Team Mijnzzp

Zzp-ers aan het werk

De financiën doen – grote kans dat het niet je favoriete bezigheid is. Of je als zzp’er nu een boekhouder in de arm hebt genomen of niet: een handjevol gouden geldtips kan nooit kwaad. Dit zijn de 4 beste adviezen voor een financieel gezonde onderneming.

1. Ga verzekerd op pad

Goede financiële keuzes maken betekent niet alleen slim omgaan met je geld, maar ook financiële risico’s beperken. Gebruik je als zzp’er je auto voor zakelijke ritten, zoals klantbezoek of het vervoeren van zakelijke goederen? Zorg dan dat je auto zakelijk verzekerd is, in het geval van schade of ongevallen. Als je onder werktijd per ongeluk een andere auto aantikt of – erger nog – letsel veroorzaakt, kan er een torenhoge rekening op je deurmat ploffen. Met een autoverzekering voor zakelijk gebruik bescherm je jezelf en je bedrijf tegen zo’n onvoorziene financiële klap die misschien wel het einde van je onderneming kan betekenen.

Goed om te weten: je privégebruik valt ook onder de zakelijke autoverzekering.

2. Zorg voor een financieel vangnet

Een verstandige ondernemer is niet alleen gefocust op winst draaien, maar denkt ook vooruit en heeft altijd een appeltje voor de dorst paraat. Uit cijfers blijkt dat 1 op de 8 zzp’ers arbeidsongeschikt raakt. Toch beschikt bijna de helft van de zzp’ers (40%) niet over een broodnodig vangnet bij ziekte en ongevallen. Voor een bescheiden bedrag per maand ben je met een aov verzekering voor zzp’ers verzekerd van een inkomen bij (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid. Door een ongelukkige misstap tijdens werk, een burn-out of een zwangerschap, bijvoorbeeld.

Wist je dat je aov-premie (deels) aftrekbaar is van de inkomstenbelasting?

3. Reserveer geld voor je belastingen

Vergeet niet dat je van de bedragen die binnenrollen nog je belastingen moet betalen. Wees grote financiële verrassingen voor: reserveer de btw die je aan een klant hebt berekend op een aparte rekening (omzetbelasting), evenals zo’n 40% van je inkomen voor de inkomstenbelasting. Zo speel je het safe.

4. Ken je bodemtarief

Iedere zzp’er en freelancer kent rustige tijden, waarin het verleidelijk kan zijn om klussen onder je reguliere uurtarief aan te nemen. Ook als dat een weloverwogen keuze is, is het goed om te weten wat er minimaal binnen moet komen om je rekeningen te kunnen blijven betalen. Je minimale uurtarief berekenen doe je zo:

  • 1. bereken je benodigde omzet waaronder je gewenste inkomen, verzekeringspremies en al je bedrijfskosten;
  • 2. bereken het aantal werkbare uren door van het maximaal aantal werkbare uren per jaar (2032 uren per jaar bij een 40-urige werkweek) de uren af te trekken die je bijvoorbeeld nodig hebt voor je administratie en acquisitie;
  • 3. deel daarna je benodigde omzet door het aantal werkbare uren en bereken zo je bodemtarief.

In samenwerking met unive.nl

Mijnzzp.nl