Uit een Wob-verzoek aangevraagd door organisatie MKB-belangen blijkt dat de Belastingdienst slechts 370 van de 4481 binnengekomen modelovereenkomsten heeft goedgekeurd. Dit betekent dat de Belastingdienst van alle voorgelegde modelovereenkomsten in 370 gevallen geen twijfels heeft over de zelfstandigheid van de zzp-er. Dit zijn alarmerende cijfers, die grote gevolgen kunnen hebben voor zzp-ers. Naar aanleiding van het Wob-verzoek hebben het CDA en D66 al om duidelijkheid gevraagd aan staatssecretaris Wiebes over de mogelijke gevolgen hiervan. Pieter Omtzigt van het CDA spreekt van grote onzekerheid onder de zzp-ers en de bedrijven die deze zzp-ers inhuren. Er zijn dan ook signalen dat bedrijven overwegen om minder zzp-ers in te huren vanwege de mogelijke gevolgen. MKB-belangen spreekt dan ook van een bloedbad.
Dat er sprake is van een bloedbad onder zzp-ers met betrekking tot de nieuwe wet DBA wordt door staatssecretaris Wiebes tegengesproken. Staatssecretaris Wiebes geeft aan dat de wet DBA precies doet waar deze voor bedoeld is, namelijk schijnzelfstandigheid voorkomen. Wel zijn er veel verbeterpunten noodzakelijk. Een gemiddelde beoordelingsperiode van een modelovereenkomst is momenteel bijna elf weken. De Belastingdienst streeft een periode van zes weken na, maar dit wordt niet gehaald, waardoor de zzp-ers en de opdrachtgevers in onzekerheid verkeren.
Geen boete Belastingdienst
Zzp-ers die momenteel niet voldoen aan de nieuwe eisen hoeven zich nog geen zorgen te maken, omdat dit jaar gezien wordt als overgangsjaar. Vanaf 2017 kan de Belastingdienst wel mogelijke boetes en naheffingen opleggen wanneer iemand niet voldoet aan de spelregels. Daarnaast zal er in december van dit jaar nog een evaluatie plaatsvinden door een onafhankelijke commissie om de spelregels te evalueren. Zie voor meer informatie ook het artikel “Zzp-modelovereenkomst”
Mijnzzp.nl