Een van de belangrijkste aspecten van het zaken doen is het vertrouwen dat je in een andere partij stelt. Dit geldt niet alleen voor relaties binnen je eigen land, maar ook voor buitenlandse zakenpartners. Het is dan ook belangrijk om te controleren of een buitenlandse zakenpartner betrouwbaar is voordat je definitief overeenkomsten aangaat met deze partij. In dit artikel vertellen we je meer over hoe je een buitenlandse zakenpartner kunt controleren.
Inhoudsopgave
Buitenlandse zakenpartner controleren
• Handelingsbevoegdheid controleren
• Grote bestelling plaatsen buitenlandse partij
• Algemene tips bij zakendoen met buitenlandse partners:
Buitenlandse zakenpartner controleren
De eerste stap is het verzamelen van zo veel mogelijk informatie over de partij in kwestie. Dit kan bijvoorbeeld via internet, maar je kunt ook contact opnemen met kennissen of andere bedrijven die mogelijk zaken hebben gedaan met deze partij. Vraag naar ervaringen en probeer een objectief beeld te krijgen van de betrouwbaarheid van de partij.
Er zijn ook diverse online diensten die je kunnen helpen bij het controleren van een buitenlandse zakenpartner. Zoek bijvoorbeeld naar de bedrijfsnaam in Google en bekijk wat er over het bedrijf te vinden is. Neem ook eens een kijkje op de website van het Handelsregister van het betreffende land. Bij de Kamer van Koophandel is geen informatie te vinden over buitenlandse bedrijven, maar een buitenlandse Handelsregister kan wel waardevolle informatie bevatten. Een handelsregister geeft overigens geen garantie met betrekking tot de betrouwbaarheid van de partij. Zie ook de link met buitenlandse handelsregisters.
Handelingsbevoegdheid controleren
Net zo als in Nederland, moet een buitenlandse zakenpartner over de juiste handelingsbevoegdheid beschikken. Dit kan je controleren door het inschrijvingsnummer van de onderneming op te zoeken in het Handelsregister of via het betreffende bedrijf zelf. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van een kredietinformatiebureau. Dit kan handig zijn als je meer informatie wilt hebben dan alleen de handelingsbevoegdheid. Denk bijvoorbeeld ook aan de financiële situatie van de onderneming.
Grote bestelling plaatsen buitenlandse partij
Over het algemeen is het niet slim om direct een grote bestelling bij een nieuwe buitenlandse zakenpartner te plaatsen. Probeer eerst kleinere bestellingen te doen en controleer of deze partij deze bestellingen netjes afhandelt. Als dit het geval is, dan kun je overwegen om grotere bestellingen bij deze partij te plaatsen. Het is natuurlijk ook mogelijk dat je gebruikmaakt van een bemiddelaar of importeur in het betreffende land. In dit geval neemt deze partij het risico op zich en hoef jij je alleen maar te concentreren op het afhandelen van de bestelling. Ook kan het erg belangrijk zijn om eerst een zending met samples te vragen voordat je een grotere bestelling plaatst. Op die manier weet je zeker dat de kwaliteit van het product in orde is.
Algemene tips bij zakendoen met buitenlandse partners:
- Wees voorzichtig met online betalingen. Het is helaas niet ongebruikelijk dat bedrieglijke partijen een website maken die er heel professioneel uitziet. Als je toch online wilt betalen, maak dan gebruik van een veilige betaalmethode.
- Laat je contract altijd controleren door een jurist of een andere deskundige. Er kunnen allerlei clausules in staan die niet in jouw voordeel werken.
- Zorg ervoor dat je een goede verzekering hebt afgesloten als je zaken gaat doen in het buitenland. Denk bijvoorbeeld aan een rechtsbijstandverzekering of een productaansprakelijkheidsverzekering.
- Houd er rekening mee dat de wetten en regels in andere landen vaak anders zijn dan in Nederland. Dit kan gevolgen hebben voor de uitvoer van jouw producten. Informeer je dus goed voordat je een contract aangaat met een buitenlandse partij.
- Neem altijd contact op met de Nederlandse ambassade of het consulaat in het betreffende land voordat je zaken gaat doen met een buitenlandse partij. Zij kunnen je informeren over de lokale wet- en regelgeving. Ook kunnen zij je helpen als je problemen ondervindt met een buitenlandse partner.
Zakendoen met een buitenlandse partner kan erg lucratief zijn, maar er kleven ook risico’s aan. Wees dus altijd voorbereid en doe grondig onderzoek voordat je een contract aangaat met een nieuwe buitenlandse partner. Als je deze tips in acht neemt, dan help je jezelf al een heel eind op weg naar een succesvolle samenwerking.
Lees ook ons artikel: Internationaal handelen met EORI-nummer
Mijnzzp.nl