Als zzp'er is het belangrijk om je boekhouding goed bij te houden. Niet alleen omdat je wettelijk verplicht bent om een financiële administratie te voeren, maar ook omdat je zo inzicht houdt in je financiële situatie. Een goede administratie opzetten is dan ook erg belangrijke als zzp'er. Een zakelijke administratie opzetten kan het beste gedaan worden met behulp van een goed boekhoudprogramma. In dit artikel geven we wat tips over hoe je de boekhouding overzichtelijk kunt bijhouden.
De eigen administratie opzetten kan dus het beste gedaan worden door middel van het digitaal bijhouden van de financiële administratie. Hierdoor kun je eenvoudig alle inkomsten en uitgaven registeren en nog veel meer. Ondernemers met een eenmanszaak hebben te maken met enkelvoudig boekhouden. Dit is de meeste eenvoudige vorm van boekhouden. Als zzp'er kun je dus geheel zelfstandig de administratie bijhouden. Het is ook niet verplicht om gebruik te maken van een zzp boekhouder of accountant.
Inhoudsopgave:
- Hoe doe je de boekhouding?
- Wat kun je met een online boekhoudprogramma
- Overzichtelijk de boekhouding opzetten
- Bewaarplicht zakelijke administratie
- Kan ik mijn eigen boekhouding zelf doen?
- Aangifte inkomstenbelasting doen
- Belastingvoordeel starters
- Privé en zakelijk gescheiden houden
- Financiële administratie en zakelijke rekening
- Efficiënt boekhouden als zzp'er
- Btw-aangifte Belastingdienst
- Factuur en offerte maken
- Toegankelijkheid tot informatie
- Eenmanszaak en enkelvoudig boekhouden
- Hulp met de boekhouding
- Welk online programma gebruiken
- Financiële administratie bijhouden met e-boekhouden
Hoe doe je de boekhouding?
Iedere ondernemer is verplicht om een zakelijke administratie bij te houden. Deze administratie moet minimaal bestaan uit een inkoopadministratie, verkoopadministratie en een jaarlijkse afsluitende administratie. Het is als zzp'er niet verplicht om een jaarrekening te laten maken. Wel moet je minimaal een winst- en verliesrekening opstellen en de balans opmaken. De meerderheid van de startende ondernemers kiest tegenwoordig voor een boekhoudprogramma.
Wat kun je met een online boekhoudprogramma:
- De complete facturatie bijhouden.
- Journaalposten opstellen en bijhouden.
- Het bijhouden van alle inkomsten en uitgaven.
- De urenregistratie bijhouden.
- De rittenadministratie invoeren.
- Losse facturen en bonnetjes inscannen (app).
- De btw-aangifte verzorgen.
Overzichtelijk de boekhouding opzetten
Boekhouden draait tegenwoordig voor een groot deel om automatiseren. Het gebruiken van Excel is bijvoorbeeld een stuk lastiger dan het gebruiken van een boekhoudprogramma. Met een boekhoudprogramma heb je direct inzicht in alle financiële gegevens. Je kunt gemakkelijk posten maken en facturen versturen. Daarnaast is het ook mogelijk om automatische herinneringen te sturen naar je klanten of leveranciers. Als je het boekhoudprogramma op de juiste manier gebruikt, kun je jezelf veel werk uit handen nemen.
Een laatste tip over hoe je de financiële administratie bij moet houden is dat je elke dag even wat tijd in de boekhouding moet steken. Door regelmatig de boekhouding bij te houden blijf je overzicht behouden en voorkom je eindeloze uren aan administratie. Heb je zelf niet zo'n goed overzicht of ben je het boekhouden liever uit handen geven? Dan kun je altijd een professional inschakelen.
Bewaarplicht zakelijke administratie
Een boekhoudprogramma is ook een handig hulpmiddel wanneer het aankomt op de fiscale bewaarplicht van de financiële administratie. De Belastingdienst kan tot zeven jaar terug de boekhouding opvragen. Met betrekking tot onroerende zaken is de bewaarplicht zelfs tien jaar. Het beste is het om alle gegevens volledig te bewaren voor de Belastingdienst. In sommige gevallen kan er ook sprake zijn van aanvullende voorwaarden.
