Als (startende) zzp'er met een eenmanszaak is het van belang om de boekhouding op de juiste manier op te zetten en bij te houden. Door gebruik te maken van een goed boekhoudprogramma dat speciaal gemaakt is voor zzp'ers, kun je eenvoudig de complete financiële administratie voor je bedrijf bijhouden volgens de regels van de Belastingdienst. Daarnaast kun je ook samenwerken met je boekhouder wanneer je gebruikmaakt van een boekhouder. Ongeveer de helft van alle zzp'ers maakt ook gebruik van een boekhouder. Dit geldt over het algemeen voor de meer complexe boekhoudkundige taken, zoals het opstellen van de winst- en verliesrekening.
Ondernemers met een eenmanszaak hebben een relatief eenvoudige boekhouding en hebben (meestal) ruim voldoende aan een basispakket online boekhouden. Door gebruik te maken van boekhoudsoftware kun je alle gegevens bijhouden en ook zelf financiële jaarverslagen opmaken. Het is dus niet nodig om hiervoor een boekhouder in te schakelen. Vanzelfsprekend kun je dit ook overlaten aan je boekhouder.
Inhoudsopgave
• Zelf boekhouden of uitbesteden?
Het kiezen van het juiste boekhoudprogramma
• Boekhoudtips voor eenmanszaken
Is een zzp boekhouding behouden moeilijk?
Wat zijn de kosten van een boekhoudprogramma?
Zelf boekhouden of uitbesteden?
Bij het opstarten van een eenmanszaak sta je voor de keuze: neem je als zzp'er de boekhouding zelf in handen of ga je deze uitbesteden aan een goede boekhouder? Deze beslissing hangt meestal af van meerdere factoren, zoals je eigen kennisniveau, beschikbare tijd en budget.
Wanneer je besluit zelf de boekhouding te beheren, kun je kiezen voor gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma’s die zijn ontwikkeld voor eenmanszaken. Dit houdt wel in dat je goed op de hoogte moet zijn van alle fiscale regels en ook bereid moet zijn zelf tijd te investeren in het bijhouden van je administratie. Het voordeel is dat je volledige controle hebt en direct inzicht hebt in je bedrijfsresultaten. Daarnaast kun je door zelf te boekhouden de boekhoudkosten als zzp'er zo laag mogelijk houden.
Aan de andere kant kan het uitbesteden van je boekhouding veel voordelen bieden:
- Je hebt toegang tot de expertise van een boekhouder, wat de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de boekhouding ten goede komt. Professionele boekhouders minimaliseren de kans op vergissingen.
- De kostenbesparing kan aanzienlijk zijn; een boekhouder kost als zzp'er ergens tussen de € 1200 en € 2500 op jaarbasis, afhankelijk van de werkzaamheden.
- Tijd is geld, en door administratieve taken uit handen te geven, kun je zelf meer uren besteden aan het bedrijf.
In de kern kun je, door het uitbesteden van de boekhouding, meer tijd besteden aan het bedrijf. Of je nu besluit zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor de boekhouding of te kiezen voor de expertise van een boekhouder, de voor- en nadelen zijn persoonlijk en moeten zorgvuldig worden afgewogen om de beste keuze te maken.
Het kiezen van het juiste boekhoudprogramma
Bij het uitkiezen van een boekhoudprogramma voor je eenmanszaak is het belangrijk om een boekhoudpakket te selecteren dat niet alleen past bij je huidige behoeften, maar ook meegroeit met je bedrijf. Het financieel beheer wordt aanzienlijk eenvoudiger met de juiste software. Hier zijn enkele punten om in gedachten te houden bij het selecteren van je boekhoudprogramma:
- Inventarisatie van bedrijfsbehoeften: Bepaal eerst welke functies je nodig hebt, zoals facturering, uitgaven bijhouden, financiële rapportage opstellen, voorbereiding van belastingaangiften of voorraadbeheer. Elk boekhoudprogramma heeft zijn eigen specialismen, en niet elk programma zal alle functies bieden die je nodig hebt. Dit is deels ook afhankelijk van de branche en bedrijfsactiviteiten.
- Gebruiksgemak: Zzp'ers hebben baat bij een online boekhoudprogramma dat gebruiksvriendelijk en intuïtief is, waardoor je zonder uitgebreide kennis de boekhouding compleet kunt bijhouden. Het is daarom belangrijk om voor een zzp-pakket te kiezen.
