Het starten van een eigen dakdekkersbedrijf kan aantrekkelijk zijn vanwege de specialistische werkzaamheden. Er zijn verschillende soorten dakdekkersbedrijven, waaronder dakdekkers die zich bezighouden met platte daken (bitumen dakbedekking), rietdekkers en allround timmerlieden die voornamelijk werken met pannendaken. Het is vanzelfsprekend dat het branden van bitumen dakbedekking niet zomaar vergeleken kan worden met het leggen van dakpannen of het verwerken van rieten dakbedekking. Afhankelijk van het type werkzaamheden zijn er verschillende belangrijke punten waar je rekening mee moet houden bij het starten van een eigen bedrijf.
Inhoudsopgave
• Start met het maken van een ondernemingsplan
• Inschrijven bij de Kamer van Koophandel als dakdekker
• Verzekeringen dakdekkersbedrijf
• Verzekering dakdekker
• VCA-certificaat dakdekker
• Maak gebruik van een duidelijke website
• Betrouwbaarheid dakdekkersbedrijf
• Administratie en boekhouding
Start met het maken van een ondernemingsplan
Als startende ondernemer is het verstandig om een ondernemingsplan op te stellen. Een ondernemingsplan maak je niet alleen om financiering te verkrijgen, maar ook om jezelf te sturen gedurende de opstartfase van de onderneming. Binnen het ondernemingsplan kun je bijvoorbeeld de bedrijfsdoelstellingen vastleggen en hoe je van plan bent deze te bereiken. Het is niet nodig om een ingewikkeld ondernemingsplan op te stellen voor jezelf, maar het is wel belangrijk om een duidelijk stappenplan voor jezelf te hebben. In het ondernemingsplan is het ook verstandig om aandacht te besteden aan marktonderzoek, zoals het onderzoeken van potentiële klanten, waar ze zich bevinden en hoe je ze het beste kunt benaderen.
Inschrijven bij de Kamer van Koophandel als dakdekker
Als je start als zelfstandig ondernemer, zul je waarschijnlijk kiezen voor de rechtsvorm eenmanszaak, aangezien dit de meest gangbare rechtsvorm is voor zzp'ers. Als je echter van plan bent om samen met iemand anders een dakdekkersbedrijf te starten, kun je ook overwegen om gebruik te maken van de rechtsvorm VOF of het oprichten van een besloten vennootschap (BV). Het is in ieder geval belangrijk om je goed te laten voorlichten over de verschillende rechtsvormen, aangezien je met een eenmanszaak en een VOF persoonlijk aansprakelijk bent voor eventuele schulden.
Als je meer bescherming wilt, is het verstandig om een BV op te richten. Zorg er ook voor dat de bedrijfsactiviteiten duidelijk worden omschreven in het Handelsregister, omdat dit van invloed is op de uiteindelijke SBI-code van het dakdekkersbedrijf.
Verzekeringen dakdekkersbedrijf
Of je nu werkzaam bent als dakdekker, timmerman of rietdekker, het is van groot belang om het dakdekkersbedrijf op de juiste manier te verzekeren. Als dakdekker heb je te maken met diverse bedrijfsrisico's die je moet verzekeren. Het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering is bijvoorbeeld belangrijk, en daarnaast kan een CAR-verzekering ook van belang zijn.
Wanneer je dakbedekking gaat branden, is het ook nodig om een aanvullende verzekering af te sluiten voor de brandgevaarlijke werkzaamheden, omdat een standaard aansprakelijkheidsverzekering meestal geen dekking biedt voor het branden van dakbedekking. Bij brandgevaarlijke werkzaamheden gelden aanvullende eisen, zoals de aanwezigheid van voldoende brandblussers en het treffen van veiligheidsmaatregelen om brand te voorkomen. Het is dus belangrijk om je goed te laten informeren over de specifieke eisen om als dakdekker op de juiste manier verzekerd te zijn.
Bij het gebruik van koude technieken zoals lijmen of andere methoden zijn de verzekeringsvereisten minder strikt, maar het is toch raadzaam om dit goed te controleren, omdat dit afhankelijk is van de specifieke dakdekkerswerkzaamheden. Het is belangrijk op te merken dat verzekeringsmaatschappijen niet alleen het branden van dakbedekking beschouwen als brandgevaarlijke werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld ook aan het slijpen van werkmaterialen waarbij vonken kunnen ontstaan.
Verzekering dakdekker
Als dakdekker werk je vaak op hoogte, wat je beroep potentieel gevaarlijk maakt. Bovendien is het een relatief zwaar beroep, waarbij de werkomstandigheden niet altijd ideaal zijn. Daarom is het als dakdekker verstandig om na te denken over het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor het nemen van maatregelen om je te beschermen tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid, en dat kan door het afsluiten van een AOV-verzekering. Eventueel kun je ook gebruikmaken van een broodfonds, maar deze biedt maximaal bescherming voor twee jaar.
VCA-certificaat dakdekker
Of je nu voor particulieren werkt of zakelijke opdrachtgevers bedient, het is tegenwoordig van belang om over het VCA-certificaat te beschikken. Vooral zakelijke opdrachtgevers eisen dat je in het bezit bent van een geldig VCA-certificaat, en zonder deze certificering loop je het risico om veel opdrachten mis te lopen. Natuurlijk is het ook voor je eigen veiligheid van belang om bekend te zijn met veilig werken als dakdekker, gezien de diverse risico's die gepaard gaan met dit beroep.
Maak gebruik van een duidelijke website
Bij het opstarten van een nieuw bedrijf is het ook belangrijk om rekening te houden met het maken van een bedrijfswebsite. Je kunt ervoor kiezen om zelf een website te maken, maar je kunt dit ook overlaten aan een professionele websitebouwer. Hoe dan ook, het is van groot belang dat je een eigen website hebt. Tegenwoordig zoeken de meeste opdrachtgevers online, en je wilt natuurlijk wel vindbaar zijn als bedrijf.
Betrouwbaarheid dakdekkersbedrijf
Als dakdekkersbedrijf is het van belang om betrouwbaarheid uit te stralen, en een manier om dit te doen is door je aan te sluiten bij een branchevereniging, zoals het KOMO-keurmerk, het DAKMERK keurmerk, of de branchevereniging Vebidak. Als ondernemer is het verstandig om je aan te sluiten bij een van deze keurmerken of brancheverenigingen, hoewel er wel aanvullende eisen kunnen gelden voordat je als bedrijf kunt aansluiten. Hoe dan ook, het gebruik van een keurmerk voor dakwerk is verstandig.
Administratie en boekhouding
Bij het starten van je eigen bedrijf krijg je ook te maken met de financiële administratie, en er zijn diverse manieren om de boekhouding bij te houden. Je kunt ervoor kiezen om zelf de boekhouding te doen met behulp van een online boekhoudprogramma, of je kunt ervoor kiezen om de boekhouding uit te besteden aan een professionele boekhouder. Als startende zzp'er heb je ook te maken met verschillende fiscale regelingen waarvan je gebruik kunt maken.
Mijnzzp.nl