Je hebt als zzp'er zelf een verantwoordelijkheid voor eventuele risico’s. Ben je werknemer dan is alles goed geregeld, maar als zelfstandig ondernemer moet je zelf uitzoeken welke risico’s je af moet dekken. Er zijn voor ondernemers meerdere verzekeringen beschikbaar, maar niet elk risico hoeft te worden afgedekt. Dit is namelijk onder meer afhankelijk van je bedrijf en werkzaamheden die je verricht.
Inhoudsopgave
• 1. Aansprakelijkheidsrisico
• 2. Arbeidsongeschiktheidsrisico
• 3. Cyberrisico
• 4. Overlijdensrisico
1. Aansprakelijkheidsrisico
Er zijn verschillende vormen van aansprakelijkheid te onderscheiden die af te dekken zijn met een zzp verzekering. Bijvoorbeeld met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering om de gevolgen van materiële schade en letselschade te dekken. Stel je voor dat er een klant bij je op kantoor komt die struikelt over een deurmat die niet goed ligt en een pols breekt. De schade is dan gedekt met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Zo is er ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering die schade dekt die door beroepsfouten zijn ontstaan. Geef jij als financieel adviseur bijvoorbeeld een verkeerd belastingadvies en ontstaat daardoor schade dan ben je daarvoor verzekerd.
2. Arbeidsongeschiktheidsrisico
Er bestaat altijd een risico dat je tijdelijk of voor onbepaalde tijd bent uitgeschakeld door een ongeluk, ziekte of aandoening. Je lasten lopen door, maar de inkomsten blijven meestal uit als je als zzp'er niet in staat bent om te werken. Daarom is het verstandig om het arbeidsongeschiktheidsrisico af te dekken met een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp'ers. Er zijn hiervoor ook alternatieven beschikbaar, zoals deelname aan een broodfonds.
3. Cyberrisico
Ondernemers krijgen net als particulieren te maken met cyberrisico’s. Dit risico is af te dekken door een cyberverzekering af te sluiten. Krijg je bijvoorbeeld als ondernemer te maken met ransomware of met cyberafspersing dan kan dit tot grote schade leiden. Bovendien zijn er verzekeraars die niet alleen financieel dekking bieden, maar ook service bieden om software en data te herstellen.
4. Overlijdensrisico
Ben je ondernemer en heb je een gezin? Als je komt te overlijden dan heeft dat impact op de financiële situatie van de nabestaanden. Er is voor werknemers een nabestaandenpensioen, maar als zzp'er moet je daar zelf in voorzien. Het overlijdensrisico is af te dekken met het afsluiten van een overlijdensrisico.
Mijnzzp.nl