In 2024 is goede software onmisbaar voor een succesvol bedrijf. Het inhuren van een developer is dan ook een belangrijke beslissing. Hoe kies je een programmeur die perfect bij jouw onderneming past?
Weten wat je nodig hebt
De ene developer is de andere niet. Sterker nog, het is een vrij brede term en binnen het vakgebied zijn er meerdere specialisaties. Voor welk type project zoek je een IT-er? Bouw je een website, een mobiele applicatie of een extensie voor een softwarepakket?
Het verschil tussen frontend en backend
Je huurt developers in om de software binnen een onderneming te organiseren en te onderhouden. Maar je zult wel vooraf moeten bepalen wie je nodig hebt. Het is handig om te weten wat het verschil tussen frontend en backend is. In het kort is de frontend wat de eindgebruikers zien, dus bijvoorbeeld de interface van de website. Voor een onderneming zijn de klanten, partners en medewerkers de eindgebruikers. Een backend developer houdt zich bezig met de achterkant, zoals het draaiende houden van de servers en de verwerking van data. Echte specialisten hebben ervaring met een van beide. Het bepaalt namelijk ook welke programmeertalen ze kennen. Er zijn developers die beide kunnen, dat is vooral handig voor kleinere projecten waarvoor je liever niet een heel team inhuurt.
Een externe kracht of in-house developer?
Kleine en middelgrote bedrijven hebben de keuze tussen een interne developer of een freelancer. Voor hen is het vaak goedkoper en eenvoudiger om een externe kracht in te schakelen. Het bouwen van een website of applicatie is veel werk, vooral als je echt een uniek product wilt hebben. Maar het onderhouden van de software neemt minder tijd in beslag. Daar heb je over het algemeen geen fulltime developer voor nodig, laat staan een heel team.
Helder communiceren en feedback geven
In het gunstigste geval zitten jij en een softwareontwikkelaar op dezelfde lijn. Voor zo’n developer is het handig om vooraf precies te weten hoe jij een project voor je ziet. In feite kun je niet duidelijk genoeg zijn. Stel ook duidelijke deadlines en probeer regelmatig een overleg in te plannen. Geef heldere en eerlijke feedback als je niet helemaal tevreden bent. Twijfel je nog over of je iemand aan moet nemen? Begin dan met een klein project of een testfase. Je weet dan ook direct hoe snel iemand ongeveer werkt en of ze binnen de tijd en het budget blijven.
Zelf zoeken is niet makkelijk
Helemaal zelfstandig op zoek gaan naar een developer is vaak niet het beste idee. Tenzij je zelf veel verstand hebt van het vak en de tijd hebt om een geschikte kandidaat te vinden. Maar in andere gevallen is het erg lastig om iemand vooraf goed in te schatten. Via gerenommeerde bureaus, zoals 3bird, is dat een stuk eenvoudiger. Want dan kun je in overleg de juiste developer of developers selecteren. Een ander pluspunt is dat de programmeur die je inhuurt op de steun van de rest van het bedrijf kan rekenen. Een backend developer schakelt bijvoorbeeld voor een uurtje een frontend developer in om iets te regelen. Terwijl hij daar anders zelf veel langer mee bezig zou zijn geweest. Dat is ook handig als je kortstondig een groot project hebt lopen. Tijdelijk maak je gebruik van meer professionals zodat je niet maanden hoeft te wachten voor je website of applicatie online staat. Later schaal je gewoon terug en betaal je niet onnodig veel. Dat is ideaal voor ondernemers die graag de touwtjes in handen houden.
In samenwerking met 3bird.nl
Mijnzzp.nl