Je moet minimaal bewaren:
- Grootboek (inkomsten en uitgaven).
- Debiteuren- en crediteurenadministratie.
- Voorraadadministratie.
- In- en verkoopadministratie.
- Alle bankafschriften.
Kan ik mijn eigen boekhouding zelf doen?
Het is voor zzp'ers prima mogelijk om zelf de boekhouding bij te houden. Een boekhouder inhuren zal in de meeste gevallen niet nodig zijn. Wel kan een boekhouder raadzaam zijn wanneer je te maken hebt met complexe administratieve werkzaamheden. Ook is het mogelijk om een boekhouder alleen te gebruiken ter controle van de financiële administratie. In de kern kunnen zzp'ers ook zonder boekhouder hun administratie bijhouden. Het boekhouden zelf is de laatste jaren een stuk eenvoudiger geworden. Een goede boekhouder kan wel de juiste ondersteuning bieden bij het toepassen van fiscale regelingen. Daarnaast kan een boekhouder de Belastingdienst benaderen wanneer je met bepaalde vagen zit.
Aangifte inkomstenbelasting doen
Voor de aangifte inkomstenbelasting heb je als zzp'er geen jaarrekening nodig. Een resultatenrekening is in de meeste gevallen voldoende. In het verleden was het wel verplicht om een jaarrekening te laten opstellen. Tegenwoordig is dit met een eenmanszaak niet meer verplicht. De aangifte inkomstenbelasting kun je door middel van online software zelf opmaken.
Belastingvoordeel starters
Voor startende ondernemers zijn er verschillende interessante fiscale regelingen van toepassing. Denk bijvoorbeeld aan de startersregeling, de zelfstandigenaftrek, de mkb-winstvrijstelling en aan de kleineondernemersregeling. Dit zijn allemaal fiscale hulpmiddelen die startende ondernemers moeten helpen bij het opbouwen van hun onderneming. Wanneer je gebruikmaakt van een boekhoudpakket, kun je deze regelingen eenvoudig toepassen in je administratie.
Privé en zakelijk gescheiden houden
Voor ondernemers is het erg belangrijk om privé en zakelijk boekhoudkundig gescheiden te houden. Hierdoor zal de financiële administratie veel overzichtelijker worden. Ook worden hierdoor fouten in de administratie voorkomen. Ook het gebruiken van een zakelijke bankrekening maakt hiervan onderdeel uit. Zonder zakelijke bankrekening kun je privé en zakelijk niet gescheiden houden.
Financiële administratie en zakelijke rekening
Voor een duidelijke financiële situatie is het essentieel om gebruik te maken van een zakelijke rekening. Een zakelijke rekening is strikt gezien niet verplicht, maar wel sterk aan te raden. Een zakelijke rekening geeft je een veel beter overzicht en voorkomt onduidelijkheden met de financiële administratie.
Bij iedere bank is het mogelijk om een rekening te openen. Hiermee kun je alle bankafschriften netjes scheiden tussen privé en zakelijk. Daarnaast kun je de bankafschriften allemaal in de financiële administratie werken zonder verwarring van privéuitgaven. Het is belangrijk om de zakelijke administratie overzichtelijk te houden en dit doe je onder andere door de zakelijke inkomsten en uitgave gescheiden te houden van elkaar. Dit is een belangrijk onderdeel wanneer we het hebben over een overzichtelijke financiële administratie.
Efficiënt boekhouden als zzp'er
Om de geldstromen en de facturatie eenvoudig bij te houden, is het aan te raden om gebruik te maken van online boekhoudsoftware. Hiermee kun je gemakkelijk de complete administratie bijhouden. Het zelf maken van een Excel-sheet is tegenwoordig niet meer nodig. De meeste bedrijven maken tegenwoordig gebruik van online boekhouden. Ook voor de afdracht van belasting kun je gebruikmaken van online boekhouden.
