartaal opmaken en indienen is wel met alle boekhoudprogramma's mogelijk.
Stap 7: Welke maandelijkse of jaarlijkse rapportages wil je kunnen maken
Financieel inzicht is belangrijk als zzp'er. Het is daarom belangrijk om te weten welke maandelijkse of jaarlijkse rapportages je wilt kunnen maken met het boekhoudprogramma. Denk hierbij aan het kunnen genereren van een winst- en verliesrekening, balans, kasstroomoverzicht en eventuele specifieke rapportages die relevant zijn voor jouw branche. Zorg ervoor dat het gekozen boekhoudprogramma deze functionaliteiten biedt, zodat je altijd een duidelijk overzicht hebt van je financiële situatie en kunt voldoen aan eventuele rapportageverplichtingen.
Stap 8: Is er een handige app aanwezig voor de urenregistratie
Het is ook handig om te controleren of het boekhoudprogramma een mobiele app heeft voor de urenregistratie. Met een app kun je gemakkelijk je gewerkte uren bijhouden, wat vooral handig is als je veel onderweg bent of op verschillende locaties werkt. Zo kun je nauwkeurig je uren registreren en factureren, wat essentieel is voor een goede financiële administratie. Zorg er dus voor dat het boekhoudprogramma een gebruiksvriendelijke en betrouwbare app heeft voor de urenregistratie. Deze optie is voor de meeste zzp'ers belangrijk, echter kan dit wel per zzp'er verschillen.
Stap 9: Vergelijk boekhoudprogramma's niet alleen op de maandelijkse kosten
Het is wellicht verleidelijk om alleen naar de maandelijkste kosten te kijken, maar het is belangrijk om verder te kijken dan alleen de prijs. Let ook op de functionaliteiten, gebruiksvriendelijkheid en betrouwbaarheid van het boekhoudprogramma. Een goedkoop programma kan uiteindelijk duurder uitvallen als het niet aan jouw specifieke behoeften voldoet of als het problemen veroorzaakt in je financiële administratie. Neem dus de tijd om verschillende boekhoudpakketten te vergelijken en kies degene die het beste past bij jouw zakelijke behoeften.
Stap 10: Boekhouder en boekhoudprogramma uitkiezen
Wanneer je de boekhouding gedeeltelijk zelf gaat doen, dan is het verstand om eerste met je boekhouder te overleggen. Je boekhouder kan je adviseren over welk boekhoudprogramma het beste bij jouw situatie past. Boekhouders hebben vaak ervaring met verschillende programma's en kunnen je helpen bij het maken van de juiste keuze. Daarnaast kan je boekhouder ook ondersteuning bieden bij het gebruik van het gekozen boekhoudprogramma, zodat je optimaal kunt profiteren van de functionaliteiten en je financiële administratie efficiënt kunt beheren.
Stap 11: Pakketten en prijzen
De meeste zzp'ers en andere kleine ondernemers hebben ruim voldoende aan een eenvoudig boekhoudpakket. Het is dus niet nodig om te kiezen voor een boekhoudprogramma vol met functies die je waarschijnlijk toch niet gaat gebruiken. Kies een pakket dat aansluit bij jouw zakelijke vereisten en vermijd het betalen voor overbodige functies. Door een goede keuze te maken, kun je geld besparen en efficiënter werken met je financiële administratie. Er is al een basispakket boekhouden voor zzp'ers beschikbaar vanaf enkele euro's per maand.
Stap 12: Leer eerst de basis van boekhouden
Als startende zzp'er krijg je te maken met de verplichting om een goede financiële administratie op te zetten. Het is daarom belangrijk om dit op de juiste manier te doen. Het boekhouden is in de kern niet moeilijk, echter is het wel van belang om dit vanaf het begin op de juiste manier te doen. Wanneer je nog geen ervaring hebt met boekhouden, is het verstandig om gebruik te maken van de mogelijkheid om een korte cursus te volgen. De betere boekhoudprogramma's bieden deze optie vaak gratis aan.
Stap 13: Lees boekhoudprogramma reviews en maak gebruik van de keuzewijzer
Het is altijd verstandig om de ervaringen van andere gebruikers te lezen en te kijken naar de beoordelingen van verschillende boekhoudprogramma's. Daarnaast kan onze keuzewijzer je helpen bij het vergelijken van de verschillende functies en prijzen, zodat je een programma kunt kiezen dat perfect aansluit bij jouw specifieke behoeften. Met deze informatie kun je met vertrouwen een boekhoudprogramma uitkiezen en je financiële administratie op de juiste manier efficiënt beheren.
Stap 14: boekhouden zzp met weinig omzet
Als zzp'er heb je in bepaalde situaties de mogelijkheid om gebruik te maken van de kleineondernemersregeling (KOR). Het gebruik van deze regeling ontslaat je echter niet van de verplichting om de boekhouding bij te houden. Zelfs wanneer je deelneemt aan de KOR-regeling, blijf je verplicht om de complete financiële administratie bij te houden. Het boekhouden met Excel kan in dat geval wel een goede optie zijn voor de zzp boekhouding. Over het algemeen is het wel verstandiger om gebruik te maken van een goed boekhoudpakket zzp.
15: Voordelen en nadelen van online boekhouden
Wanneer je zelfstandig de boekhouding online gaat bijhouden, krijg je te maken met verschillende voordelen maar ook mogelijke nadelen. Het is verstandig om deze verschillende voordelen en nadelen voor jezelf op een rijtje te zetten.
