Er zijn redelijk wat startende ondernemers die een boekhouder in de arm nemen, vaak omdat ze denken dat boekhouden moeilijk is of omdat ze denken dat dit verplicht is. Het boekhouden voor je bedrijf kun je meestal prima zelf doen. Er zijn verschillende programma's beschikbaar waarmee je online je administratie kunt bijhouden. Wanneer je ervoor kiest om zelf je boekhouding bij te houden, is het belangrijk dat je weet welke gegevens je moet registreren. Je wilt natuurlijk niet achteraf in de problemen komen, omdat je bepaalde gegevens niet hebt bijgehouden. Steeds meer zzp'ers maken gebruik van online boekhoudsoftware om de complete financiële administratie zelf bij te houden.
Inhoudsopgave
Boekhouding opzetten
• Welke gegevens moet je bijhouden:
• Hoe moet je de boekhouding bijhouden?
• Gratis cursus boekhouden volgen
Op welke manieren kun je de boekhouding bijhouden?
Boekhoudkosten
Boekhoudprogramma's: wat zijn de verschillen?
Boekhoudprogramma's vergelijken
• 30 dagen gratis uitproberen
• Veiligheid boekhoudprogramma
• Lees ook ons artikel:
• Zelf de btw-aangifte doen als zzp'er
Boekhouding opzetten
Het is als ondernemer niet verplicht om een boekhouder in te schakelen. Je kunt er ook voor kiezen om zelf je boekhouding bij te houden. Dit kan heel eenvoudig online via verschillende boekhoudprogramma's. Deze programma's zijn eenvoudig te gebruiken en je hoeft geen speciale kennis te hebben om deze te kunnen gebruiken. Het is als zzp'er over het algemeen niet verstandig om een spreadsheetprogramma als Excel te gebruiken. Een andere optie is natuurlijk de boekhouding uitbesteden aan een boekhouder. De boekhouding uitbesteden voor jouw bedrijf kan in bepaalde situaties ook verstandig zijn. Een boekhouder kan namelijk veel werk uit handen nemen voor jouw bedrijf.
Welke gegevens moet je bijhouden:
- De inkomsten van je bedrijf.
- De uitgaven van je bedrijf.
- De kas-administratie en kassabonnen.
- De bankafschriften.
- De personeelsadministratie en salarisadministratie (wanneer van toepassing).
Hoe moet je de boekhouding bijhouden?
In het kort moet je dus de complete financiële administratie van je bedrijf bijhouden. Dit lijkt misschien een hele opgave, maar je zult merken dat het heel eenvoudig is wanneer je er eenmaal aan begint. Daarnaast is het wettelijk verplicht om de complete financiële administratie minimaal zeven jaar te bewaren. Wanneer je gebruikmaakt van een online boekhoudprogramma hoef je je hier geen zorgen over te maken, want deze programma's zorgen ervoor dat je administratie veilig wordt opgeslagen.
Zoals je kunt zien is het dus niet moeilijk om zelf je boekhouding bij te houden. Je kunt er ook voor kiezen om dit uit te besteden aan een boekhouder, maar dit is niet nodig. Daarnaast kun je ook bepaalde handelingen laten uitvoeren of controleren door een boekhouder. Op deze manier kun je redelijk veel besparen op de jaarlijkse boekhoudkosten.
Gratis cursus boekhouden volgen
Het is tegenwoordig mogelijk om via verschillende softwareaanbieders een gratis cursus boekhouden te volgen. Dit is een uitstekende manier om je kennis over boekhouden bij te spijkeren. Op deze manier kun je namelijk op je eigen tempo en in je eigen tijd leren hoe alles werkt. Het is vooral belangrijk om bekender te worden met alle begrippen en termen van het boekhouden.
Op welke manieren kun je de boekhouding bijhouden?
Het is ook mogelijk om volledig zelfstandig de boekhouding bij te houden. Hiervoor kun jij bijvoorbeeld gebruikmaken van Excel of Word. Een andere mogelijkheid is om een online boekhoudprogramma te gebruiken. Dit heeft als voordeel dat je niet alles handmatig hoeft in te voeren en dat je administratie veilig wordt opgeslagen. Daarnaast heb je dan de beschikking over een mobiele app waarmee je op ieder moment en overal je boekhouding kunt inzien.