Btw-aangifte Belastingdienst
De btw-aangifte kun je eenvoud indienen door middel van een koppeling met de Belastingdienst. Het is belangrijk om geen fouten te maken met de btw-aangifte omdat dit veel extra rompslomp geeft. De Belastingdienst is ook voorstanders van zzp'ers die gebruikmaken van online boekhouden, Als zzp'er gebruik je hiervoor gewoon je eigen btw-identificatienummer en zakelijke rekening. Je kunt in het pakket ook precies hoeveel de betaalde btw is. Je krijgt dus een duidelijk overzicht van alle btw-gegevens. Het doen van aangifte heeft niet alleen betrekking op de btw. Denk bijvoorbeeld ook aan het online indienen van de aangifte inkomstenbelasting.
Factuur en offerte maken
- Het maken van facturen en offertes is met de meeste boekhoudpakketten mogelijk. Hierdoor kun je als zzp'er veel sneller werken en is het maken van facturen en offertes geautomatiseerd. Hierdoor heb je meer tijd over om te werken aan je onderneming.
Toegankelijkheid tot informatie
- Met een goed boekhoudpakket heb je altijd en overal toegang tot de laatste financiële informatie. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld een financieel overzicht nodig hebt. Ook kun je gemakkelijk exporteren naar Excel of andere programma's.
Eenmanszaak en enkelvoudig boekhouden
- Ondernemers die gekozen hebben voor de rechtsvorm eenmanszaak hebben te maken met vereenvoudigde boekhouden (enkelvoudige boekhouding). De meeste mkb-bedrijven hebben te maken met dubbel boekhouden, en zijn ook verplicht om gebruik te maken van een accountant. De meeste zzp'ers hebben hiermee niet te maken.
Hulp met de boekhouding
De meeste aanbieders van online boekhoudsoftware bieden ook een cursus of E-learning aan. Hiermee kun je alle basisvaardigheden leren om goed te boekhouden. Ook is het mogelijk om hulp in te schakelen van een professionele boekhouder. Deze kan je helpen met de complexere administratieve werkzaamheden.
Als zzp'er is het belangrijk om je financiële administratie overzichtelijk bij te houden. Hierdoor voorkom je fouten in de administratie en blijf je grip houden op de financiële situatie van je bedrijf. Door gebruik te maken van online boekhoudsoftware, kun je de administratie zelf bijhouden. De meeste zzp'ers kunnen binnen no-time zelf hun financiële administratie verzorgen.
Welk online programma gebruiken
Door middel van onze vergelijkingspagina is het uitkiezen van de juiste boekhoudsoftware eenvoudig. Ook hebben wij een speciale keuzewijzer opgenomen met verdiepende informatie. Alle programma's zijn in ieder geval speciaal gemaakt voor kleine ondernemers. In de praktijk kunnen de programma's op enkele punten verschillen. Het is dus belangrijk om de verschillende programma's met elkaar te vergelijken. De boekhouding bijhouden kan wel met alle online-pakketten. Een goede boekhouding start met een professioneel pakket. Vanzelfsprekend kun je ook de hulp inroepen van een goede boekhouder voor het beheren van de financiën.
Financiële administratie bijhouden met e-boekhouden
Er zijn veel startende ondernemers die voor e-boekhouden kiezen. Hiermee kun je de complete financiële administratie opzetten en beheren volgens de regels van de Belastingdienst. Ook krijg je de beschikking over veel extra mogelijkheden naast het beheren van de inkomsten en uitgaven. Denk bijvoorbeeld aan de urenregistratie voor het bijhouden van de gewerkte uren, het importeren van alle bankafschriften en aan het bijhouden van de crediteurenadministratie. De crediteurenadministratie is belangrijk als ondernemer. Dit zijn slechts enkele voorbeeld en er zijn nog veel meer handige functionaliteiten beschikbaar. Zoals eerder omschreven is het bijhouden van de financiële administratie verplicht en de belastingdienst eist een duidelijke financiële administratie.
Als zzp'er is het erg belangrijk om de administratie en boekhouding overzichtelijk te houden. Dit voorkomt veel stress en ook mogelijke problemen.
Het is dus verstandig om gebruik te maken van een boekhoudprogramma.
Mijnzzp.nl