- Beveiliging en ondersteuning: Als zzp'er is het belangrijk om alleen gebruik te maken van betrouwbare aanbieders van boekhoudsoftware. De betrouwbaarheid is te controleren door de aanwezigheid van een keurmerk boekhouden. Alle aanbieders die wij hebben opgenomen, beschikken over een keurmerk.
Als je een keuze maakt, bedenk dan dat een boekhoudprogramma meer is dan alleen een tool; het is een investering in de toekomst en financiële gezondheid van je bedrijf. Vergeet niet na te gaan wat andere gebruikers zeggen en bezoek online forums of lees beoordelingen om een volledig beeld te krijgen van de prestaties van de software.
Boekhoudtips voor eenmanszaken
Ondernemers met een eenmanszaak hebben verschillende voordelen wanneer het aankomt op boekhouden. Zo mag je enkelvoudig boekhouden toepassen en hoef je ook geen gebruik te maken van een boekhouder of accountant. Daarnaast maken de betere boekhoudprogramma's het boekhouden een stuk eenvoudiger. Als zzp'er met een eenmanszaak kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van de module automatische winstaangifte. Met deze module kun je op basis van alle ingevoerde gegevens eenvoudig de aangifte inkomstenbelasting opmaken en indienen. Enkele belangrijke tips zijn:
- Scheiding van zakelijk en privé: Een veelvoorkomende fout bij starters is het vermengen van zakelijke en privéfinanciën. Het is veel verstandiger om gebruik te maken van een zakelijke bankrekening. Dit maakt niet alleen de boekhouding eenvoudiger, maar voorkomt ook fouten en het mogelijk opvoeren van verkeerde aftrekposten.
- Een jaarrekening is niet nodig: Ondernemers met een eenmanszaak zijn niet verplicht om ieder jaar een goedgekeurde jaarrekening te laten opstellen. Het jaarlijks opmaken van de balans en winst- en verliesrekening is voldoende voor een zzp'er. Het is belangrijk op te merken dat er boekhouders kunnen zijn die hierover niet informeren en mogelijk extra kosten in rekening brengen voor het opstellen van een jaarverslag.
- De Belastingdienst is voorstander: De Belastingdienst heeft al verschillende keren aangegeven dat ze voorstander zijn van het gebruik van een boekhoudprogramma. Volgens de Belastingdienst worden hierdoor veel fouten in de boekhouding voorkomen. Door het gebruik van een eigen boekhoudprogramma kun je ook rechtstreeks aangifte doen vanuit de software.
- De btw-aangifte staat klaar: Als zzp'er is het belangrijk om de btw-aangifte tijdig in te dienen. Wanneer je gebruikmaakt van een boekhoudprogramma, zul je de btw-aangifte niet meer vergeten. Het programma helpt je ook met het opstellen van de btw-aangifte.
Is een zzp boekhouding behouden moeilijk?
Over het algemeen is het als zzp'er niet moeilijk om zelf de boekhouding bij te houden. Het is echter belangrijk dat je gebruikmaakt van een goed boekhoudprogramma. Er zijn redelijk veel zzp'ers die op zoek zijn naar een gratis boekhoudprogramma; echter zitten er best veel nadelen aan het gebruik ervan. Zo zijn de mogelijkheden meestal beperkt, heb je geen beschikking over een goede boekhoud-app en weet je ook niet waar de gegevens worden opgeslagen. Daarnaast zijn er programma's waarvoor je vroeg of laat toch moet betalen voor alle basisfuncties. Het is dus verstandig om als zzp'er gebruik te maken van een professioneel programma voor de boekhouding.
Wat zijn de kosten van een boekhoudprogramma?
Er zijn meerdere aanbieders van boekhoudprogramma's, en de kosten ontlopen elkaar niet veel. Sommige aanbieders maken gratis boekhouden voor een langere periode mogelijk voor startende ondernemers. Als startende zzp'er is het echter belangrijk om niet alleen op de kosten te letten. Het is veel belangrijker dat je uiteindelijk beschikt over een prettig en vooral goed boekhoudprogramma, omdat het overstappen het beste voorkomen kan worden. Het overstappen van boekhoudprogramma is overigens wel mogelijk door gebruik te maken van de migratieservice. Er zijn al basis boekhoudprogramma's beschikbaar vanaf 5,75 euro per maand.
Mijnzzp.nl