Boekhoudkosten
Wanneer je ervoor kiest om de boekhouding uit te besteden aan een boekhouder, zorg er dan wel voor dat je een goede afspraak maakt over de kosten. Dit is namelijk niet altijd even duidelijk en je wilt natuurlijk niet achteraf voor verrassingen komen te staan. Het laten opstellen van een jaarrekening is bijvoorbeeld niet gratis.
Overigens hebben de meeste zelfstandig ondernemers voldoende aan een winst- en verliesberekening inclusief de jaarlijkse balans voor de Belastingdienst. Een winst- en verliesberekening inclusief de balans is eenvoudig zelf te maken wanneer je gebruikmaakt van een online boekhoudprogramma. Een jaarrekening kan wel belangrijk zijn bij het aanvragen van een hypotheek.
Boekhoudprogramma's: wat zijn de verschillen?
Er zijn veel verschillende boekhoudprogramma's op de markt. De meeste programma's bieden een gratis proefperiode aan, waarna je maandelijks of jaarlijks een bedrag moet betalen. Het is belangrijk om de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken, want er kan per boekhoudpakket namelijk wel een verschil zitten in de prijs, functionaliteiten en gebruiksvriendelijkheid.
Boekhoudprogramma's vergelijken
Op onze vergelijkingspagina kun je verschillende boekhoudprogramma's met elkaar vergelijken. Op deze manier krijg je een goed beeld van de programma's en kun je eenvoudig een keuze maken. Je kunt alle gewenste functionaliteiten zelf aangeven, zodat je alleen de programma's ziet die aan jouw wensen voldoen. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat je een programma zoekt waarmee je onbeperkt facturen kunt maken en versturen.
Veel zzp'ers kiezen voor het boekhoudprogramma van e-boekhouden. Startende zzp'ers kunnen e-boekhouden 15 maanden gratis uitproberen en krijgen ook toegang tot de e-boekhouden app. Met de gratis app kun je bijvoorbeeld de urenregistratie bijhouden en nog veel meer. De meeste aanbieders bieden een gratis proefperiode van 30 dagen aan. In dat opzicht verschilt e-boekhouden dus duidelijk van de andere online programma's.
30 dagen gratis uitproberen
Als zzp'er is het verstandig om de verschillende boekhoudpakketten uit te proberen voor je boekhouding. Het is namelijk belangrijk om niet na een jaar van boekhoudprogramma te willen veranderen. Natuurlijk is dit wel mogelijk, maar afhankelijk van je boekhouding kan dit veel werk met zich meebrengen.
Het is daarom verstandig om eerst een goede vergelijking te maken. Een boekhouder kan eventueel ook helpen bij het kiezen van het beste boekhoudprogramma. Het 30 dagen gratis uitproberen moet over het algemeen voldoende zijn om een boekhoudpakket te leren kennen. Het zelf boekhouden is met alle boekhoudprogramma's die wij opgenomen hebben mogelijk. Daarnaast kun je ook samenwerken met een boekhouder.
Veiligheid boekhoudprogramma
Alle boekhoudprogramma's die we hebben opgenomen, zijn voorzien van het keurmerk online boekhouden en werken in de cloud. De gegevens worden opgeslagen op Nederlandse servers en er wordt dagelijks een complete back-up gemaakt van je boekhouding. Het zelf boekhouden met online boekhoudsoftware is dus veilig en betrouwbaar.
Lees ook ons artikel:
- Veelvoorkomende boekhoudkundige begrippen en termen
- Gemiddelde boekhoudkundige rentabiliteit berekenen
- Berekening boekwaarde en afschrijvingen maken
- Boekhouding voor startende ondernemers
- Is boekhouden moeilijk?
Zelf de btw-aangifte doen als zzp'er
Als zzp'er kun je gewoon zelf de btw-aangifte doen wanneer je gebruikmaakt van boekhoudsoftware. Het boekhoudprogramma kan de btw-aangifte automatisch berekenen op basis van de ingeboekte facturen. Voor zelf boekhouden is het wel nodig om een koppeling te maken met de Belastingdienst en de bank. Hiermee kun je verschillende administratieve handelingen veel gemakkelijker en vooral sneller uitvoeren. Ook is het mogelijk om je cijfers online te bekijken en financiële rapporten op te stellen en uit te draaien.
Als zzp'er kun je prima zelf de boekhouding bijhouden. Hierdoor heb je ook op ieder moment inzicht in de financiële situatie van je bedrijf.
Het is dus verstandig om grip te houden op de boekhouding. Gebruik hiervoor wel een goed boekhoudprogramma.
Mijnzzp.nl