Factoring is een term die je mogelijk wel eens hebt horen vallen. Maar wat is factoring eigenlijk? In principe is dit een alternatieve financieringsvorm. Wie voor factoring kiest, verkoopt namelijk één of meerdere facturen aan een factoringbedrijf. Omdat factoring kosten met zich meebrengt, sta je hier misschien niet direct om te springen. Ondanks dat het geld kost, brengt het ook financiële voordelen met zich mee. Benieuwd wat de financiële voordelen van factoring zijn? Wij zetten de belangrijkste in deze tekst voor je op een rijtje.
1. Het factuurbedrag staat snel op jouw rekening
Eén van de grootste financiële voordelen van factoring is dat het niet lang duurt voordat het gefactureerde bedrag op jouw rekening staat. Hoe dit komt? Doordat een factoringbedrijf het bedrag op jouw rekening stort. Nadat jouw aanvraag is goedgekeurd, staat het bedrag vaak al binnen een dag op de rekening van jouw bedrijf. Het factoringbedrijf wacht vervolgens de betalingstermijn af die jij met jouw klant hebt afgesproken. Hierdoor hoef je een investering in jouw bedrijf niet langer uit te stellen omdat je nog wacht tot openstaande facturen betaald zijn. Door voor factoring te kiezen, kun jij jouw bedrijf dus verder laten groeien.
2. Risico op wanbetaling wordt verlaagd
Als ondernemer werk je vaak op basis van wederzijds vertrouwen. Hierdoor ga je er niet vanuit dat een klant jou niet wil betalen nadat je bepaalde producten of diensten geleverd hebt. Toch gebeurt het vaak genoeg dat particulieren en/of bedrijven weigeren te betalen. Wil je de kans op wanbetaling verkleinen? Dan biedt factoring uitkomst. Een factoringbedrijf checkt namelijk altijd hoe het zit met de kredietwaardigheid van een opdrachtgever. Het grote voordeel hiervan is dat de kans op wanbetaling een stuk kleiner is. Dit betekent automatisch ook dat jij je minder zorgen hoeft te maken over het feit dat klanten weigeren om te betalen.
3. Je houdt zelf meer tijd over voor jouw bedrijf
‘Tijd is geld’ is een gezegde dat voor vrijwel ieder bedrijf geldt. Hoe meer tijd je in jouw bedrijf kunt steken, des te meer je over het algemeen verdient. Er zijn alleen bepaalde zaken waar je niet voor betaald krijgt. De administratie is hier een goed voorbeeld van. Als klanten keurig op tijd betalen, ben je hier waarschijnlijk niet bijzonder veel tijd aan kwijt. Dit is vaak wel het geval als je te maken hebt met wanbetalers. Kies je voor factoring? Dan is dit niet langer het geval. Alle administratie verloopt in dat geval namelijk via een factoring bedrijf, waardoor jij je volledig op jouw bedrijf kunt focussen.
4. Je hebt de kosten zelf in de hand
Verkoop je jouw facturen aan een factoringbedrijf? Dan brengt dit kosten met zich mee. Doordat je bij de meeste factoringbedrijven uit verschillende vormen kunt kiezen, heb je de kosten zelf in de hand. Bij traditionele factoring verkoop je alle facturen van jouw onderneming aan een factoring bedrijf. Als je dit te duur vindt, is American factoring misschien meer iets voor jou. Deze vorm is een stuk flexibeler, want je bepaalt zelf welke facturen je wel en niet verkoopt. Dit heeft uiteraard ook invloed op de factoring kosten.
In samenwerking met o2factoring.nl
Mijnzzp.nl