Team Mijnzzp

Einde schijnconstructies zzp

Er is een akkoord in de EU bereikt aangaande het beëindigen van zzp schijnconstructies via online platforms. Het is de bedoeling om de nieuwe wetgeving in 2026 van kracht te laten zijn. Een belangrijk onderdeel is dat de bewijslast voor het aantonen van een zzp arbeidsrelatie bij het online platform komt te liggen. Hierbij moet duidelijk worden dat er geen sprake is van een arbeidsrelatie met een machtsverhouding, zoals bij werknemers wel het geval is.

Inhoudsopgave
Miljoenen mensen werken in schijnconstructie
Duidelijke regelgeving

Miljoenen mensen werken in schijnconstructie

Er werken in de lidstaten van de EU volgens de Europese Commissie tussen de 5 en 6 miljoen mensen in een soort schijnconstructie. Dit zijn dan gelet op de praktijk en verhoudingen in de relatie met de opdrachtgever geen echte zzp'ers. Deze groep mensen valt echter buiten de boot als het gaat om arbeidsrechten die op werknemers van toepassing zijn. Er zijn in het verleden al vele rechtelijke uitspraken geweest omtrent dit onderwerp. Bijvoorbeeld de uitspraak in de zaak Deliveroo. De Hoge Raad oordeelde dat de maaltijdbezorgers van Deliveroo geen zzp'er waren, maar als werknemers beschouwd dienden te worden. Aan deze uitspraak is een jarenlange juridische strijd voorafgegaan tussen Deliveroo en de FNV. De nieuwe EU-regelgeving zorgt ervoor dat dergelijke schijnconstructies worden voorkomen.

Duidelijke regelgeving

Het EU-akkoord leidt tot een wet met duidelijke regelgeving. Een specifiek doel van de nieuwe regels zorgt voor bescherming van de arbeidskrachten. Het is straks onmogelijk dat een online platform bijvoorbeeld via een tussenpersoon de mogelijkheid krijgt om onder arbeidsvoorwaarden uit te komen. Ieder lidstaat van de EU krijgt de verantwoordelijkheid om erop toe te zien dat de regels van de nieuwe wet worden gevolgd. Betekent dit dat iedereen die straks via een digitaal platform werkt een werknemer is? Nee, dat is niet het geval, maar er is wel een voordeel dat je meer mogelijkheden hebt om je als opdrachtnemer te beroepen op arbeidsvoorwaarden, zoals deze voor een werknemer gelden. Wat dat betreft, is er bovendien het voordeel dat de bewijslast straks bij de opdrachtgever komt te liggen. Overigens blijft het wel de verantwoordelijk van de medewerker om zelf informatie aan te leveren voor het aanwezig zijn van een arbeidsrelatie.

Mijnzzp.nl