Enkele voordelen online boekhouden:
- Het werkt sneller en is betrouwbaar.
- Het opslaan van gegevens is veilig (fiscale bewaarplicht).
- Het opstellen van rapporten werkt relatief eenvoudig.
- Het is goedkoper dan een boekhouder inhuren.
- Het is mogelijk om ondersteuning te krijgen (helpdesk).
- Het is mogelijk om je boekhouder toegang te geven.
- Het is mogelijk om gebruik te maken van handige koppelingen.
Enkele nadelen van online boekhouden:
- Er is geen of minder toezicht (boekhouder of financieel expert).
- Je kunt mogelijke fiscale regelingen vergeten.
- Je hebt te maken met een maandelijks abonnement.
- Je bent afhankelijk van een internetverbinding.
- Je kunt te maken krijgen met mogelijke veiligheidsproblemen (hackers).
Is online boekhouden veilig?
Het gebruiken van een online boekhoudprogramma is veilig wanneer je kiest voor een programma dat voorzien is van een keurmerk. De gegevens worden in dat geval versleuteld en zijn niet toegankelijk voor onbevoegden. Het is daarom belangrijk om alleen gebruik te maken van betrouwbare leveranciers van boekhoudsoftware.
Hoe belangrijk is een goed boekhoudprogramma?
Goede boekhoudsoftware is van essentieel belang voor het efficiënt beheren van je financiële administratie. Een kwalitatief boekhoudprogramma stelt je in staat om nauwkeurige rapporten op te stellen, snel en betrouwbaar te werken, en gebruik te maken van handige koppelingen. Bovendien biedt het de mogelijkheid om ondersteuning te krijgen en je boekhouder toegang te geven, waardoor je de controle hebt over je financiële processen. Investeren in een boekhoudprogramma is een verstandige keuze voor elke ondernemer en eigenlijk onmisbaar.
Boekhoudprogramma vergelijken eenmanszaak
Als zzp'er met een eenmanszaak zijn er voldoende boekhoudprogramma's beschikbaar die speciaal gemaakt zijn voor zzp'ers. Denk bijvoorbeeld aan Jortt, Exact Online, Rompslomp en e-boekhouden.nl. Daarnaast zijn er ook voldoende boekhoudprogramma's beschikbaar voor mkb-bedrijven. Deze programma's zijn over het algemeen uitgebreider en ook kostbaarder. De verschillende abonnementen zijn te selecteren op basis van de rechtsvorm, zoals de bekende eenmanszaak. Het is overigens mogelijk om met alle programma's samen te werken met een boekhoudkantoor.
Zzp boekhoudprogramma vergelijken
Voor- en nadelen van e-Boekhouden.nl
- De eerste 15 maanden gratis te gebruiken.
- E-boekhouden maakt het boekhouden makkelijk.
- Er zijn voldoende automatiseringsmogelijkheden.
- De maandelijkste kosten zijn relatief laag.
- Er is voldoende ondersteuning en een kennisbank.
Nadelen
- Er zijn erg veel functies beschikbaar.
- Het design is matig (wel overzichtelijk).
- De kosten kunnen oplopen door het gebruiken van creditpunten.
Voor- en nadelen van MoneyMonk
- 30 dagen gratis uitproberen.
- Eén van de meest complete boekhoudprogramma’s voor zzp'ers.
- Makkelijk en overzichtelijk in gebruik.
- Projectmanagement modules zijn gratis beschikbaar.
- Goede helpdesk is beschikbaar.
Nadelen
- Geen mogelijkheid tot het maken van UBL facturen.
- Vooral gericht op dienstverleners.
- Automatische incasso versturen is niet mogelijk.
Voor- en nadelen van SnelStart
- 30 dagen gratis uitproberen.
- Relatief goedkoop boekhoudprogramma.
- Voldoende facturatiemogelijkheden.
- Automatisering staat hoog aangeschreven.
- Automatisch aangifte doen.
Nadelen
- Het direct bijhouden van uren, ritten of projecten is niet mogelijk in de app.
- Verkoopfacturen automatisch inlezen is niet mogelijk.
- Het ontwerpen van facturen is niet heel eenvoudig.
- Traagheid van het programma.
Voor- en nadelen van Informer
- 30 dagen gratis uitproberen.
- Verschillende pakketten beschikbaar.
- Het programma werkt eenvoudig en snel.
- Het programma kun je laten meegroeien met je bedrijf.
Nadelen
- Het boekhoudprogramma komt redelijk druk over.
- Er zijn al snel bijkomende kosten.
- Het goedkoopste programma is niet uitgebreid.
Voor- en nadelen van Rompslomp
- 30 dagen gratis uitproberen.
- De app werkt fijn en is compleet.
- Er zijn veel functies beschikbaar.
- Relatief goedkoop in gebruik.
- Meerdere administraties bijhouden is mogelijk.
Nadelen
- Bijkomende kosten voor koppelingen.
- Nog geen mail en herken functie beschikbaar.
Voor- en nadelen van Jortt
- 30 dagen gratis uitproberen.
- Balans opstellen doet de software automatisch.
- Uitgebreide module voor het maken van facturen en offertes.
- Een moderne interface vol met mogelijkheden.
- Koppelingen maken is mogelijk.
Nadelen
Mijnzzp.nl